Το βράδυ του Μ. Σαββάτου τρώμε μαγειρίτσα. Δύο συνταγές για την σούπα της Ανάστασης
Μια παραδοσιακή σούπα αυγολέμονο και μια επιπλέον εκδοχή της χωρίς συκωταριά για όσους δεν τρώνε εντόσθια και αμνοερίφια. Και Καλή Ανάσταση!
- 30 Απριλίου 2016 11:53
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ακριβώς μετά την Ανάσταση, το έθιμο θέλει όλη την οικογένεια και τους καλεσμένους να κάθονται στο τραπέζι για φαγητό. Το κυρίως πιάτο; Η παραδοσιακή μαγειρίτσα είναι το πιάτο-γέφυρα μεταξύ της νηστείας και της κρεοφαγίας της Κυριακής του Πάσχα. Μια ευωδιαστή σούπα με μπόλικα λαχανικά και λεμόνι, αλλά και τρυφερά εντόσθια αρνιού.
Εμείς βρήκαμε δύο συνταγές, μία παραδοσιακή και μία λαχανικών με μανιτάρια για όσους δεν συμπαθούν ιδιαίτερα το αρνί και τα εντόσθια. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!
Μαγειρίτσα Παραδοσιακή
Η μαγειρίτσα είναι το πιο παραδοσιακό και κλασικό φαγητό της Ανάστασης αλλά και της Ελληνικής Κουζίνας! Για μια πετυχημένη μαγειρίτσα χρειάζεσαι τρυφερά μαρούλια, μυρωδικά χόρτα, ζουμερά λεμόνια, ολόφρεσκα αυγά και φυσικά την συκωταριά από το αρνί.
ΥΛΙΚΑ
- 1 συκωταριά
- 2 μαρούλια τρυφερά
- 1 ματσάκι άνηθο
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 πράσο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Φρεσκοκομμένο πιπέρι
- Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- 2 λεμόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε την συκωταριά προσεκτικά την συκωταριά και την βράζουμε για 10 λεπτά.
- Κατόπιν την στραγγίζουμε, αφαιρούμε τα περιττά μέρη την κόβουμε σε μικρά κομμάτια αλλά δεν την ψιλοκόβουμε.
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, το πράσο και τον άνηθο και χοντροκόβουμε τα μαρούλια, όπου και τα ζεματάμε για 10 λεπτά σε καυτό νερό, μεταφέρουμε σε στραγγιστό να στραγγίσουν από τα νερά τους.
- Σε μια μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε την συκωταριά σε δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο, ανακατεύουμε για μερικά λεπτά και προσθέτουμε τα μαρούλια.
- Χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο, 2 ½ φλυτζάνια ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι.
- Σιγοβράζουμε την μαγειρίτσα μέχρι να μαλακώσουν τα μαρούλια, αν χρεαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, ώστε να έχει υγρά.
- Μόλις η μαγειρίτσα είναι έτοιμη, κατεβάζουμε από την φωτιά και την αφήνουμε 10 λεπτά.
- Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: Σε γυάλινο μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους, τον χυμό των λεμονιών και περίπου 1 φλυτζάνι από τα υγρά του φαγητού.
- Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, την οποία την ανακινούμε καλά, δεξιά-αριστερά ώστε να ομογενοποιηθεί το αυγολέμονο με την μαγειρίτσα.
Μαγειρίτσα με μανιτάρια και ταχίνι
Η γεύση της είναι απίθανη και θα μπορέσεις να τη φτιάξεις παράλληλα με τη κλασική μαγειρίτσα. Έχει ακριβώς τα ίδια υλικά. Με μια ακόμη τσαχπινιά! Αντί για αυγολέμονο, την τελειώσαμε στην κατσαρόλα με ταχίνι. Μην το φοβηθείς. Είναι καταπληκτικό.
ΥΛΙΚΑ
- 1 μικρό μαρούλι ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 καλό ματσάκι φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο
- 500 γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα σε φετούλες
- Ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα λεμόνια
- 2 κ.σ. ταχίνι
- 1 κ.γ. κορν φλάουρ
- 1/2 λίτρο ζωμό βοδινό
- Αλάτι και πιπέρι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Σόταρε τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο και πρόσθεσε τα μανιτάρια, το μαρούλι και τον άνηθο. Γύρισε όλα τα λαχανικά με μια κουτάλα ξύλινη να μαραθούν και πρόσθεσε το ζωμό ζεστό. Άφησε τα λαχανικά σου να πάρουν μια βράση
- Πρόσθεσε το ρύζι και αλατοπιπέρωσε. Σκέπασε την κατσαρόλα και χαμήλωσε τη φωτιά. Άφησε τη σούπα για 20′ λεπτά να σιγοβράσει
- Βάλε σε ένα μπολ το χυμό από τα δύο λεμόνια, το ταχίνι και το κορν φλάουρ και χτύπησε καλά να γίνουν ένα
- Πάρε με μια κουτάλα λίγο, λίγο από το ζουμί της σούπας και πρόσθεσε στο λεμόνι χτυπώντας συνεχόμενα όπως και με το αυγολέμονο. Κάνε το ίδιο δύο, τρεις φορές να δώσεις θερμοκρασία στο ταχίνι
- Γύρισε το λεμόνι με το ταχίνι στη σούπα και ανακάτεψε. Σέρβιρε
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΓΕΙΡΤΙΣΑ FUNKY COOK/ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ COOKLE