Εσύ, ξέρεις να επιλέγεις φρέσκο και βιώσιμο ψάρι;

Εσύ, ξέρεις να επιλέγεις φρέσκο και βιώσιμο ψάρι;

Μη βιαστείς να απαντήσεις... γνωρίζεις για παράδειγμα το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος του γαύρου και το αντίστοιχο μήκος της τσιπούρας; Ξέρεις να αναζητάς ασφαλή, φρέσκα και κυρίως βιώσιμα ψάρια; Όλες οι απαντήσεις εδώ...

Από μικροί μαθαίνουμε πόσο εξαίρετη τροφή είναι το ψάρι. Στην Ελλάδα των ατελείωτων ακτογραμμών, η κουζίνα δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί αντίστοιχα από τα πεντανόστιμα ψαρικά και θαλασσινά. Το γνωρίζατε πως ο άνθρωπος, που καταναλώνει πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερα ψάρια, θα μπορούσε αν σπαταλά αλόγιστα τους θαλάσσιους αυτούς θησαυρούς, να τους εξαφανίσει από το βυθό; Και για να μην είμαστε απλά, κριτές χωρίς προτάσεις, απευθυνθήκαμε στην WWF και ανακαλύψαμε έναν εξαιρετικό τρόπο να απολαμβάνουμε το ψάρι μας, υπεύθυνα.

Τι θα πει αυτό; Θα πει πως με λίγη βοήθεια από έναν οδηγό ψαρικών που έχει φτιάξει η περιβαλλοντική οργάνωση σε συνεργασία με 11 ακόμη χώρες, μπορούμε να γνωρίζουμε αν και κατά πόσο κάθε αγορά ψαριών επιβαρύνει τον πληθυσμό τους ή αντίθετα συμβάλει στην απρόσκοπτη συνέχιση της διατροφικής αλυσίδας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τι είναι το Fish Guide;

Το Fish Guide δημιουργήθηκε από το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας Fish Forward που υλοποιείται σε 11 χώρες με στόχο την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τις παγκόσμιες οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης και την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών.

40% των αλιευμάτων παγκοσμίως θανατώνεται και πετιέται πίσω στη θάλασσα σαν «παράπλευρη απώλεια»

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν Online οδηγό που δίνει πληροφορίες για μια σειρά από αγαπημένα είδη ψαριών και στοιχεία για την καταλληλότητά τους. Ενημερωθείτε για το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος γαύρου ή τσιπούρας που μπορείτε να προμηθετείτε άφοβα. μάθετε να αγοράζετε κάθε είδος ψαριού όπως τα φρούτα και τα λαχανικά: Με βάση την εποχή. Δείτε ποια από τα εισαγόμενα ψάρια θα ήταν καλό να αποβάλλετε από το μενού, καθώς η αγορά τους, συμβάλει στην υπεραλίευση και τη δυνητική εξαφάνισή τους.

Δείτε για παράδειγμα παρακάτω τα στοιχεία που ανατρέπουν με… επιστημονική βούλα το “κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο”.

 
Στους 26 εκατ. τόνους φτάνει η παράνομη και άναρχη και παράνομη αλιεία

Για την πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών, το Fish Guide περιέχει μια μεγάλη λίστα εγχώριων και εισαγόμενων ψαρικών που συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα είδη και ακόμα περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, βοηθώντας, με αυτό τον τρόπο, τους καταναλωτές να κάνουν σωστές επιλογές όταν πρόκειται να αγοράσουν ή να καταναλώσουν ψαρικά, και να συμβάλλουν στην προστασία των θαλασσών και τη διατήρηση των πολύτιμων φυσικών θαλάσσιων πόρων.

 
Τα ψαρικά καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες 3 δισ. ανθρώπων σε πρωτεΐνη

Σχετικά με τα εισαγόμενα ψαρικά, στο Fish Guide χρησιμοποιείται ένας απλός χρωματικός κώδικας βάσει των επιπτώσεων που έχει η αλιεία τόσο σε έναν πληθυσμό ψαριών, όσο και στο θαλάσσιο περιβάλλον, εξετάζοντας παράλληλα εάν είναι πιστοποιημένα και εάν, βάσει αυτής της πιστοποίησης, μπορούν να καταναλωθούν χωρίς δεύτερη σκέψη από το κοινό.

Πάρτε παράδειγμα, τα παρακάτω καλαμάρια, γαρίδες και ψάρια που παραθέτονται στην εικόνα. Όσα φέρουν το χρώμα κόκκινο δεν πρέπει να καταναλώνονται, ο κίτρινος κύκλος σημαίνει πως χρειάζεται προσοχή και φειδώ, ενώ ο πράσινος σας επιστρέπει να καταναλώνετε τα προϊόντα εκείνα άφοβα.

Ανακαλύψτε τον αναλυτικό οδηγό για εισαγόμενα ψάρια ΕΔΩ

 

Ανακαλύψτε επιπλέον, ορισμένα είδη «άγνωστων», αλλά πολύ γευστικών, θρεπτικών και ιδιαίτερα οικονομικών ψαρικών που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες (π.χ. κέφαλος, αγριόσαλπα). Το μυστικό των συνταγών σας και της ήσυχης οικολογικής σας συνείδησης.

Δείτε ένα πολύ χαρακτηριστικό βίντεο με τον “πρέσβη” της καμπάνιας αυτής, τον Ηλία Μαμαλάκη:

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, δεν έχετε παρά να συμβουλευτείτε τον οδηγό Fish Guide κάθε φορά που βγαίνετε στην αγορά για ψαράκι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα