Αμφίπολη: Στο φως το ψηφιδωτό δάπεδο του Αρχαίου τάφου, που “φυλάσσουν” οι Σφίγγες φρουροί
Ενισχυμένη η ομάδα των Αρχαιολόγων στην Αμφίπολη, συνεχίζει τις ανασκαφές. Είδαν ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους πίσω από τον τοίχο. Ειδικό γερανό "επιστρατεύουν" οι αρχαιολόγοι
- 18 Αυγούστου 2014 10:47
Στη χρήση ειδικού γερανού προκειμένου να αποσπάσουν τις μαρμάρινες πλάκες που βρίσκονται μπροστά και δίπλα στις Σφίγγες κατέληξαν οι αρχαιολόγοι στον Τύμβο Καστά, οι οποίοι από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν εκ νέου τις ανασκαφές, μετά το διάλειμμα για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστο.
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ειδικός γερανός έφτασε στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής προκειμένου να αποσπάσει, με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή, τις μαρμάρινες πλάκες, οι οποίες εκτιμάται ότι ζυγίζουν μισό τόνο έκαστη.
Οι αρχαιολόγοι προχωρούν εκατοστό – εκατοστό, αφαιρώντας τους όγκους χώματος που καλύπτουν τα αρχαιολογικά ευρήματα.
“Ήδη σήμερα ξεκίνησαν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου. Δημοσιεύματα περί μετακινήσεως των δύο μαρμάρινων σφιγγών δεν ευσταθούν. Το Υπουργείο Πολιτισμού από σήμερα θα ενημερώνει τακτικά την κοινή γνώμη για την πορεία της ανασκαφής”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στο σημείο των ανασκαφών βρίσκεται από νωρίς και ο στενός συνεργάτης της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, αρχιτέκτονας, Μιχάλης Λεφαντζής προκειμένου να ενισχύσει την αρχαιολογική ομάδα.
Κρατώντας και ο ίδιος “σιγή ιχθύος”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “το υπουργείο Πολιτισμού είναι αυτό που θα δώσει την περαιτέρω ενημέρωση των εξελίξεων των αρχαιολογικών ανασκαφών” ενώ σημειώνει πως “η αποκάλυψη των όσων κρύβουν οι Σφίγγες δεν σχετίζεται χρονικά με τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης”.
Στο φως ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους
Πίσω από τον τοίχο και μέχρι την είσοδο του τάφου υπάρχει ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, το οποίο φαίνεται να συνεχίζει και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της, οι οποίες διατηρούν τα αρχαία χρώματα και επιχρίσματά τους.
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν, ότι αν ο τάφος έχει συληθεί κατά την αρχαιότητα, οι τυμβωρύχοι δεν μπήκαν από αυτό το σημείο.
Το ερώτημα που απασχολεί, είναι κατά πόσο οι ιερόσυλοι μπήκαν από την οροφή και επίσης, κατά πόσο η οροφή έχει κρατήσει τα υπερκείμενα χώματα στη θέση τους, καθώς δεν αποκλείεται να έχουν υποχωρήσει και να έχουν γεμίσει τον τάφο.
Κοσμοσυρροή για τη σπουδαία ανακάλυψη
Εν τω μεταξύ, τουρίστες από διάφορες περιοχές της χώρας συνεχίζουν να συρρέουν στη Μεσολακιά και προσπαθούν, διασχίζοντας τον τραχύ χωματένιο δρόμο, να προσεγγίσουν στον λόφο Καστά και από εκεί να δουν ένα πολύ μικρό τμήμα του τεράστιου περιβόλου του ταφικού μνημείου.
Παρότι οι αρχαιολογικές ανασκαφές σταμάτησαν, λόγω του τριημέρου, οι τουρίστες που βρέθηκαν στην περιοχή του Στρυμονικού Κόλπου, έφταναν ο ένας μετά τον άλλον και το Σαββατοκύριακο, με τα αυτοκίνητα να δημιουργούν ένα τεράστιο κομβόι.
Το Μουσείο της Αμφίπολης δέχθηκε εκατοντάδες επισκέπτες που θαύμασαν από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς, έβλεπαν από μακριά το σημείο των ανασκαφών που παραμένει καλυμμένο και προστατευμένο από τον ήλιο και συνάμα από τα βλέμματα των επισκεπτών.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στον Τύμβο Κάστα έχουν προκαλέσει πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενδιαφέρον, με τηλεοπτικούς σταθμούς να καταφτάνουν από όλη την Ελλάδα και από τα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Αθανάσιο Ζουρνατζή, «την περιοχή επισκέφθηκε και τηλεοπτικός σταθμός από τη γείτονα χώρα της Βουλγαρία, ενώ εκτός από ΙΧ αυτοκίνητα, στην περιοχή καταφτάνουν πολλά γκρουπ τουριστών και με λεωφορείο».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Νέα)