Τι θα πει ο Τσίπρας στον Ρέντσι

Τι θα πει ο Τσίπρας στον Ρέντσι

Στις 5 το απόγευμα θα συναντηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ιταλό ομόλογό του. Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να χτίσει μια πολιτική ισχυρών συμμαχιών για την καταπολέμηση των πολιτικών της λιτότητας

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει στον Ματέο Ρέντσι ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα επισημάνει ακόμα το γεγονός πως κάτι τέτοιο απαιτεί και χρόνο και δημοσιονομικό χώρο, ενώ θα τονίσει ότι η στροφή προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την τρόικα και τους φραγμούς που βάζει.

Σε αυτό το πλαίσιο στην κυβέρνηση πιστεύουν πως η Ευρώπη πρέπει να εμπιστεύεται τους θεσμούς και τα όργανά της και αυτό είναι ένα θέμα, που μετά και την αντίδραση που υπήρχε από την Γερμανική πλευρά, δεν θα αφήσει εκτός ατζέντας ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL 102.5, τόνισε πως «συνομίλησα, χθες, με την  Άνγκελα Μέρκελ και θα συνεχίσουμε να συζητάμε με όλους τους άλλους στην Ευρώπη, αρχής γενομένης με τον Φρανσουά Ολάντ» και επανέλαβε: «Θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική, τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις». Ο Ιταλός πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «όταν είπαμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε την οικονομική πολιτική, θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, αλλά όχι μόνο για την Ελλάδα και κάποια άλλη χώρα».

Αυτές οι δηλώσεις εκτιμήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση πως μπορούν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για μια παραγωγική συζήτηση μεταξύ των δυο πρωθυπουργών.

Αυτό πάντως που επιθυμεί να κερδίσει η Ελληνική πλευρά είναι μια μεταβατική συμφωνία, η οποία να δίνει χρόνο, ίσως μερικούς μήνες, προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση που θεωρούν πως μπορεί να καταλήξει σε ένα νέο «συμβόλαιο» της Ελλάδας με την Ευρώπη.

Όπλο στην φαρέτρα του πρωθυπουργού σε όλες τις συναντήσεις θα είναι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και περιλαμβάνουν: Πάταξη φοροδιαφυγής, επεξεργασία της λίστας Λαγκάρντ, λαθρεμπόριο καυσίμων, νοικοκύρεμα δαπανών κράτους με εξορθολογισμό, αναπροσανατολισμός ΕΣΠΑ και αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Την ίδια ώρα από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως δεν υπάρχει κανένα κλεισμένο ραντεβού του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ και πως ουσιαστικά η πρώτη συνάντησή τους, θα γίνει στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά την τρόικα στην κυβέρνηση επιθυμούν τη διακοπή των συνομιλιών με το συγκεκριμένο όργανο, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός στην χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Η πεποίθηση που υπάρχει είναι πως δεν μπορεί να συνεχιστεί ο διάλογος με ένα όργανο απονομιμοποιημένο το οποίο, όπως τονίζουν έχει αποτύχει ως αποτελεσματικό.

Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην θέλει να συνομιλεί με την τρόικα, όμως στην Λευκωσία, έμεινε στο ίδιο ξενοδοχείο με την τριμερή επιτροπή που βρίσκεται στο νησί της Αφροδίτης για την 5η αξιολόγηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα