Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο είπε ‘ναι’ στη συμμετοχή του στρατού κατά του ISIS

default image

Τι αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας, για τη συμμετοχή του στρατού της χώρας στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η αποστολή καλύπτει όλο το 2016, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί το θέμα στην Κάτω Βουλή

Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε τη συμμετοχή του στρατού της χώρας στη στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μια αποστολή στην οποία πρόκειται να συμμετάσχουν έως και 1.200 στρατιώτες, όπως έγινε γνωστό από μια κυβερνητική πηγή.

Το Βερολίνο είχε ανακοινώσει μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ότι επρόκειτο να αναπτύξει αναγνωριστικά αεροσκάφη Tornado, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού και μια φρεγάτα προκειμένου να στηρίξει τους βομβαρδισμούς του διεθνούς συνασπισμού εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στη Συρία. Η αποστολή καλύπτει ολόκληρο το 2016.

“Καμία συνεργασία με τον συριακό στρατό, όσο υπάρχει Άσαντ”

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ του γερμανικού στρατού και του συριακού για όσο διάστημα βρίσκεται στην εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η φον ντερ Λάιεν έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγη ώρα προτού το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας εγκρίνει τη συμμετοχή του γερμανικού στρατού στην εκστρατεία κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Τώρα μένει να αποφασίσει για το θέμα η Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή), η οποία θα ψηφίσει αύριο, Τετάρτη.

“Το συμπέρασμα είναι: δεν θα υπάρξει συνεργασία με τον Άσαντ και δεν θα υπάρξει συνεργασία με στρατεύματα υπό τη διοίκησή του”, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ARD.

Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται η πιθανότητα να περιληφθούν κάποιοι από αυτούς που είναι στο πλευρό του Άσαντ σε μια μακροπρόθεσμη λύση για τη Συρία.

“Πρέπει να αποφύγουμε την κατάρρευση του κράτους στη Συρία”, υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στο Ιράκ, όπου αποκλείστηκαν από το πολιτικό σύστημα ομάδες που ήταν πιστές στον Σαντάμ Χουσέιν.

“Θέλω να είμαι ξεκάθαρη: Δεν θα υπάρξει μέλλον με τον Άσαντ”, τόνισε.

Μεγάλο βήμα για την κυβέρνηση της Μέρκελ

Η απόφαση να συμμετάσχει το Βερολίνο στην στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία εναντίον του ΙΚ, ως μια κίνηση αλληλεγγύης προς τη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, είναι ένα μεγάλο βήμα για την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία έχει συμμετάσχει σε πολύ λίγες περιπτώσεις και διστακτικά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ενώ στο παρελθόν αρνήθηκε να εμπλακεί άμεσα στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι η κυβέρνηση εξέτασε τις προϋποθέσεις για εμπλοκή του γερμανικού στρατού στην επιχείρηση κατά του ΙΚ και έλαβε υπόψη της και την πολιτική της ευθύνη προκειμένου να αποφασίσει το εύρος της συμμετοχής του.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, οι 1.200 στρατιώτες αποτελούν ένα ανώτατο όριο.

“Μιλάμε για ένα ανώτατο όριο (…) δεν πιστεύω ότι θα έχουμε ταυτόχρονα τόσους πολλούς στρατιώτες αναπτυγμένους στο εξωτερικό”, είπε ο Σταϊνμάιερ στη Bild, προσθέτοντας ότι μόνο οι πιλότοι των αναγνωριστικών αεροσκαφών Tornado θα πετούν πάνω από περιοχές που ελέγχει το ΙΚ.

Συμφωνία Πούτιν – Ολάντ για επιχειρήσεις κατά του IΚ

Υπενθυμίζεται, ότι πριν λίγες ημέρες, κατά την συνάντηση Πούτιν και Ολάντ στο Κρεμλίνο, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στην ανταλλαγή πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών των χωρών τους, για το Ισλαμικό Κράτος και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία καθώς και για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αεροπορικών εκστρατειών που πραγματοποιούν στη χώρα.

“Αυτό που συμφωνήσαμε και αυτό είναι σημαντικό, είναι να πλήττουμε θέσεις μόνο του Ντάες (σ.σ. ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά) και όχι ενάντια σε δυνάμεις που πολεμούν την τρομοκρατία. Θα ανταλλάσσουμε πληροφορίες για ποιους πρέπει να χτυπάμε και ποιους όχι. Γνωρίζουμε ότι η τρομοκρατία είναι ο κοινός μας εχθρός”, δήλωσε τότε ο Ολάντ, σημειώνοντας πως οι δύο ηγέτες επίσης συμφώνησαν να στοχοθετούν μόνο θέσεις του Ισλαμικού Κράτους και παρόμοιες τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Η Γαλλία θα αυξήσει την υποστήριξη της σε οργανώσεις ανταρτών που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα