Τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο. Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο. Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

Η δύναμη του διαβατηρίου κάθε χώρας, μετριέται από το ποσοστό των κρατών ανά τον κόσμο που μπορούν να την επισκεφθούν χωρίς βίζα. Ποια ευρωπαϊκή χώρα διαθέτει το πιο ισχυρό ταξιδιωτικό έγγραφο; Σε ποια θέση βρίσκεται η χώρα μας;

Το γνωρίζατε πως τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα, κοινώς το μικρό πολύτιμο διαβατήριο, έχει ισχύ που διαφέρει από χώρα σε χώρα; Κάθε χώρα, ανάλογα με τις διακρατικές συμφωνίες, αλλά και τους διεθνείς συνασπισμούς και ενώσεις στις οποίες ανήκει, ενισχύει τη δύναμη του διαβατηρίου για τους πολίτες της. Έτσι, για παράδειγμα η Ελλάδα, όπως και όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν αναβαθμισμένο διαβατήριο, απλά και μόνο καθώς έχουν αρθεί οι περιορισμοί για την μετακίνηση από το ένα μέλος στο άλλο. Πέραν αυτού όμως, οι χώρες συνάπτουν διμερείς συμφωνίες που αναιρούν την ανάγκη έκδοσης βίζα για τις μετακινήσεις των πολιτών τους.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε ένας πίνακας δυναμικότητας των διαβατηρίων, με βάση τον αριθμό των χωρών που μπορούν να οι πολίτες της επισκεφτούν χωρίς βίζα. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία και ακολουθούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα των πολιτών της Σιγκαπούρης. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Σουηδία, η Νότια Κορέα και η Δανία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο 6ο γκρουπ με βάση τη δύναμη των διαβατηρίων και κατατάσσεται στον παγκόσμιο χάρτη 23η, αναφορικά με την δυνατότητα επίσκεψης χωρών χωρίς την έκδοση βίζα στους Έλληνες πολίτες.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια για το διαβατήριό σας αφορά στο χρώμα του. Φαίνεται πως αυτό δεν επιλέγεται τυχαία και συμβολίζει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του κάθε έθνους. Για παράδειγμα στην Ελλάδα, τα διαβατήρια πριν τη θέση σε εφαρμογή της ελεύθερης μετακίνησης εντός ΕΕ, έφεραν μπλε σκούρο χρώμα, προφανώς με βάση τα εθνικά μας χρώματα. Σήμερα, όλες οι χώρες της Ένωσης φέρουν το “κόκκινο Βουργουνδίας” που τα διακρίνει από τα υπόλοιπα ανά τον κόσμο. Στον μουσουλμανικό κόσμο, οι χώρες επιλέγουν το πράσινο, που υποδηλώνει τη θρησκευτική τους ταυτότητα. Δείτε ένα μικρό βιντεάκι του Travel & Leisure:

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε όλα τα διαβατήρια του κόσμου, ταξινομημένα ανά χρώμα:

Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε πως η Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνίες με χώρες που δεν φαντάζεστε και τις οποίες μπορεί κανείς να επισκεφτεί χωρίς βίζα. Γνωρίζατε πως  – σύμφωνα με το passportindex, καλού κακού κάντε κι ένα τηλέφωνο στην αντίστοιχεια πρεσβεία ή προξενείο της χώρας – μπορείτε να ταξιδέψετε στις Μπαχάμες, στα νησιά Μπαρμπέιντος, στη Μπτσουάνα, τη Χιλή και την Αργεντινή χωρίς τον πονοκέφαλο της βίζα;

ΠΗΓΗ PASSPORT INDEX

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα