Το ελληνικό αίτημα για παράταση, τα σενάρια απόρριψής του και οι απειλές για Plan B

Το ελληνικό αίτημα για παράταση, τα σενάρια απόρριψής του και οι απειλές για Plan B

Τι θα συμβεί στο ιστορικό Eurogroup. Όλα ανοιχτά και στο τραπέζι στο σημερινό Eurogroup. Διαβάστε τα επικρατέστερα σενάρια

Tην αρνητική απάντηση των δανειστών στο αίτημα της Ελλάδας για ολιγοήμερη παράταση του ελληνικού προγράμματος προεξοφλούν ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές δυναμιτίζοντας περαιτέρω την ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μεταξύ Αθήνας και εταίρων, στον απόηχο της απόφασης της κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα για το περιεχόμενο της συμφωνίας την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου.

«Δεν θα υπάρξει παράταση» διαμηνύουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, λίγη μόλις ώρα πριν την έναρξη του Eurogroup.

Eνός Eurogroup εξαιρετικά κρίσιμου, σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν άλλαξαν πλήρως τα δεδομένα για την Ελλάδα μέσα σε ένα μόλις βράδυ.

Το Eurogroup αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο της ολιγοήμερης παράτασης του προγράμματος.

Για να δοθεί παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα (εκπνέει στις 30 Ιουνίου) απαιτείται έγκριση σε πρώτη φάση σε επίπεδο Eurogroup και EFSF – ΕSM, προκειμένου να ακολουθήσει η αναγκαία έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, αναμένεται να επιχειρήσει να εξηγήσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προβεί σε μια τέτοια κίνηση και να διεξάγει δημοψήφισμα, την Κυριακή 5 Ιουλίου.

Το κλίμα στο Eurogroup θα είναι ψυχροπολεμικό, χωρίς καμία αμφιβολία, αφού η είδηση για δημοψήφισμα στην Ελλάδα έπιασε… κυριολεκτικά στον ύπνο τους εταίρους.

Την ίδια στιγμή επιμένουν τα σενάρια που θέλουν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να ρίχνει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα, όπως εκείνο του Plan B ή των capital controls.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί με κάθε σαφήνεια είναι πως στα τέλη Ιουνίου, ήτοι σε ελάχιστα 24ώρα, δεν έχουν… τελειώσει όλα, όπως πολλοί ισχυρίζονται, καθώς η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η Ελλάδα δεν θα καταβάλλει τη δόση των 1,53 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά αυτό δεν συνιστά χρεοκοπία.

Το Ταμείο έχει ήδη διαμηνύσει πως η καθυστέρηση στην αποπληρωμή της δόσης δεν λογίζεται ως στάση πληρωμών, αλλά αντίθετα ως ληξιπρόθεσμη οφειλή για 30 ημέρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα