Το θρίλερ των Βρυξελλών

Το θρίλερ των Βρυξελλών
Menelaos Myrillas / SOOC

Από "σκωτσέζικο ντους" περνούν οι δανειστές την ελληνική πλευρά μετά το κείμενο των θεσμών που στις 5 τα ξημερώματα χθες "πάγωσε" το Μέγαρο Μαξίμου. Συνεχίζονται σε πυρετώδεις ρυθμούς και σήμερα οι διαπραγματεύσεις μετά και την βραδινή άκαρπη συνάντηση.

Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Μάριο Ντράγκι, Κριστιν Λαγκάρντ, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρένγκλιγκ συνεδρίασαν για άλλη μια φορά με τον Αλεξη Τσίπρα και τον Ευκλειλδη Τσακαλώτο αυτή τη φορά στο πλευρό του. Για περισσότερες απο τρεις ώρες όλα τα θέματα μπήκαν στο τραπέζι χωρίς, όμως για ακόμα μια φορα να υπάρχει κάποια θετική κατάληξη.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 10 σήμερα το πρωί με την κυβέρνηση να τονίζει πως παραμένει σταθερή στις θέσεις, ενώ ανάλογη φαίνεται να είναι και η στάση των δανειστών.

Πριν την βραδυνή συνεδρίαση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 η ελληνική πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης έβαλε κάτω όλα τα νέα δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν τις τελεταίες ώρες με τους Γιάνη Βαρουφάκη, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γαβριήλ Σακκελλαρίδη, αλλά και τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

“Φωτιά και λάβρα, βαρβαρότητα, αρμαγεδών”  ήταν μερικές μόνο από τι εκφράσεις που χρησιμοποιούσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι για να χαρακτηρίσουν τη δεύτερη στη σειρά αντιπρόταση που ήρθε από τους θεσμούς και ¨ακύρωσε¨ το ελληνικό κείμενο.

Στην 6ωρη απογευματινή συνεδρίαση του πρωθυπουργου με τους θεσμούς, παρουσία του Γιάννη Δραγασάκη και του Νίκου Παππά η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν αυτή που κράτησε για άλλη μια φορά την πιο σκληρή στάση.

Σε μια δύσκολη συνεδρίαση που δεν κατέληξε πουθενά ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση.

ΦΠΑ 23% στην εστίαση, κατάργηση του ΕΚΑΣ, μείωση των συντάξεων, ήταν μερικά από τα αιτήματα των θεσμών που έφεραν τις διαρπαγματεύσεις σε οριακό σημείο.

Ενδεικτικό του ¨παζαριού¨ που γίνεται από τις δυο πλευρές ήταν η προτροπή των θεσμών προς την Αθήνα να δεχτεί την εστίαση στον υψηλό συντελεστή και να υποχωρήσουν στο ΕΚΑΣ.

Ερωτηματικό εξακολουθεί να αποτελεί το θέμα του χρέους, με τους θεσμούς να υποστηρίζουν πως πρέπει πρώτα να οριστεί το Staff Level Agreement και μετά να να μπει στο τραπέζι το συγκεκριμένο ζήτημα.

Καμία συμφωνία δεν υπάρχει επίσης για το θέμα της παράτασης με την τρίμηνη επιμήκυνση να μην αποτελεί βάση συζήτησης για την ελληνική πλευρά.

Στο σημερινό χρονοδιάγραμμα τα τεχνικά κλιμάκια συνεδριάζουν στις 7 το πρωί και θα πρέπει μέχρι τις 11 οι θεσμοί να έχουν παραδώσει μια πρώτη συμφωνία, ώστε στη συνέχεια να συνεδριάσει το Euroworking Group και μετά στις 2 το μεσημέρι το Eurogroup.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα