Όλα καλά όλα ανθηρά, τα βλέπει ο Βενιζέλος. Κρίσιμα ραντεβού με την τρόικα
Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου στο Μαξίμου. Αισιοδοξία για συμβιβασμό με την τρόικα. Ποια θέματα παραμένουν ανοικτά
- 05 Μαρτίου 2014 17:20
Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στο Μέγαρο παραμένει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Αποχωρώντας από το Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Τα αντικειμενικά δεδομένα της ελληνικής Οικονομίας είναι τέτοια, που μας επιτρέπουν να πούμε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα καταλήξουν αναγκαστικά σε ένα θετικό αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό».
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα, που εκκρεμούν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τα χαρακτήρισε «ήσσονος σημασίας, σε σχέση με αυτά που έχουν γίνει» και πρόσθεσε: «Και γι αυτά θα βρούμε λύση. Γιατί δεν μπορεί να πει κανείς ότι εξαρτάται η τύχη της ελληνικής Οικονομίας από την ενιαία τιμή βιβλίου, ή από το εάν θα έχουμε τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα φαρμακεία ή στα σούπερ μάρκετ».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη: «Δεν θέλουμε πολιτικές χάρες, αλλά μια υπεύθυνη πολιτική προσέγγιση, που να κατανοεί τα δεδομένα».
Για το ζήτημα των Τραπεζών, σημείωσε: «Δεν έχουμε καμία απόσταση με την τρόικα διότι σ΄ αυτό το θέμα υπάρχουν θεσμοί, διαδικασίες και εγγυήσεις». Είπε ειδικότερα, ότι υπάρχει η αρμοδιότητα της ΕΚΤ και η αρμοδιότητα της ΤτΕ.
Τέλος σημείωσε ότι «οι τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες και θα βρεθεί λύση».
Από ραντεβού σε ραντεβού με τους δανειστές
Με «ανοικτά» ακόμη πολλά από τα «μέτωπα» των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, είχαν νέες επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις έως τώρα διχογνωμίες της τρόικας με την κυβέρνηση (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, εργασιακά, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, διανομή κοινωνικού μερίσματος, διαθεσιμότητα- απολύσεις στο Δημόσιο), ήρθαν να προστεθούν οι αντιρρήσεις για τις διατάξεις του επικείμενου νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που αφορούν στον φόρο υπεραξίας ακινήτων (κατά κύριο λόγο) και, δευτερευόντως, στο νέο πλαίσιο για τα φορολογικά πρόστιμα.
Ειδικά, για τον φόρο υπεραξίας ακινήτων, η τρόικα ζητεί να μην υπάρξει καμία απολύτως εξαίρεση και αντιδρά στη διάταξη που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία, εξαιρούνται από τον συγκεκριμένο φόρο όσοι έχουν διακρατήσει τα ακίνητά τους για περισσότερα από 25 χρόνια.
Το ζήτημα συζητείται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις σε τεχνικό επίπεδο, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, να αναφέρει ότι εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν συμφωνήσουν, η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς