Ευθύνες και στο συνοδηγό σε περίπτωση τροχαίου

Ευθύνες και στο συνοδηγό σε περίπτωση τροχαίου
Καραμπόλα με περίπου 30 οχήματα στο 1ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας κοντά στα παλαιά διόδια Σχηματαρίου,ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες,Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014 (EUROKINISSI) Ευρωκίνηση

Κατά 30% συνυπεύθυνος είναι με απόφαση του Αρείου Πάγου, ο συνοδηγός σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος λόγω μέθης

Συνυπεύθυνος και μάλιστα κατά 30% είναι ο συνοδηγός σε περίπτωση τροχαίο ατυχήματος που προκλήθηκε από υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ, με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Οι δικαστικοί λειτουργοί ασχολήθηκαν με υπόθεση τροχαίου ατυχήματος στην Κρήτη, το οποίο φαίνεται πως προκλήθηκε από κατανάλωση οινοπνεύματος που υπερέβη το όριο του ΚΟΚ. Το αυτοκίνητο προσέκρουσε σε προστατευτικό κυγκλίδωμα και στη συνέχεια σφηνώθηκε στο αυλάκι των ομβρίων υδάτων. Τραγικός απολογισμός ο θάνατος του συνοδηγού.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, “ο θανών, γνώριζε ότι ο οδηγός είχε καταναλώσει οινόπνευμα, ενώ επίσης μπορούσε να γνωρίζει ότι εξ αυτού του λόγου είχε πλέον μειωμένη ικανότητα για οδήγηση”.

Έτσι, το γεγονός ότι παρά ταύτα ο συνοδηγός δέχθηκε να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο και να μεταφερθεί από τον οδηγό, «θεμελιώνει συντρέχον πταίσμα». Κατά συνέπεια, «το ποσοστό συνυπαιτιότητας του θανόντος συνοδηγού στη ζημία που υπέστη εξαιτίας του ατυχήματος λόγω αυτοδιακινδυνεύσεως, πρέπει να προσδιορισθεί σε 30%».

Οι συγγενείς του συνοδηγού διεκδίκησαν την καταβολή αποζημίωσης για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν και τα έξοδα κηδείας του άτυχου συνοδηγού, αλλά κρίθηκε ότι η αποζημίωση πρέπει να είναι μειωμένη.

Επίσης, αν και οι αεροπαγίτες ξεκαθάρισαν ότι οι οδηγοί που έχουν υπερβεί το όριο κατανάλωσης αλκοόλ, δεν καλύπτονται από την ασφαλιστική εταιρία, έκριναν ότι η τελευταία δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να αποζημιώσει τους ζημιωθέντες τρίτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) ο οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος όταν το ποσοστό  του οινοπνεύματος στον οργανισμό του είναι από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος και άνω (0,50 gr/1) μετρούμενο με την μέθοδο της αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και άνω, στις περιπτώσεις που η  μέτρηση γίνεται με συσκευή αλκοολομέτρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα