Στο Πακιστάν επιτρέπεται πλέον να παρακολουθούν Bollywood

Στο Πακιστάν επιτρέπεται πλέον να παρακολουθούν Bollywood

Το Πακιστάν ήρε την απαγόρευση προβολής ινδικών ταινιών

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη την άρση της απαγόρευσης προβολής ινδικών ταινιών σε πακιστανικές κινηματογραφικές αίθουσες. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η σχετική απόφαση από το υπουργείο Πληροφόρησης και Εθνικής Κληρονομιάς του Πακιστάν.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη που συνεχίζει την υπάρχουσα ανοιχτή πολιτική της προβολής όλων των διεθνών ταινιών (συμπεριλαμβανομένων των ινδικών ταινιών) στους πακιστανικούς κινηματογράφους» ανέφερε η ανακοίνωση.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη που συνεχίζει την υπάρχουσα ανοιχτή πολιτική

Η πρώτη ινδική ταινία που θα προβληθεί στο Πακιστάν από τον Οκτώβριο του 2016 όταν τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση είναι το «Kaabil» με πρωταγωνιστές τον Hrithik Roshan και τη Yami Gautam. Οι κινηματογράφοι του Πακιστάν σταμάτησαν να προβάλλουν ινδικές ταινίες πέρσι όταν κορυφώθηκε η ένταση μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Ο πόλεμος του ανατολίτικου σινεμά

Η απόφαση των πακιστανικών αρχών είχε ληφθεί λίγο μετά την ανακοίνωση του Ινδού βραβευμένου σκηνοθέτη Karan Johan ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον πακιστανούς ηθοποιούς στις ταινίες του. Ακολούθησαν το αίτημα της Ένωσης Κινηματογραφικών Παραγωγών της Ινδίας (IMPPA) να μην προσλαμβάνονται Πακιστανοί καλλιτέχνες στο Μπόλιγουντ και αντίμετρα από την Πακιστανική Ρυθμιστική Αρχή Ηλεκτρονικών ΜΜΕ για ινδικές ταινίες και σειρές.

Η άρση της απαγόρευσης για τις ινδικές ταινίες έρχεται ως στήριξη της πακιστανικής βιομηχανίας διανομής ταινιών. Οι ινδικές ταινίες είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στο Πακιστάν και αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% του box office.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Πληροφόρησης αναγνωρίζεται ότι η προβολή ινδικών ταινιών έχει στόχο την «αναβίωση της πακιστανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας». Όμως οι Πακιστανοί εισαγωγείς ινδικών ταινιών τώρα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν αίτημα στη Διεύθυνση Πληροφόρησης και Μετάδοσης κατονομάζοντας κάθε τίτλο ταινίας και τα μέλη του καστ. Τα αιτήματα θα προωθούνται στο υπουργείο Εμπορίου για άδεια εισαγωγής.

Παρά την κλιμάκωση της έντασης το περασμένο φθινόπωρο κάποιες πακιστανικές ταινίες προβλήθηκαν στην Ινδία.

Αντίποινα και στην Ινδία

Τον Οκτώβριο, η ινδική πολιτική ομάδα Maharashtra Navnirman Sena (MNS) απείλησε να εμποδίσει την κυκλοφορία της ταινίας του Karan Johar «Ae Dil Hai Mushkil» επειδή πρωταγωνιστούσε ο Πακιστανός Fawad Khan. Το πρόβλημα επιλύθηκε μετά από συνάντηση των εμπλεκόμενων πλευρών.

Ο Πακιστανός πρωταγωνιστής του Bollywood, Fawad Kha

Ομοίως, τον Ιανουάριο η κυκλοφορία της ταινίας «Raees» με πρωταγωνιστές τον Shah Rukh Khan και την Πακιστανή ηθοποιό Mahira Khan επιτράπηκε στην Ινδία, όταν ο πρωταγωνιστής, ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες του Μπόλιγουντ συναντήθηκε με εκπροσώπους της MNS.

Πακιστάν και Ινδία βρίσκονται σε σύγκρουση εδώ και δεκαετίες για το Κασμίρ περιοχή η οποία, στον ινδικό της τμήμα, που είναι και το μεγαλύτερο σε έκταση, κατοικείται κυρίως από μουσουλμάνους, πολλοί εκ των οποίων επιθυμούν την ένωσή τους με το Πακιστάν.

Η ένταση ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν 17 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από στρατιωτικούς σε επίθεση ανταρτών σε στρατόπεδο κοντά στα διαφιλονικούμενα σύνορα. Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν για ανάμειξη και χαρακτήρισε τη γειτονική χώρα «κράτος τρομοκρατών» και στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε «επιθέσεις χειρουργικής ακρίβειας» εναντίον στρατοπέδων τρομοκρατών στο Πακιστάν σε αντίποινα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα