Η νύχτα του ΔΝΤ

Η νύχτα του ΔΝΤ
Φωτογραφία αρχείου ASSOCIATED PRESS

ΗΠΑ Γερμανία και Ελλάδα ανοίγουν τα χαρτιά τους στο ΔΣ του ΔΝΤ. Το πεντασέλιδο υπόμνημα του καθηγητή κ. Ψαλιδόπουλου που εκπροσωπεί την Ελλάδα και η στάση της Λαγκάρντ που επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους ώστε να βγει το πρόγραμμα

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των ΗΠΑ της Γερμανίας και τις Ελλάδας στην συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ που ξεκίνησε την συνεδρίασή του το βράδυ της Δευτέρας στην Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ αναμένεται να δώσει το πρώτο στίγμα για την αμερικανική πολιτική της νέας ηγεσίας του Λευκού Οίκου στο ελληνικό θέμα που αναμένεται με ενδιαφέρον με δεδομένες τις προεκλογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Ενδιαφέρον θα έχει επίσης και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Γερμανίας η οποία τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση στο ελληνικό πρόγραμμα ζητώντας από την Ελλάδα να υποκύψει σε νέα μέτρα χωρίς όμως να υπόσχεται ελάφρυνση του χρέους όπως ζητά το Ταμείο.

Ο καθηγητής κ. Μιχάλης Ψαλιδόπουλος που εκπροσωπεί την Ελλάδα προσήλθε στην συνεδρίαση με ένα πεντασέλιδο υπόμνημα από την Ελληνική πλευρά το οποίο αναφέρεται στις ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μια σειρά παρατηρήσεις που διατυπώνει η Ντέλια Βελκουλέσκου και οι συνεργάτες της στην έκθεση του άρθρου 4 και ειδικά σε ζητήματα που άπτονται των δημοσιονομικών, των εργασιακών και των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, με αιχμηρό τρόπο θα αναδεικνύονται τα λάθη και οι παραλήψεις που έκανε το ΔΝΤ στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδος και θα σημειώνεται πως θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια ώστε να μην επαναληφθούν αυτά και στο μέλλον.

Η κ. Λαγκάρντ, από την πλευρά της, είναι διατεθειμένη να δώσει τον λόγο σε όσους ζητήσουν να τοποθετηθούν για τον ελληνικό θέμα ώστε να βγει από την πλειοψηφία του ΔΣ η άποψη που υποστηρίζει το ταμείο ότι χωρίς ελάφρυνση χρέους το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει.

Παρά τις όποιες αντιπαραθέσεις κατά την συνεδρίαση θα εξεταστεί μόνο η αξιολόγηση του άρθρου IV για την Ελληνική οικονομία και η ex post αξιολόγηση του αποτυχημένου δεύτερου μνημονίου.

Όπως ανακοίνωνε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις από μέσα κοινωνικής δικτύωσης «Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συζητήσει σήμερα σχετικά με την ελληνική οικονομία αλλά δεν αναμένεται να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας».

Η στάση της ΕΕ

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνεχίζει να προσπαθεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Κοινοτικοί κύκλοι πιστεύουν ότι με την ψήφιση προληπτικών μέτρων 2-2,5 δις ευρώ και με υποχωρήσεις και της Ελλάδας αλλά και του Eurogroup, το ΔΝΤ μπορεί να συζητήσει την ένταξη του και να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος .

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν έχει αξιοποιηθεί όσο πρέπει στη διαπραγμάτευση η υπεραπόδοση της Ελληνικής οικονομίας το 2015 και κυρίως το 2016, ώστε να μειωθούν οι απαιτήσεις για μέτρα από το ΔΝΤ.

Παραδέχονται, ωστόσο, ότι η λύση δεν είναι εύκολη, ενώ αντιλαμβάνονται την πολιτική δυσκολία της κυβέρνησης με δεδομένα τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η ψήφιση του αφορολόγητου και ή η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα