Αβραμόπουλος για το προσφυγικό: Η μόνη λύση είναι η κοινή λύση

Αβραμόπουλος για το προσφυγικό: Η μόνη λύση είναι η κοινή λύση
Commissioner Dimitris Avramopoulos during bilateral meeting with german Chancelllor Angela Merkel after the Western Balkans Summit about migration at the Federal Chancellery, in Vienna, Austria on Saturday, September 24. EU/RADEK MICA

Ο Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης τόνισε πως η Ευρώπη έχει καταφέρει πολλά εδώ και ένα χρόνο, ζήτησε μεγαλύτερη βοήθεια στις χώρες πρώτης υποδοχής και υπογράμμισε πως η λύση θα βρεθεί μόνο στην Ευρώπη ως σύνολο (vid)

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος εκπροσώπησε το Σάββατο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Σύνοδο που συγκάλεσε στη Βιέννη ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Κερν, με αντικείμενο τη «Μετανάστευση στον βαλκανικό διάδρομο».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Μερκέλ, όπου συζητήθηκε η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική καθώς και το νέο πλαίσιο εταιρικής σχέσης με τρίτες χώρες. Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας κ. Σομπότκα.  Ο  Ευρωπαίος Επίτροπος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Συναντιόμαστε σήμερα, ένα χρόνο μετά τη Σύνοδο που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ για τις μεταναστευτικές ροές στα Δυτικά Βαλκάνια. Δεσμευόμαστε όλοι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά και συντονισμένα. Οι μεταναστευτικές προκλήσεις δεν γνωρίζουν σύνορα. Ανήκουμε όλοι στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, και η μόνη λύση είναι η κοινή λύση.

Έχουμε καταφέρει πολλά από πέρσι. Οι αριθμοί εμφανίζουν σημαντική μείωση: οι χιλιάδες καθημερινές αφίξεις έχουν γίνει μόνο μερικές εκατοντάδες. Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική πλέον, λόγω κυρίως της συνεργασίας με την Τουρκία.

Καθοριστικός παράγοντας είναι φυσικά και η καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων. Έχουμε ενισχύσει και αυξήσει την παρουσία του Frontex σε πολλά συνοριακά σημεία. Εργαζόμαστε εντατικά για να διασφαλίσουμε ότι η νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα είναι πλήρως λειτουργική σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μεταβαίνω στη Βουλγαρία στις 6 Οκτωβρίου για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του νέου μας Οργανισμού.

Οι χώρες που έχουν δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση από τη μεταναστευτική κρίση δεν έμειναν μόνες τους. Η Επιτροπή συνεχίζει να τις υποστηρίζει χρηματοδοτικά και διαρθρωτικά: διαθέσαμε πρόσφατα πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη προς την Βουλγαρία, ενώ παρείχαμε χρηματοδοτική βοήθεια προς τη Σερβία και την ΠΓΔΜ.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης, που θέτει τόσες ζωές σε κίνδυνο, και τις επιστροφές των παράτυπων μεταναστών, θέλουμε να δώσουμε τέλος στα υφιστάμενα προβλήματα. Το νέο πλαίσιο εταιρικής σχέσης με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης θα μας δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις ρίζες του προβλήματος της μετανάστευσης, προωθώντας ταυτόχρονα τις επιστροφές και τις επανεισδοχές.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα συσταθεί Ευρωπαϊκό Γραφείο Επιστροφών. Σε συνεργασία με την Europol εντείνουμε τη δράση μας κατά των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών.

Η επιτυχία των προσπαθειών μας εξαρτάται από την εφαρμογή μιας ολιστικής, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσέγγισης, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης:

– Να υποστηρίξουμε τις χώρες πρώτης γραμμής με κάθε τρόπο, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού των μετεγκαταστάσεων. Η αλληλεγγύη είναι θεμέλιο της πολιτικής μας.

– Να υποστηρίξουμε τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια στη διαχείριση των συνόρων τους ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν καλύτερα τη μετανάστευση, τις υποδοχές, τις επιστροφές αλλά και τους διακινητές.

Η μόνη λύση είναι η κοινή λύση, για την οποία εργαζόμαστε στενά, όλοι μαζί. Αυτό είναι το μήνυμα από τη σημερινή συνάντηση”.

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα