Γεύσεις του Δουνάβεως – Πάμε για γλυκιά ‘καμινάδα’

Γεύσεις του Δουνάβεως – Πάμε για γλυκιά ‘καμινάδα’

Με σοκολάτα ή καραμελωμένη ζάχαρη, γεμιστή με παγωτό, αλλά πάντα αφράτη και απολαυστική, η καμινάδα από την Ουγγαρία ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει

Οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού στην Ξάνθη ξεκίνησαν, και όσοι βρεθείτε στην όμορφη πόλη, μην σταματήσετε πριν φτάσετε στον πάγκο του “Γλυκού Καμινάδα”. Ο Σωκράτης, ο Παναγιώτης και η Ελένη, πιστοί στην αγάπη τους για το φαγητό του δρόμου, συνεχίζουν να δίνουν το παρών σε γιορτές και πανηγύρια ανά την Ελλάδα, προσφέροντας το ξεχωριστό, εισαγόμενο γλυκό τους.

Πρόκειται για μια αφράτη ζύμη που θυμίζει πολύ το δικό μας τσουρέκι. Τυλίγεται σε ξύλινο σκεύος και ψήνεται σαν… γλυκό σουβλάκι πάνω από τη φωτιά. Η συνέχεια όμως είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή. Το γλυκό σερβίρεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους: “πανάρεται” σε κανέλα και ζάχαρη – όπως είναι η παραδοσιακή ουγγρική εκδοχή του – γεμίζει απολαυστική πραλίνα και σπασμένο μπισκότο, ινδική καρύδα ή/και διάφορα χρωματιστά καραμελάκια.

Η ιστορία του γλυκού

Όπως αναφέρει στη σελίδα του στο facebook, το γλυκό καμινάδα κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση στην Μεσαιωνική Τρανσυλβανία περί το 1.450 μ.χ. Οι πρώτες αναφορές μιλούν για ένα είδος κέικ που τυλίγεται στη σούβλα και ψήνεται χωρίς να αναφέρεται το όνομα καμινάδα.

Οι πρώτες περιγραφές του γλυκού καμινάδα, χρονολογούμενες περί τα τέλη του 18ου αιώνα, μιλούν για ένα άγλυκο ζυμαράκι σε σπειροειδή μορφή που ψήνεται στη σούβλα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Παρόλο που τότε για πρώτη φορά δίνεται η ονομασία «καμινάδα» στο γλυκό, αυτό περνά κρίση ταυτότητας αφού κατ’ ουσίαν δεν είναι ακόμα γλυκό.

Ήταν το 1876, σχεδόν 100 χρόνια μετά, όταν για πρώτη φορά συναντάμε αναφορές στη χρήση ζάχαρης στο γλυκό μας. Η καμινάδα γλυκαίνεται!! Κάνει βουτιά στη ζάχαρη λίγο πριν το ψήσιμο με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία μοναδική κρούστα καραμέλας.

Μόλις το 1980 εγκαινιάζεται και η ιδέα της επικάλυψης. Κανέλα ή ξηροί καρποί γίνονται συνοδοί της ρευστής καραμέλας και το γλυκό μας αρχίζει να παίρνει σταδιακά τη σημερινή μορφή του

Το εντυπωσιακό περίπτερο του “Γλυκού Καμινάδα” στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Τους είχαμε συναντήσει πριν δύο χρόνια στο Street Food Athens και ακόμη συνεχίζουν να γυρίζουν την Ελλάδα και να σερβίρουν γλυκό τον κόσμο. “Από το καλοκαίρι του 2014, γυρίζουμε  την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, σε πανηγύρια, φεστιβάλ, συναυλίες και πουλάμε το γλυκάκι μας. Έχουμε συμμετάσχει κοντά στα  200 πανηγύρια, κερνώντας τον κόσμο να δοκιμάσει πρώτα, πριν το αγοράσει” μας εξηγεί ο εμπνευστής της Καμινάδας. Άλλωστε το DNA του γλυκού αυτού είναι να βρίσκεται στο δρόμο, είναι να είναι street food.

Κι αν δεν έχετε χρόνο για το πανηγύρι της Υπαπαντής ή αργεί ακόμη το αντίστοιχο πανηγύρι στη δική σας γειτονιά, μπορείτε να βρείτε την καμινάδα στο Περιστέρη, στην οδό Βεάκη 34.

Δείτε τον μαγικό τρόπο που ετοιμάζεται το γλυκό μπροστά στα μάτια σας:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα