Παγκόσμια ανησυχία για τον ιό Έμπολα. Σε καραντίνα ασθενής στην Ισπανία
Ένας ασθενής νοσηλεύεται σε καραντίνα στο Αλικάντε καθώς υπάρχουν υποψίες ότι πάσχει από τον ιό Έμπολα. Αυξάνονται τα θύματα της επιδημίας. Έκλεισε τα σύνορα η Κένυα
- 17 Αυγούστου 2014 13:08
Σε καραντίνα, σε ένα εξειδικευμένο νοσοκομείο στο Αλικάντε νοσηλεύεται ένας άνθρωπος που ενδέχεται να έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα –το πρώτο πιθανό κρούσμα στην Ισπανία μετά τον θάνατο ενός ασθενή, επαναπατρισμένου ιεραπόστολου στη Μαδρίτη στις 7 Αυγούστου, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έχουν γίνει στον ασθενή θα γίνουν γνωστά πιθανότατα αύριο, ανέφερε μια νοσοκομειακή πηγή.
Το υπουργείο Υγείας της περιφέρειας της Βαλένθια σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι “ενεργοποίησε για προληπτικούς λόγους το πρωτόκολλο που προβλέπεται στην περίπτωση που εμφανιστεί ύποπτο κρούσμα του ιού Έμπολα”.
Ο ασθενής παραμένει στην απομόνωση, στο νοσοκομείο του Αγίου Ιωάννη του Αλικάντε, και η κατάστασή του θεωρείται σταθερή.
Στην Ισπανία έχουν αναφερθεί το τελευταίο διάστημα και άλλα ύποπτα κρούσματα, όμως τελικά διαπιστώθηκε από τις εργαστηριακές εξετάσεις ότι κανείς από τους ασθενείς αυτούς δεν έπασχε από τον ιό.
Την περασμένη Τετάρτη, εκατοντάδες άνθρωποι τίμησαν τα θύματα του Έμπολα, στην κηδεία του Ισπανού ιερέα Μιγκέλ Παχάρες, τον πρώτο νεκρό Ευρωπαίο της επιδημίας αυτής.
Ο 75χρονος ιεραπόστολος είχε μεταφερθεί από τη Λιβερία στη Μαδρίτη και του χορηγήθηκε, χωρίς επιτυχία, ένα αμερικανικό πειραματικό φάρμακο που φαίνεται ότι είχε θετικά αποτελέσματα σε δύο Αμερικανούς ασθενείς.
Μέσα σε πέντε μήνες, η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα έχει σκοτώσει 1.145 ανθρώπους, σύμφωνα με την καταγραφή που κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: 380 από τα θύματα προέρχονταν από τη Γουινέα, 413 στη Λιβερία, 348 στη Σιέρα Λεόνε και 4 στη Νιγηρία.
Έκλεισαν τα σύνορα για ταξιδιώτες από Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε στην Κένυα
Η Κένυα επιβάλει ταξιδιωτική απαγόρευση για τους πολίτες που προέρχονται από περιοχές της Δυτικής Αφρικής οι οποίες έχουν πληγεί από την επιδημία του ιού Έμπολα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στο Ναϊρόμπι.
Η άρνηση εισόδου στο έδαφος της Κένυας θα τεθεί σε ισχύ από την Τρίτη και θα αφορά επιβάτες πτήσεων που ταξιδεύουν από τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα με στόχο είτε να παραμείνουν στο έδαφος της Κένυας είτε να επιβιβαστούν σε άλλες πτήσεις για να μεταβούν σε άλλες περιοχές της ανατολικής Αφρικής.
Το διεθνές αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι είναι ένα κομβικό σημείο καθώς συνδέει τα αεροπορικά ταξίδια σε όλη την αφρικανική ήπειρο.
Εν τω μεταξύ η εταιρεία Airline Kenya Airways ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες για την Τρίτη αεροπορικές πτήσεις προς τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Στην Κένυα έως τώρα δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα του ιού Έμπολα ανέφερε το τοπικό υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 2.127 κρούσματα και 1.145 θάνατοι είχαν αναφερθεί εξ αιτίας του ιού Έμπολα στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε.
Η τρέχουσα επιδημία προκαλείται από το πιο φονικό στέλεχος της «οικογένειας» του ιού Έμπολα και έχει ποσοστό θνησιμότητας έως και 90% Μεταδίδεται δε μέσω του αίματος και άλλων σωματικών υγρών.
Στη Νιγηρία ο υπουργός Υγείας Ονιεμπούτσι Τσουκού δήλωσε το Σάββατο στους δημοσιογράφους ότι άλλοι τέσσερις άνθρωποι πέθαναν από τον ιό Έμπολα, δώδεκα έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, ενώ συνολικά 189 ασθενείς είναι υπό παρακολούθηση στο Λάγος και έξι στην πόλη Ενούγκου στα νότιο-ανατολικά της χώρας.
Λιβερία: Οι αρχές χορήγησαν πειραματικό ορό σε 3 ασθενείς
Οι υγειονομικές αρχές της Λιβερίας χορήγησαν σε τρεις γιατρούς που έχουν μολυνθεί από το θανατηφόρο ιό Έμπολα τρεις δόσεις του σπάνιου πειραματικού φαρμάκου ZMapp, ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς δυο νοσοκομειακές πηγές στην πρωτεύουσα της χώρας Μονρόβια. Η Λιβερία που είναι η χώρα της Δυτικής Αφρικής με το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τον ιό καθώς μετρά 413 νεκρούς έλαβε τις τρεις δόσεις του σπάνιου ορού με μια ειδική αποστολή αυτή την εβδομάδα.
Οι γιατροί Ζουκούνις Άιρλαντ και Άμπρααμ Μπόρμπορ από τη Λιβερία καθώς και ο δρ Άροζ Κόσμος Ισούκου από τη Νιγηρία είναι οι πρώτοι αφρικανοί που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη πειραματική θεραπεία. Το φάρμακο έχει ήδη χορηγηθεί σε δύο αμερικανούς που εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε έναν ισπανό ιεραπόστολο. Όλοι τους εργάζονταν σε νοσοκομεία της Λιβερίας. Η υγεία των δυο αμερικανών βελτιώθηκε μετά τη χορήγηση του πειραματικού φαρμάκου όμως ο ισπανός ιεραπόστολος κατέληξε.
«Επί του παρόντος χορηγείται θεραπεία με το πειραματικό φάρμακο Έμπολα ZMapp σε τρεις γιατρούς. Η θεραπεία ξεκίνησε την Πέμπτη το βράδυ» είπε ο δρ Μπίλ Τζόνσον επικεφαλής ιατρός του Τζον Φ Κένεντι ιατρικού κέντρου στη Μονρόβια, όπου υπηρετούσαν οι δυο από τους τρεις γιατρούς πριν προσβληθούν από το θανατηφόρο ιό.
Ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών έχει αναφέρει ότι έχουν παραχθεί μόνο 10 έως 12 δόσεις του συγκεκριμένου φαρμάκου και αυτό εγείρει σοβαρά ηθικά ζητήματα σχετικά με το ποιος ασθενής θα πρέπει να έχει προτεραιότητα στη χορήγηση του ορού. Ταυτόχρονα η εμφανής βελτίωση στην κατάσταση των δύο αμερικανών εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη προκαλεί κύμα λαϊκής απαίτησης ώστε το πειραματικό φάρμακο να διατεθεί και σε αφρικανούς ασθενείς ενώ ήδη έχει δημιουργηθεί μια ομάδα υποστήριξης του αιτήματος αυτού στο Twitter, στον λογαριασμό #giveustheserum.
Δεν υπάρχει σήμερα εμβόλιο κατά της άκρως μεταδοτικής νόσου και οι άλλες μορφές θεραπείας έχουν σχεδιαστεί μόνο για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του ιού όπως ο πυρετός, ο εμετός και η αιμορραγία. Ο ιός είναι πολύ φονικός καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας φτάνουν στο 90% των ασθενών ένα ποσοστό θνησιμότητας τόσο υψηλό που το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), κατατάσσει την ασθένεια στην υψηλότερη κατηγορία Α «παράγοντας βιοτρομοκρατίας».
Η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλεφ έχει κηρύξει της χώρα σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης λόγω της εκδήλωσης του ιού που θεωρείται ως η μεγαλύτερη πρόκληση από την περίοδο 1989-2003 και τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)