ΔΝΤ: Τι ζητά για να παραμείνει στο πρόγραμμα
Ελάφρυνση χρέους, μείωση του κόστους του ασφαλιστικού, διεύρυνση φορολογικής βάσης, αλλά και μειώσεις φόρων ζητά το ΔΝΤ, το εκτελεστικό συμβούλιο του οποίου συνεδρίασε με αντικείμενο την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Παραμένει η διαφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι απαιτήσεις του Ταμείου σε εργασιακό και κόκκινα δάνεια
- 07 Φεβρουαρίου 2017 07:22
Το «ημέρωμα του ΔΝΤ» παρατήρησαν χθες όσοι παρακολούθησαν το ΔΣ του Ταμείου το οποίο στην έκθεση της αξιολόγησης του άρθρου IV για την Ελλάδα τόνιζε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα και ότι τα μέτρα που ζητά συνιστούν δημοσιονομικά ουδέτερη ανακατανομή βαρών ώστε να στηριχθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.
Αν δεν υπήρχε και ο εκνευρισμός από μια διαρροή που ήρθε από τις Βρυξέλλες σύμφωνα με την οποία τα στοιχεία του Ταμείου είναι λανθασμένα αλλά οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συμβιβαστούν για να συνεχιστεί το ελληνικό πρόγραμμα τότε όλα θα έδειχναν ότι το ΔΝΤ δείχνει σημεία υποχώρησης για να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το δεύτερο στοιχείο συμβιβασμού είναι έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που περιλαμβάνεται στην έκθεση του άρθρου IV και είναι αναμενόμενα δυσοίωνη χαρακτηρίζοντας το χρέος “εξαιρετικά μη βιώσιμο”.Το Ταμείο επιμένει μεν σε πιο γενναία μέτρα από αυτά που έχουν συμφωνήσει οι Ευρωπαίοι αλλά πλέον έχει ξεχάσει το χρονικό προσδιορισμό για την υιοθέτησή τους αφήνοντας το ασαφές προσπαθώντας να προσεγγίσει την Γερμανία που δεν θέλει να ακούσει για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τώρα.
Το ΔΣ
Παρόλα αυτά κατά την τρίωρη συνεδρίαση του ΔΣ ακούστηκαν όλες οι απόψεις.
Οι μέτοχοι του ταμείου αναγνώρισαν την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει από το 2010 και μετά στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολυετείς λιτότητα. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την φτωχοποίηση του πληθυσμού που τώρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Με βάση αυτό τα μέλη του ΔΣ του ΔΝΤ συμφώνησαν ότι για την Ελλάδα είναι απαραίτητη η ανακατανομή των φορολογικών βαρών με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και εξορθολογισμό των δαπανών του ασφαλιστικού. Οι περισσότεροι υποστήριξαν μάλιστα ότι τα μεγαλύτερα έσοδα και οι περικοπές που θα γίνουν θα πρέπει να διατεθούν για μείωση των φορολογικών συντελεστών και ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας ώστε το αποτέλεσμα να είναι δημοσιονομικά «ουδέτερο» . Υπήρξαν όμως και εκπρόσωποι χωρών φιλικών στις ελληνικές θέσεις (μαζί βέβαια και ο Έλληνας εκπρόσωπος κ. Σ.Ψαλιδόπουλος) οι οποίοι παραδέχθηκαν μεν ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα οδηγήσουν σε ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα αλλά τόνισαν ότι τα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν όταν το κλείσει το παραγωγικό κενό της Ελλάδας από τον μ.ο. της ΕΕ ώστε να μην επηρεαστεί ο ρυθμός ανάπτυξης.
Στην έκθεση το ταμείο αναφέρει ότι μέσω της μείωσης του αφορολογήτου θα μπορούσε η Ελλάδα να μειώσει τους φορολογικού συντελεστές για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι και 10% με παράλληλη μείωση κατά 1% και των συντελεστών του ΦΠΑ.
Χρέος
Στο θέμα του χρέους , οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους των χωρών θεώρησαν ότι παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού και την γενναιόδωρη υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων η Ελλάδα χρειάζεται απαραίτητα μια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της. Ωστόσο η ελάφρυνση αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί από ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους και από περισσότερες προσπάθειες από την Ελλάδα για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που θα αποκαταστήσουν την ανάπτυξη και την σταθερότητα.
Μάλιστα η έκθεση τονίζει ότι ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1,5% του ΑΕΠ γεγονός στο οποίο συμφώνησαν πολλά από τα μέλη του ΔΣ εκτός από τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες επιμένουν σε στόχο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Εργασιακό – κόκκινα δάνεια
Πιο αιχμηρό ήταν το ΔΝΤ στο θέμα των κόκκινων δανείων. Το ΔΣ συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει αν ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό το νομικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια ψηφίζοντας τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις επιχειρήσει και το νέο πτωχευτικό. Παράλληλα ταυτιζόμενα με τα ευρήματα της έκθεσης τόνισαν ότι θα πρέπει οι περιορισμοί που υπάρχουν στην νεοσύσταση αγορά δανείων αγορά δανείων να εξαλειφθούν το ταχύτερο δυνατό ώστε να ξεκαθαριστούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών . Μάλιστα η έκθεση επαναλάμβανε την ανάγκη να υπάρξει και ένα κεφαλαιακό απόθεμα 10 δις ευρώ για τις τράπεζας ώστε να είναι προστατευμένες από τις διακυμάνσεις της αγοράς στις οποίες είναι ευάλωτες λόγω του μεγάλου υπολοίπου των κόκκινων δανείων.
Αυστηρά ήταν τα μέλη του ΔΝΤ και στα εργασιακά με τους περισσότερους να ζητούν από την Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας να διατηρηθούν και όχι αν υποχωρήσουν σε λογικές περασμένων ετών. Μάλιστα αναφέρονταν χαρακτηριστικά το παράδειγμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα πρέπει να ρυθμιστούν με βάση τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και όχι απλώς να γυρίσουν στο παλιό καθεστώς των κλαδικών συμβάσεων.
Οι επόμενες μέρες
Μετά και την χθεσινή συνεδρίαση του ΔΝΤ η συζήτηση για λύση στο ελληνικό θέμα μεταφέρεται χρονικά στην συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) την Πέμπτη όπου όλοι θα έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Αν η συνάντηση πάει καλά τότε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσλεμπλούμ προτίθεται να πάρει πρωτοβουλία και να συγκαλέσει έκτακτη σ τηλεδιάσκεψη με παρόντες και τους θεσμούς προκειμένου να οριστικοποιήσει μια λύση για το ελληνικό θέμα.
Τέλος , σχετικά με το ενδεχόμενο να σπάσει σε κομμάτια η αξιολόγηση, η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, άλλωστε δεν συμφέρει την Ελλάδα. Χωρίς ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με τα προληπτικά μέτρα για τη διασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, δεν υπάρχει περίπτωση να αποφασίσει η ΕΚΤ την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Κι αυτό γιατί μια τέτοια απόφαση προϋποθέτει βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.