Εικόνες από ΑΤΜ: Ψύχραιμοι οι Έλληνες πολίτες. Αναθεωρούν την ένταξη στο ‘ευρώ’. Αποτάσσουν την ευρωπαϊκή ‘αποικία’

Εικόνες από ΑΤΜ: Ψύχραιμοι οι Έλληνες πολίτες. Αναθεωρούν την ένταξη στο ‘ευρώ’. Αποτάσσουν την ευρωπαϊκή ‘αποικία’

Το οδοιπορικό του NEWS 247 σε περιοχές των βορείων και νότιων προαστίων και του κέντρου για τα πρώτα αντανακλαστικά απλών πολιτών απέναντι στο διάγγελμα του πρωθυπουργού. Εικόνες πανικού ή φυσιολογικές αντιδράσεις; Ο λόγος σε μισθωτούς και συνταξιούχους που παίρνουν την πολιτική εξουσία στα χέρια τους (Pics+Vids)

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τα ξημερώματα του Σαββάτου υπό την γενική έννοια ” στα εκβιαστικά διλήμματα, απαντάμε με δημοκρατία “, μεταφράστηκε σε σκηνές μετριασμένου πανικού και αντανακλαστικών αυτοάμυνας έξω από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών σε πολλές περιοχές της Αθήνας. Στις 02.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου σε πολλά ΑΤΜ – μετά και την καταβολή συντάξεων, αλλά και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ήδη από την Παρασκευή το μεσημέρι –  δεκάδες πολίτες έσπευσαν σε αναλήψεις μετρητών, ωστόσο η εικόνα δεν ήταν ίδια νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Ήταν ο φόβος για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ που ώθησε απλούς πολίτες στην απόσυρση καταθέσεων και αποταμιεύσεων ή όχι; Και τελικά, τι επιδιώκει ο μέσος πολίτης; Grexit ή παραμονή στην Ε.Ε. και συνέχισης της πολιτικής λιτότητας και των υφεσιακών μέτρων που επιβαρύνουν την τσέπη χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων; Το οδοιπορικό του NEWS 247 σε δρόμους της Αθήνας και στις περιοχές Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Περισσός, Πευκάκια, Άνω Πατήσια, Κυψέλη, Κουκάκι και Καλλιθέα αποδεικνύει ότι οι πολίτες επιζητούν την ταφόπλακα σε ό, τι δυσχεραίνει το βιοτικό τους επίπεδο, αποτάσσουν την ευρωπαϊκή “αποικία” (όπως την αποκαλούν αρκετοί), αρνούνται να πληρώσουν το υπέρογκο κόστος της παραμονής στο ευρώ από την τσέπη τους (!) και ελπίζουν σε ριζική αναθεώρηση των εθνικών συμφερόντων.

Στη συνομιλία μας με μισθωτούς και συνταξιούχους που βρέθηκαν από νωρίς έξω από τράπεζες και ΑΤΜ, το μήνυμα ήταν ένα: “Δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε. Και τελικά δεν μάς έμεινε τίποτα να χάσουμε”. Άλλοι επέμεναν στα πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των αποφάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που αναφέρθηκαν στον ισχυρό κλυδωνισμό του οικοδομήματος της Ε.Ε. και ότι “κανέναν δεν συμφέρει η έξοδός μας από την Ένωση. Σκεφτείτε, ότι ακολουθεί η Ισπανία, η Ιταλία, ακόμη και η Γαλλία με την άνοδο της Ακροδεξιάς. Δεν μπορεί να μείνει μόνη της η Γερμανία”. 

“Όποιο κι αν είναι το μήνυμα πίσω από το ΝΑΙ ή ΟΧΙ, όποιες κι αν είναι οι κοστολογημένες επιπτώσεις του, ό, τι είναι να γίνει, θα γίνει. Εσείς φοβάστε; Εμείς λοιπόν, γιατί να είμαστε ήρεμοι; Και δεν φοβόμαστε τόσο για εμάς, εμείς πλέον είμαστε συνταξιούχοι. Φοβόμαστε για τα παιδιά μας. Για εσάς. Τι θα απογίνετε;”, αναφέρει ζευγάρι που βρέθηκε από νωρίς σε ΑΤΜ της Eurobank επί της οδού Πατησίων. Ξεκαθάρισαν ωστόσο, ότι η κίνησή τους δεν αποτελεί απόρροια πανικού μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα.

Το τραπεζικό σύστημα δεν επέδειξε πάντως τις ίδιες αντοχές σε όλες τις περιοχές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, επί της λεωφόρου Ηρακλείου, η Εθνική Τράπεζα είχε “στεγνώσει” από ρευστό ήδη από τα ξημερώματα, όπως μάς ενημέρωσαν μισθωτοί του δημοσίου, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα στην ALPHA BANK και την EUROBANK. Κανονικές ήταν οι ροές στις ίδιες τράπεζες σε Πειραιώς. Στον αντίποδα, κανένα πρόβλημα δεν αντιμετώπιζε κανένα υποκατάστημα κατά μήκος της Πατησίων, το Κουκάκι και την Καλλιθέα.

(Tι λένα απλοί πολίτες στο NEWS 247. Κινήσεις πανικού σε τράπεζες ή όχι;)

(Συζητήσεις και αγωνία καταθετών έξω από την Εθνική Τράπεζα Νέας Ιωνίας)

“Δεν θέλω να ζω πια σε αποικία”, αναφέρει στο NEWS 247 o κύριος Κώστας που από τις 08.00 το πρωί του Σαββάτου βρέθηκε σε ΑΤΜ της τράπεζας Πειραιώς επί της λεωφόρου Συγγρού. “Δεν θέλω πια να ζω έτσι”, ξεκαθαρίζει, σχεδόν ικανοποιημένος από τη βιαστική απόφαση του πρωθυπουργού να δώσει το βήμα στους απλούς πολίτες.

(Ο κ. Κώστας μιλά στο NEWS 247)

Σε παρόμοια μήκη κύματος και ο κύριος Θανάσης που επισκέφτηκε ΑΤΜ στο Κουκάκι. “Ως πότε θα συνεχιζόταν η διαιώνιση της φτώχειας, της μιζέριας και της κατάντιας μας; Δεν ήρθα στην τράπεζα, λόγω πανικού. Για όσους δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Ήρθα να σηκώσω λίγα χρήματα για τα καθιερωμένα ψώνια του Σαββάτου και τίποτε άλλο. Οι έχοντες, μην στεναχωριέσαι, ίσως βγουν κερδισμένοι από όλο αυτό. Άλλωστε, τα χρήματά τους τα έχουν έξω και όχι στην Ψωροκώσταινα”.

Λίγο πιο πίσω, άλλος ένας καταθέτης, ακούει το διάλογο και συμπληρώνει: “Θέλω να παραμείνω στην Ευρώπη, αλλά όχι με επιπλέον επώδυνα μέτρα για τα μεσαία ή χαμηλά στρώματα. Και ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τι μάς συμφέρει πια και τί όχι”.

Στην περιοχή των Άνω Πατησίων, έξω από ΑΤΜ της EUROBANK που λειτουργεί κανονικά, η κυρία Μαρία απευθύνει έκκληση μέσω του NEWS 247 σε όλους τους συμπολίτες της να χειριστούν την κατάσταση με ψυχραιμία, ωριμότητα και λογική. “Δεν είναι ώρες να αντιδρούμε με πανικό. Ας ζυγίσουμε επιτέλους πόσα θα κερδίσουμε και πόσα θα χάσουμε και ας πράξουμε αναλόγως την ερχόμενη Κυριακή. Αφού πρώτα όμως μάς ξεκαθαρίσουν ποιες οι πιθανές επιπτώσεις του ΟΧΙ και του ΝΑΙ”.

(Ό, τι απέμεινε από καταθέτη στο λογαριασμό του)

(Ο Μιχάλης Σαντοριναίος αναφέρει ότι η διαδικασία εξόδου δεν είναι απλή διαδικασία)

Πολλαπλά τα μηνύματα κυβέρνησης και ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ζητήσουν από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνάντηση που θα έχουν μαζί του σήμερα Σάββατο στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να τον ενημερώσουν για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα έχει έκτακτη τηλεδιάσκεψη την Κυριακή το πρωί και βασικό θέμα αναμένεται να είναι το εάν θα συνεχισθεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) ή όχι.

Μέχρι σήμερα έχει δοθεί ρευστότητα 90 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες από τον ELA. Χθες Παρασκευή το σχετικό όριο παρέμεινε αμετάβλητο, ωστόσο μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος οι εκροές καταθέσεων αναμένεται να ενταθούν. Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να υποβάλει αίτημα για αύξηση του σχετικού ορίου του ELA μέσα στις επόμενες ώρες.

Εάν η ΕΚΤ δεν αυξήσει τον ELA ή δεν τον αυξήσει στο βαθμό που να καλύπτει τις εκροές τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε διάστημα λίγων ημερών να προχωρήσει στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) για να ελέγξει τις εκροές καταθέσεων. Σήμερα οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι κοντά στα 128 δισ. ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα είναι καθοριστικές για την έκβαση των εξελίξεων.

Ο πρωθυπουργός μίλησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και όπως ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε μεγάλη κατανόηση στην απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

(Εικόνα από ΑΤΜ στην Πατησίων, στα Άνω Πατήσια. “Ψύχραιμοι”, δηλώνουν οι πολίτες)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα