Μήνυση της ΝΔ κατά παντός υπευθύνου για τις τηλεοπτικές άδειες

Μήνυση της ΝΔ κατά παντός υπευθύνου για τις τηλεοπτικές άδειες
The president of New Democracy, Kyriakos Mitsotakis, addresses supporters and party members during his speech at the 81st TIF in Thessaloniki, Greece on September 17, 2016. / 81 , 17 2016. SOOC

Στα δικαστήρια η πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για τον διαγωνισμό

Στις αίθουσες των δικαστηρίων οδηγείται η οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση της ΝΔ με την κυβέρνηση. Για τις τηλεοπτικές άδειες οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης – μέλη της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά, ενώ και ο αρμόδιος συντονιστής της ΝΔ για το προσφυγικό Βασίλης Κικίλιας ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης αναφορικά με τις καταγγελίες Βουδούρη.

Οι καταγγελίες Κικίλια, αφορούν σε οικονομικές σκιές για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Νωρίτερα η ΝΔ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και αφορά τη συνολική διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, τον έλεγχο νομιμότητάς του, τους όρους ελέγχου των πόθεν έσχες των υπερθεματιστών κλπ.

Πρόκειται για κίνηση κλιμάκωσης της πολιτικής αντιπαράθεσης την οποία ουσιαστικά είχε προαναγγείλει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης που χτες έκανε λόγο για «περίεργη και εκκωφαντική σιωπή της Δικαιοσύνης».

Τη μήνυση κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι βουλευτες της ΝΔ, Μ. Βορίδης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Ιω. Τραγάκης, Κ. Τζαβάρας και Χ. Αθανασίου κατά παντός υπευθύνου  για το διαγωνσμό που αφορά στις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Με αυτή ζητούν να καταλογιστούν ευθύνες για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς βεβαίωσης στα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού, που με πράξεις ή παραλείψεις τους ανακήρυξαν οριστικούς τους υπερθεματιστές των αδειών μεταξύ των οποίων τον Ιω. Καλογρίτσα, αλλά και για συνέργεια στα αδικήματα αυτά στον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης Ελ. Κρέτσο.

Όπως υποστηρίζεται, “υφίστανται τουλάχιστον ισχυρές ενδείξεις ότι η επιτροπή παραβίασε το καθήκον της  προκειμένου να ευνοήσει έναν τουλάχιστον εκ των υπερθεματιστών σκόπιμα μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο τήσεως των περιουσιακών του στοιχείων και ψευδώς βεβαίωσε ότι διενήργησε τον έλεγχο επάρκειας των οικονομικών μέσων του κ. Καλογρίτσα με βάση τους όρους της προκήρυξης”.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι “προφανώς αποδεχόμενος ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης την εισήγηση της επιτροπής καιι ανακηρήσσοντας οριστικούς υπερθεματιστές, μεταξύ αυτών και την εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα, ουσιωδώς συνέπραξε στην τέλεση των ανωτέρω και ενδεχομένων και άλλων ποινικών αδικημάτων”.

Αμέσως μετά την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τσιάρας δήλωσε ότι «κάποια στιγμή, οι αυταπάτες τελειώνουν και τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν. Η Νέα Δημοκρατία, ορκισμένη να υποστηρίζει τη διαφάνεια, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά δια  των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου ένας έωλος διαγωνισμός να τύχει μεγαλύτερης διερεύνησης. Εμείς πιστεύουμε ότι όλα πρέπει να βρεθούν στο φως. Είναι υποχρέωσή μας, είναι υποχρέωση απέναντι στην ελληνική κοινωνία, είναι υποχρέωση απέναντι στη Δημοκρατία».

Από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης αρμόδιος συντονιστής επεσήμανε ότι πρόκειται για «τεράστιο σκάνδαλο» και πρόσθεσε: «Ζητάμε να ελεγχθούν οι τυχόν τελεσθείσες αξιόποινες πράξεις της Επιτροπής, του Γραμματέα (σ.σ. Λ. Κρέτσου), αλλά και κάθε άλλου υπευθύνου για όλα αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τελευταία και τα οποία ξεκάθαρα μαρτυρούν ότι ο έλεγχος του πόθεν έσχες είναι από ανύπαρκτος, έως εντελώς πλημμελής. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει άμεσα πρωτοβουλία της Δικαιοσύνης. Είναι η αφετηρία και το έναυσμα, η κατάθεση της δικής μας μηνυτήριας αναφοράς, προκειμένου αυτή η υπόθεση, με απόλυτη διαφάνεια, με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο, να διερευνηθεί και να αξιολογηθεί ποινικά».

ΣΥΡΙΖΑ: “Σε πανικό η ΝΔ”

Η μήνυση της Νέας Δημοκρατίας, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Το Γραφείο Τύπου του κόμματος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για τα χρήματα που ήδη μπαίνουν στα ταμεία του κράτους.

“Από χτες είχαμε επισημάνει ότι το μόνο που δεν έχει κάνει η ΝΔ είναι να παραστεί στο ΣτΕ ως συνήγορος των καναλαρχών.  Τελικά, μετά τις ευθείες παρεμβάσεις της στη δικαιοσύνη, αποφάσισε η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει μήνυση, δια βουλευτών της, για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Κατανοούμε τον πανικό και τις παλινωδίες της ΝΔ, που αναγκάζεται να αλλάζει γραμμή κάθε εβδομάδα,  τρέχοντας πίσω από τις πρωτοβουλίες των επιχειρηματικών συμφερόντων που εξυπηρετεί. Άραγε, μετά τις κομματικές ανακοινώσεις, τώρα συντάσσουν και μηνύσεις μαζί με τους επιχειρηματίες ;

Οι μόνοι που απειλούνται από την εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων είναι όσοι οικοδόμησαν ένα καθεστώς αυθαιρεσίας και διαπλοκής.

Υ.Γ. Την ίδια ώρα, και προφανώς προς μεγάλη λύπη του κ. Μητσοτάκη, στα δημόσια ταμεία έχουν ήδη εισρεύσει τα πρώτα 40 εκατ. ευρώ από τους υπερθεματιστές που καταβάλλουν την α’ δόση. Με αυτά τα χρήματα, η κυβέρνηση θα στηρίξει τις ευπαθείς ομάδες. Η ΝΔ ας επιμένει ότι θα τα επιστρέψει στους καναλάρχες”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα