Λαγκάρντ: Σημαντικό βήμα για την Ελλάδα η συμφωνία

Λαγκάρντ: Σημαντικό βήμα για την Ελλάδα η συμφωνία
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde walks with Italian Prime Minister Paolo Gentiloni as she arrives for a working session with outreach countries and international organizations at the G7 Summit, Saturday, May 27, 2017, in Taormina, Italy. (AP Photo/Evan Vucci, Pool) AP

Επί της αρχής συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Η συμφωνία αυτή επιτρέπει να διαπραγματευτούν οι Ευρωπαίοι τα μέτρα για την βιωσιμότητα του χρέους

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στην συμμετοχή του Ταμείου είπε πως εντός 24ωρου θα εισηγηθεί στο Συμβούλιο του Ταμείου να ενταχθεί επί της αρχής στο Πρόγραμμα. Θα δοθούν λιγότερα από 2 δισ. δολάρια όταν θα αταυτοποιηθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τόνισε η κ. Λαγκάρντ. Δεν είναι η καλύτερη λύση αλλά προσφέρει δυνατότητα στην Ελλάδα για σταθερότητα και συνέχιση των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις και τόνισε: “Υπήρχε πρόοδος και στην ελάφρυνση του χρέους, αλλά το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα επ’ αυτού”.

Η συμφωνία αυτή όμως, όπως είπε, “επιτρέπει να διατηρήσουμε τα κέρδη που σημείωσε η Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις και να έχουμε περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους”. Έτσι οι Ευρωπαίοι θα διαπραγματευτούν τα μέτρα για την βιωσιμότητα του χρέους. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υλοποίησε όλες τις μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα.

“Απαιτείται καλύτερη διατύπωση , ταυτοποίηση και πιο ξεκάθαρη συμφωνία” για το χρέος δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ σημειώνοντας ότι μόνο έτσι θα γίνει εκταμίευση από το ΔΝΤ. Επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ανέφερε ότι “θα πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τις προβλέψεις μας στο τέλος του προγράμματος”.

Είπε ότι στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για το ύψος της αναδιάρθρωσης που χρειάζεται για το χρέος. Επανέλαβε πως τα μέτρα θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος.

AP Photo/Evan Vucci, Pool

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα