ΝΔ: ‘Παράθυρο’ για οικουμενική κυβέρνηση χωρίς Τσίπρα πρωθυπουργό ανοίγουν Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας
Στο φόντο των δύσκολων ψηφοφοριών που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ αρχίζουν να ανοίγουν τα χαρτιά τους μπροστά σε μια ενδεχόμενη κυβερνητική κρίση
- 04 Δεκεμβρίου 2015 06:08
Τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές ρίχνουν οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ μπροστά στο ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής κρίσης. Μετά την αρνητική στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα καλέσματα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για συναίνεση ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκαναν το επόμενο βήμα εκφράζοντας την επιθυμία τους για μια κυβέρνηση από την παρούσα βουλή χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του χτες στη βουλή για τον προϋπολογισμό αφού επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θα συναινέσει «στη συνωμοσία της μετριότητας του ΣΥΡΙΖΑ» προχώρησε παραπέρα εκτιμώντας ότι «δεν θα αργήσει να οικοδομηθεί μια άλλη συναίνεση, της αξιοπρέπειας και της αριστείας και σ’ αυτήν τη συναίνεση δεν θα έχει θέση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι ΑΝΕΛ».
Η αποστροφή αυτή του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε εύλογες απορίες ως προς το περιεχόμενο των ραγδαίων εξελίξεων που υπονοεί. Συνεργάτες του υποψηφίου προέδρου της ΝΔ τονίζουν ότι «δεν μπορεί να αντέξει ο Τσίπρας. Οι εξελίξεις είναι ζήτημα χρόνου να έρθουν» και παραπέμπουν σε μια άλλη πρόσφατη δήλωση του κ. Μητσοτάκη σύμφωνα με την οποία η ΝΔ δεν πρέπει να ζητήσει εκλογές γιατί δεν είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον πρωθυπουργό και η ΝΔ δεν μπορεί να αποτρέψει εκλογές αν αυτό αποφασίσει ο κ. Τσίπρας», αλλά υπογραμμίζουν ότι «οι εκλογές δεν αποτελούν λύση στη δεδομένη στιγμή» προκρίνοντας «μια άλλη κυβέρνηση χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα».
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας μάλιστα το δήλωσε απερίφραστα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Βήμα fm) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το να συζητήσουμε μία κυβέρνηση οικουμενική θα πρέπει να γίνει σε βάση προγραμματική, χωρίς τον κ. Τσίπρα, χωρίς αυτούς τους επικίνδυνους υπουργούς».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη μεριά του δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο είναι από τους πρώτους που έθεσε στην ατζέντα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στη ΝΔ ως πρώτη του προτεραιότητα «θα κυνηγήσω τον Τσίπρα».
Οι τοποθετήσεις των δύο υποψηφίων προέδρων της ΝΔ ουσιαστικά αποτελούν κλιμάκωση της ρητορικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της «κάλπικης συναίνεσης του κ. Τσίπρα» όπως την είχε χαρακτηρίσει ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης.
Την ίδια στιγμή και η ρητορική που αναπτύσσεται στην αντιπολιτευτική κριτική της ΝΔ με αφορμή την προσφυγική κρίση και τις εξελίξεις στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα αλλά και τα σενάρια αποπομπής της Ελλάδας από την Σένγκεν, υπό μία έννοια παραπέμπουν στην κατεύθυνση της εκδίωξης του Αλέξη Τσίπρα από την πρωθυπουργία.
Για «σοβαρές-εθνικές επιπτώσεις» από την «αναποτελεσματικότητα» της κυβέρνησης έκανε λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος. Ακόμα πιο αιχμηρός ήταν ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μουζάλα τόνισε ότι «μετά τον κίνδυνο του Grexit από το Ευρώ, μας βάζουν τώρα και σε κίνδυνο Grexit από τη συνθήκη Σένγκεν. Είναι εθνικά επικίνδυνοι». Ενώ για «εγκληματική αδράνεια» έκανε λόγο ο τομεάρχης Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Κυριαζίδης.
Πάντως το θέμα της παραίτησης ουσιαστικά του Αλέξη Τσίπρα το είχε θέσει πρώτος ο Μάκης Βορίδης με την από του βήματος της βουλής δήλωση-κάλεσμα προς τον Αλέξη Τσίπρα να παραδώσει την πρωθυπουργία στον Αντώνη Σαμαρά, στο φόντο της σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Εκείνες τις μέρες δύο στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού είχαν διατυπώσει πιο ρηξικέλευθες απόψεις. Ο Δημήτρης Σταμάτης φέρονταν να τάσσεται υπέρ της άποψης να απέχει η ΝΔ από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών του προηγούμενου Σαββάτου, ενώ ο Χρύσανθος Λαζαρίδης έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας καταρρέει και θα παραδώσει την εξουσία στους Σαμαρά-Βενιζέλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης που βρίσκεται σε σφοδρή εσωκομματική αντιπαράθεση με τον Αντώνη Σαμαρά, την ημέρα του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών είχε επιπλήξει ουσιαστικά όσους από τη ΝΔ δεν δείχνουν καμία διάθεση συναίνεσης φέρνοντας το παράδειγμα της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ωστόσο όπως διευκρίνιζε αναφερόταν στη γραμμή που χαράχτηκε από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στις προγραμματικές δηλώσεις της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα ότι η ΝΔ θα στηρίζει ότι θετικό και θα αντιπολιτεύεται ότι αρνητικό.