Σόιμπλε: 50-50 η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Σόιμπλε: 50-50 η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ
Συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014. (EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.) Eurokinissi

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά αμετακίνητος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Αναφέρθηκε στην πιθανότητα εξόδου της χώρας μας από το ευρώ και ξεκαθάρισε ότι όλα τελειώνουν στις 30 Ιουνίου

Σε νέες σκληρές δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μια μέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup του Σαββάτου. Ο κ. Σόιμπλε, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο Grexit, ενώ ξεκαθάρισε ότι το όριο για συμφωνία είναι η 30η Ιουνίου.

“Έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις. Οι προτάσεις της Ελλάδας δεν βασίζονται στις περικοπές, αλλά μόνο σε φόρους”, είπε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε:

“Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είναι αυτή τη στιγμή 50-50”.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις και τον χρόνο που υπάρχει για επίτευξη συμφωνίας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είπε ότι “όριο είναι η 30η Ιουνίου. Η 30η Ιουνίου και όχι η 1η Ιουλίου”.

“Ψάχνουμε συνολικό πακέτο”

“Συζητούμε για ένα συνολικό πακέτο”, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γιέγκερ, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς, και τόνισε ότι στόχος του αυριανού Eurogroup είναι η εξεύρεση λύσης, αλλά λείπει ένα βασικό συστατικό, η διάθεση της ελληνικής πλευράς να συμφωνήσει με τις προτάσεις των θεσμών.

“Μόνο τότε θα υπάρξει λύση, αν η ελληνική κυβέρνηση κινηθεί προς τους θεσμούς και δεχθεί την γενναιόδωρη προσφορά τους”, δήλωσε ο κ. Γιέγκερ και αναφέρθηκε στην απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρξουν προαπαιτούμενα (Prior Actions) ώστε να μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εκταμίευση.

Τόσο ο κ. Γιέγκερ όσο και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς δήλωσαν, ότι το Βερολίνο επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ τόνισαν ότι “ο χρόνος πιέζει”. “Το Σάββατο είναι η αποφασιστική μέρα”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Βιρτς.

Ντάισελμπλουμ: Πρέπει να βρούμε λύση αύριο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στη Χάγη σε Ολλανδούς δημοσιογράφους τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί αύριο Σάββατο μια λύση στην ελληνική κρίση, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί και άρα να αποφύγει μια χρεοκοπία. Σε διαφορετική περίπτωση ο χρόνος δεν επαρκεί για να εγκριθεί τυχόν συμφωνία από τα εθνικά κοινοβούλια.

“Πρέπει να βρούμε μια λύση αύριο (Σάββατο) για τον πολύ απλό λόγο ότι αυτή πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια: πρώτα από το ελληνικό κοινοβούλιο και έπειτα από αυτά πολλών κρατών μελών”, εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ.

“Τελικά, το μόνο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακάμψει και αυτό απαιτεί να γίνουν κινήσεις πολύ περισσότερο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων απ’ ό,τι στον τομέα των περικοπών”, πρόσθεσε.

“Όλη η ελληνική κοινωνία είναι αναστατωμένη και είναι έτσι εδώ και καιρό”, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα