Η λύση στην Ειδομένη δεν θα είναι ‘βόλτα κολεγιόπαιδων’ προειδοποιεί ο Μουζάλας
Προανήγγειλε επέμβαση σε περίπτωση που υπάρξει εγκλωβισμός μεταναστών. Το ζήτημα θα λυθεί σε τέσσερις ή πέντε ημέρες ξεκαθάρισε
- 03 Δεκεμβρίου 2015 13:46
Την πρόθεση της κυβέρνησης να λύσει με αποφασιστικό τρόπο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα της Ελλάδας – ΠΓΔΜ στην Ειδομένη εκδήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, παραδεχόμενος ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί μεν αλλά με δύσκολο τρόπο.
«Δεν θα είναι βόλτα στο δάσος παιδιών του κολεγίου» είπε ο κ. Μουζάλης στους βουλευτές και ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα θα λυθεί επιχειρησιακά «όχι με λουλούδια αλλά ούτε και με ξύλο». «Είναι δύσκολο να γίνει, αλλά θα γίνει. Θα είναι δύσκολη λύση για την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα» είπε ο κ. Μουζάλας ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπάρξει σύντομα λύση στο πρόβλημα δίχως βία. Ο κ. Μουζάλας κατήγγειλε μάλιστα την συμπεριφορά της Frontex λέγοντας η απόφαση της Συνόδου Κορυφής είναι να έλθουν οι δυνάμεις της Frontex μόνο για καταγραφή στην περιοχή αλλά εκείνες ήρθαν με πλάνο που προέβλεπε επιχειρήσεις, φύλαξη, συλλήψεις και κοινές περιπολίες με τους σκοπιανούς. Ο κ. Μουζάλας ανέφερε, όμως, ότι δεν υπάρχει ζήτημα ελέγχου των χερσαίων συνόρων και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί κοινές περιοπολίες.
Ο κ. Μουζάλας απάντησε, όμως, και στους βουλευτές όλων των κομμάτων που ανέδειξαν τις αιτιάσεις κρατών-μελών της ΕΕ για αποβολή της Ελλάδας από τη Σένγκεν λέγοντας ότι η πρόταση αυτή δεν έρχεται από το σύνολο της Ευρώπης αλλά από χώρες όπως η Ουγγαρία που διαδίδουν ψέματα και διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Παραδέχτηκε, όμως, και υπαρκτές αδυναμίες και καθυστερήσεις που σημειώνονται από ελληνικής πλευράς κυρίως στα κέντρα ταυτοποίησης (hot spots).
O αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε ψευδή τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα δεν δέχεται 400 μηχανές Eurodac για λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. «Έχουμε ζητήσει 100 Eurodac και μας έχουν δώσει μόνον 48» είπε. Απάντησε, όμως, και στους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί δυνάμεις της Frontex. «Τον Σεπτέμβριο ζητήσαμε 1.600 άνδρες της Frontex» αποκάλυψε και κατέθεσε τα σχετικά πρακτικά στη Βουλή ενώ αντέκρουσε και τον ισχυρισμό περί μη συνεργασίας της Ελλάδας με τις ειδικές δυνάμεις RABIT. « Ήδη από τον Ιούλιο έχουμε ζητήσει παραπάνω RABIT για τα θαλάσσια σύνορα» είπε. Επίσης χαρακτήρισε ψευδείς τις καταγγελίες ότι η Ελλάδα αρνείται να προχωρήσει σε επιστροφές (returns) σε τρίτες χώρες αλλά και για μεταφορές (relocations) σε χώρες της ΕΕ.
Επίσης, τόνισε, ότι δεν ισχύουν οι αναφορές του Τύπου περί προαναγγελίας του Επίτροπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου περί εξόδου της χώρας από τη Σένγκεν. «Ο Αβραμόπουλος, μάλλον, μας βοηθάει με μία θετική δήλωση σε ένα κακό κλίμα» δήλωσε ο κ. Μουζάλας.