Σε θέση μάχης το στρατηγείο της Φρανκφούρτης, αποφασίζει για την επόμενη μέρα των ελληνικών τραπεζών

Σε θέση μάχης το στρατηγείο της Φρανκφούρτης, αποφασίζει για την επόμενη μέρα των ελληνικών τραπεζών
Ελληνική σημαία και σημαία της Ευρωπαιϊκής Ένωσης κυματίζουν στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδας. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Απομηχανής θεός η ΕΚΤ, αναμένει την έκβαση του Eurogroup. Η στάση του Έλληνα καταθέτη και οι διαβεβαιώσεις της ΤτΕ

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το περιεχόμενο της συμφωνίας την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου.

Οι ελληνικές τράπεζες περνούν σε φάση μεγάλης περιδίνησης, με την ΕΚΤ σε ρόλο άγρυπνου φρουρού να καλείται για ακόμη μια φορά να διασφαλίσει την ομαλή χορήγηση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Παρασκηνιακώς οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΕΚΤ είναι πυρετώδεις για την επόμενη μέρα των ελληνικών τραπεζών και σίγουρα δεν θα αρκεστούν στη σημερινή συνάντηση του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι με τους κ. κ. Γ. Δραγασάκη και Ευ. Τσακαλώτο, αλλά ούτε και στην τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ το πρωί της Κυριακής.

Οι διαβουλεύσεις στο στρατηγείο της Φρανκφούρτης είναι υπερεντατικές, ακόμη κι αν δεν υπάρξουν επίσημες διαρροές, ενώ τα βλέμματα των τραπεζιτών στρέφονται στο Eurogroup.

Η ΕΚΤ ταυτόχρονα βρίσκεται σε ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει την Κυριακή να αυξήσει εκ νέου το ELA, οι τράπεζες θα λάβουν μια σημαντική ανάσα.

Θα πράξει όμως το ίδιο τη Δευτέρα και την Τρίτη, οπότε και λήγει επισήμως το ελληνικό πρόγραμμα;

Ωστόσο, πλην των επικείμενων αποφάσεων της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες, καθοριστική θα είναι η στάση που θα τηρήσουν απέναντι στις εξελίξεις οι Έλληνες καταθέτες.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν πως όσο μεγαλύτερη ψυχραιμία επιδείξουν οι καταθέτες, τόσο μικρότερη θα είναι και η δοκιμασία από την οποία θα κληθεί να περάσει το ελληνικό σύστημα.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί με κάθε σαφήνεια είναι πως οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν, ακόμη κι αν επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα της Ελλάδος διαβεβαιώνει πως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία των ελληνικών τραπεζών με μετρητά, μετά την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στα ΑΤΜs όλης της χώρας, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωράει σε δημοψήφισμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα