Τζανακόπουλος: Δεν έχουμε συμφωνήσει για αφορολόγητο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι πρώτα πρέπει να συμφωνήσουν ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί για το δημοσιονομικό κενό και μετά η κυβέρνηση θα συζητήσει τον περίφημο διορθωτή, που όμως δήλωσε βέβαιος ότι δε θα εφαρμοστεί. Απέρριψε σενάρια εκλογών- δημοψηφίσματος
- 03 Φεβρουαρίου 2017 20:11
Νέα επίθεση στο ΔΝΤ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, διαψεύδοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει σε μείωση του αφορολόγητου και επαναλαμβάνοντας ότι είναι προς συζήτηση ο περίφημος διορθωτής, που όμως δήλωσε βέβαιος ότι δε θα εφαρμοστεί.
“Η ευθύνη για την καθυστέρηση ανήκει στο ΔΝΤ” δήλωσε ο κ.Τζανακόπουλος στο δελτίο ειδήσεων του Ant1. Στα επίμονα ερωτήματα για το αφορολόγητο, που φέρεται να είναι το αντικείμενο ενός επερχόμενου συμβιβασμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι: “Τίποτε δεν έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, δεν έχει αλλάξει η θέση μας πως ό,τι ζητά το ΔΝΤ είναι παραλογισμός.”
Σχολίασε μάλιστα: “Με ρωτάτε σαν η κυβέρνηση να έχει ήδη συμφωνήσει για το αφορολόγητο. Καλύτερα να μην προτρέχουμε. Η συζήτηση αυτή τη στιγμή γίνεται για να γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών για το δημοσιονομικό κενό και θα συζητήσουμε μετά τον περίφημο διορθωτή. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί”.
Ο κ.Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ενδεχομένως μόνο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν αρκούν, αλλά χρειάζεται συνολική συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη και πολιτικά ανοιχτή. Δήλωσε ότι τέταρτο μνημόνιο δε θα έρθει και σχολίασε ότι η ΝΔ αρέσκεται στην κινδυνολογία, καθώς και ότι ορισμένες εφημερίδες του εξωτερικού έχουν διαλύσει την ευρωζώνη δέκα φορές από το 2008.
Ερωτηθείς εάν υποκρύπτουν κάποιον πολιτικό σχεδιασμό οι δηλώσεις Φίλη που ερμηνεύθηκαν ως σκέψη για δημοψήφισμα και Ξυδάκη περί συζήτησης στη Βουλή ακόμη και για τη δραχμή, ο κ.Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε: “Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος πολιτικός σχεδιασμός, η ελληνική κυβέρνηση το μόνο σενάριο που δουλεύουμε είναι η ολοκληρωση της αξιολόγησης. Αυτό που λένε και οι δύο είναι κάτι διαφορετικό, ότι η στάση του ΔΝΤ είναι επικίνδυνη διότι προσθέτει σε ένα ρεύμα αντιευρωπαϊσμού. Ήταν κοινωνικού χαρακτήρα τα σχόλια, όχι πολιτικού σχεδιασμού”.