Νίκος Ορφανός: Το διεφθαρμένο κράτος έφερε την κρίση στη ζωή μας

Νίκος Ορφανός: Το διεφθαρμένο κράτος έφερε την κρίση στη ζωή μας

Συμμορία που αποτελεί ντροπή για την Ελλάδα χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή μιλώντας στο NEWS 247 ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός. Πώς έχει επηρεαστεί η ζωή του από την κρίση

Λίγες μόνο ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός εύχεται ο τραγικός θάνατος του 34χρονου να αποτελέσει την αρχή του τέλους για τη Χρυσή Αυγή.

Παίρνοντας ανοιχτά θέση κατά της Χρυσής Αυγής, επισημαίνει πως αποτελεί συμμορία που αποτελεί ντροπή για την Ελλάδα και εκτιμά ότι πρέπει να “πάει όλη στη φυλακή”.

“Το εύχομαι με όλη μου την ψυχή. Αυτό το σκυλόψαρο, βρωμάει από το κεφάλι και τα κεφαλάκια. Αυτή η συμμορία (η Χρυσή Αυγή), που αποτελεί ντροπή για την Ελλάδα, πρέπει να πάει όλη στη φυλακή”

 

Μάθετε περισσότερα για το φετινό tedxacademy και τον Νίκο Ορφανό και δείτε το πρόγραμμα του tedxacademy

 

Πόσο εύκολο/δύσκολο είναι να “αποτινάξετε” την ταύτιση από έναν ρόλο με τον οποίο σας έχει συνδέσει ο κόσμος;

Βασικά δε με πολυενδιαφέρει αυτό που λέγεται “κόσμος”, έτσι γενικά. Ο όρος αυτός είναι θολός και βάζει ένα σωρό ανθρώπους σε μια μάζα, κατά κάποιο τρόπο. Κάθε μου δουλειά απευθύνεται ενίοτε και σε διαφορετικό κοινό. Κάνω διαφορετικά πράγματα και δεν κατατάσσομαι εύκολα, νομίζω.

Από εκεί και πέρα, ο καθένας κρατάει από τη δουλειά μου ό,τι του αρέσει και τον συγκινεί. Από την άλλη έχω ταυτιστεί ενίοτε με ρόλους, πράγμα που δηλώνει ότι τους υποδύθηκα εξαιρετικά. Αυτό με χαροποιεί. Αλλά με το τέλος της κάθε μου δουλειάς το αφήνω πίσω. Δε με απασχολεί περαιτέρω.

Είχατε δηλώσει μετά τη διαφήμιση στην οποία πρωταγωνιστήσατε ως “Κίτσος”: “Αγόρασα καλλιτεχνική ελευθερία”. Σας έδωσε τη δυνατότητα η επιτυχία της απόρριψης προτάσεων που διαφορετικά δεν θα είχατε;

Δεν έχει να κάνει με προτάσεις, αλλά με το ότι μπόρεσα και έκανα δική μου θεατρική παραγωγή. Και αγόρασα ελεύθερο χρόνο, με την οικονομική μου απολαβή, προκειμένου να τον αφιερώσω σε δικές μου ασχολίες.

Δε βλέπω τον εαυτό μου σαν υπάλληλο κανενός. Τα τελευταία χρόνια μπαίνω ποσοστούχος στις θεατρικές μου δουλειές, ως ένα είδος συνεταίρου. Έχω λόγο, και όπου αυτός δε ζητείται, δε με ενδιαφέρει να εργαστώ.

Από τον “τρόμο” της δημοσιοϋπαλληλικής καριέρας στραφήκατε σε ένα επάγγελμα που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα. Σας φόβισε αυτό; Ήσασταν προετοιμασμένος να αντιμετωπίσετε και την αποτυχία;

Ε, τρόμο, μην είμαστε και υπερβολικοί. Δε με τρόμαξε το Δημόσιο καθεαυτό, αλλά η θανατερή του νοοτροπία ως άποψη ζωής. Τώρα η αβεβαιότητα είναι κάτι που ενυπάρχει παντού.

Δεν υπάρχουν μόνιμες δουλειές. Η μονιμότητα προκύπτει, δε στη δίνει κάποιος, την κερδίζει ο καθένας μόνος του με την ποιότητα της δουλειάς του και όχι με το συνδικαλισμό.

Από την άλλη για την αποτυχία δε σε προετοιμάζει κανείς. Αν είσαι εσύ σε ετοιμότητα, μπορείς να τη χειριστείς. Αλλιώς πέφτεις στην κατάθλιψη και σε σκοτεινά μονοπάτια. Το σημαντικό είναι να μην παίρνεις την αποτυχία στα σοβαρά.

Δεδομένου ότι θα υπήρξαν περίοδοι που μείνατε χωρίς κάποια επαγγελματική πρόταση. Πόσο εύκολη/δύσκολη είναι η μετάβαση από τη μία δουλειά στην επόμενη και η πραγματοποίηση ενός δυναμικού come back;

Ενίοτε ήταν πολύ δύσκολα, και γι’ αυτό ξεκίνησα να στήνω δικά μου πράγματα. Δε μπορούσα να περιμένω πότε θα με θυμηθεί κάποιος για να πληρώσω το νοίκι μου.

Και από την άλλη πάντα θα προσπαθώ την υπεραξία της δουλειάς μου να την καρπώνομαι εγώ πρώτα. Το υπαλληλίκι έχει περιορισμένους ορίζοντες. Και εμένα δε μου ταιριάζει.

Τα δυναμικά καμ μπακ, όπως τα λέτε, επίσης δεν προγραμματίζονται. Προκύπτουν. Με δουλειά και άποψη ζωής.

Πώς διαφοροποίησε τη ζωή σας η οικονομική κρίση; Σε ποιες υποχωρήσεις αναγκαστήκατε να προβείτε;

Παρ’ όλο που μετά από χρόνια που εργάζομαι, κατάφερα να βγάλω κάποια χρήματα, μου έμειναν ελάχιστα, καθότι πήγαν όλα σε φόρους νέους, καθώς και σε παλιές μου υποχρεώσεις.

Την οικονομική μας κρίση, το ελληνικό κράτος την έφερε στη ζωή μας. Με τη σπατάλη, τη διαφθορά και την ανικανότητα των λειτουργών του.

Περιόρισα τις μετακινήσεις μου με το αυτοκίνητο, δεν έκανα ένα ταξίδι που προγραμμάτιζα, και ελαχιστοποίησα τις καταναλωτικές μου συνήθειες, όχι ότι ξόδευα και πολλά άλλωστε.

Έχετε δηλώσει πως δεν σας εκφράζει κανένα κόμμα από αυτά που βρίσκονται στη Βουλή. Πώς θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί;

Με νέους κομματικούς σχηματισμούς, πέρα από τα γνωστά αποτυχημένα ιδεολογήματα τύπου: Αριστερά-Δεξιά, κλπ. Με νέα πρόσωπα και ένα διακύβευμα που θα προϋποθέτει διακυβέρνηση συνδυασμένη με οικολογία, τεχνολογία, παιδεία και πολιτισμό σε πρώτη γραμμή.

Και με διαχωρισμό του κράτους από την εκκλησία. Τα κόμματα στην τωρινή Βουλή, είναι ανίκανα να δώσουν τη λύση στο ιλιγγιωδώς μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο σήμερα.

Πιστεύετε ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, θα αποτελέσει και την αρχή του τέλους της Χρυσής Αυγής;

Το εύχομαι με όλη μου την ψυχή. Αυτό το σκυλόψαρο, βρωμάει από το κεφάλι και τα κεφαλάκια. Αυτή η συμμορία, που αποτελεί ντροπή για την Ελλάδα, πρέπει να πάει όλη στη φυλακή.

Έχετε διδάξει υποκριτική. Πόσο εύκολο/δύσκολο είναι να μεταλαμπαδεύσετε τις γνώσεις σας σε νέους ανθρώπους; Τους προετοιμάζετε και για ενδεχόμενη αποτυχία;

Σαφώς και τους προετοιμάζω και για την αποτυχία. Κυρίως για αυτή. Την επιτυχία ας βρουν μόνοι τους πώς να τη διαχειριστούν.

Για μένα ήταν εύκολο, γιατί έχω σπουδάσει και παιδαγωγική, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών σε Δραματικές σχολές.

Απλώς, δεν πήγα να τους διδάξω, αλλά να διδαχθώ κι εγώ από αυτούς, και μαζί να ανακαλύψουμε τα μονοπάτια που ο καθένας θα αποφάσιζε να τραβήξει. Τη γνώση δε στη βάζει κάποιος στο κεφάλι σου. Σου δείχνει το πώς, και την κατακτάς μόνος σου.

Υπήρξε κάποια στιγμή στη ζωή σας που σκεφτήκατε έντονα το ενδεχόμενο να εγκαταλείψετε τον χώρο της υποκριτικής και να στραφείτε σε κάποιο άλλο επάγγελμα; Αν ναι, τι ήταν αυτό που σας ώθησε σε αυτή τη σκέψη και πώς τελικά αποφασίσατε να παραμείνετε

Το σκέφτηκα, αλλά φευγαλέα, σε στιγμές παλιότερα μεγάλης οικονομικής ανέχειας. Το απόδιωχνα γρήγορα για λόγους εγωισμού.

Έλεγα στον εαυτό μου, ότι δεν επιτρέπεται να τα παρατήσω τόσο εύκολα και να αφήσω το επάγγελμα αυτό, που τόσο αγαπώ, σε ανθρώπους λιγότερο ικανούς από εμένα.

Μετά το τέλος των παραστάσεων “Ένας άνθρωπος υπό χρεοκοπία”, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σας; Θα σας δούμε σε κάποια δουλειά στην τηλεόραση, το θέατρο ή και τον κινηματογράφο;

Ξεκινάμε στο θέατρο Ακάδημος, αρχές Οκτωβρίου, με την επανάληψη της “Λα Νόνα”, με το Δημήτρη Πιατά και έναν εκλεκτό θίασο, μόνο για τρεις μήνες και μετά Θεσσαλονίκη. Παράλληλα ξεκινάμε γυρίσματα για τη νέα σειρά του Μέγκα, “το Σπίτι της Έμμας”, με τον Γιάννη Μπέζο και την Κάτια Δανδουλάκη. Έχω πολλή δουλειά μπροστά μου.

Ο Νίκος Ορφανός θα είναι ομιλητής στο TEDx Academy στις 28 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα