Δύο σενάρια επιμονής στην “αριστερή παρένθεση” από τη Ν.Δ
H συμφωνία που έρχεται και η τακτική της Συγγρού, ενόψει των ψηφοφοριών. Επενδύουν είτε στην καταψήφιση της από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είτε στην αδυναμία προώθησης των εφαρμοστικών νόμων στη συνέχεια
- 23 Ιουνίου 2015 12:21
Καθώς όλα δείχνουν πλέον ότι η συμφωνία είναι ζήτημα ημερών ή ωρών και το σενάριο της “αριστερής παρένθεσης” αμφισβητείται και από γαλάζιους, στη Συγγρού επενδύουν είτε στην καταψήφιση του πακέτου μέτρων από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είτε στην αδυναμία προώθησης των εφαρμοστικών μέτρων στη συνέχεια.
Η βεβαιότητα της γαλάζιας ηγεσίας ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήγαινε σκοπίμως σε ρήξη δεν επιβεβαιώνεται και έτσι το νέο “όπλο” των σαμαρικών είναι αυτά καθεαυτά τα μέτρα της συμφωνίας. ‘Ηδη δημιουργήθηκε στο twitter με την ενεργό συμμετοχή του Γιώργου Μουρούτη και άλλων στελεχών το hashtag #8dis, με το οποίο καταγγέλλεται πως το πακέτο περιλαμβάνει μέτρα βαριά συνολικού ύψους 8 δισ ευρώ.
Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας ήλθε δια του εκπροσώπου τύπου Κώστα Καραγκούνη, ο οποίος χαρακτήρισε θετικό αλλά και θλιβερό το ότι για πρώτη φορά διαπραγματεύεται επί της ουσίας η κυβέρνηση -δηλαδή με αριθμούς και στοιχεία: “Είναι θετικό γιατί ανοίγει πιθανότητα συμφωνίας, χωρίς την οποία η χώρα καταστρέφεται. Και είναι θλιβερό, γιατί χάθηκαν πέντε μήνες με ψέματα και ο λογαριασμός που θα πληρώσει η χώρα ανέβηκε σε δυσθεώρητα ύψη.”
Ο κ.Καραγκούνης ανέφερε ότι η Ν.Δ θα κρίνει τη συμφωνία όταν υπάρξει, τόνισε όμως πως η τραγική αλήθεια είναι ότι “για στόχο πολύ μικρότερο, η κυβέρνηση προτείνει 8πλάσια μέτρα απ’ όσα διαπραγματευόταν η προηγούμενη κυβέρνηση και αντικαθιστά μεταρρυθμίσεις με φοροκαταιγίδα, διαλύοντας την ιδιωτική οικονομία υπέρ του μεγάλου κράτους”. Συμπέρανε εκ τούτου ότι τα μέτρα αυτά οδηγούν σε νέα ύφεση και κατέληξε: “Παγίδευσαν τη χώρα στο δίλλημα ανάμεσα σε μια πολύ χειρότερη συμφωνία και στην καταστροφή της ρήξης. Και δεν έχουν το θάρρος να ζητήσουν ούτε μία συγγνώμη από τον ελληνικό λαό.”
Τα πρώτα σημάδια αναταραχής στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και οι δηλώσεις των ΑΝΕΛ περί σκληρής στάσης όσον αφορά στο ΦΠΑ για τα νησιά, αναπτερώνουν εν τω μεταξύ την ελπίδα των γαλάζιων ότι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα καταψηφίσουν τη συμφωνία. Αυτή βέβαια θα περάσει με τις ψήφους του Ποταμιού και ενδεχομένως και της Ν.Δ:
Πληροφορίες έφεραν το τελευταίο διάστημα τον Αντώνη Σαμαρά να προσανατολίζεται πλέον στην ψήφιση επί της αρχής με γνώμονα την παραμονή στο ευρώ και ταυτόχρονη καταγγελία των χειρισμών της κυβέρνησης που ευθύνονται κατά τη Συγγρού για τα νέα φορολογικά μέτρα. Και αυτό καθώς διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει το ΕΛΚ, το μισό κόμμα και κυρίως τον Κώστα Καραμανλή, η στάση του οποίου θα είναι καθοριστική εσωκομματικά.
Η στάση της Ν.Δ ωστόσο μένει να ανακοινωθεί επίσημα και με δεδομένη τη σκληρή κριτική που ασκεί η Συγγρού στα μέτρα της συμφωνίας, πολλοί βουλευτές (ειδικά όσοι εξελέγησαν μετά το 2012 και όσοι αναδείχθηκαν επί σαμαρικής ηγεσίας) δύσκολα θα συμφωνήσουν να τα ψηφίσουν.
Τα δύο σενάρια που αντικαθιστούν την “αριστερή παρένθεση”
Εάν όμως η συμφωνία περάσει με ψήφους της αντιπολίτευσης και με διαρροές από τα κυβερνώντα κόμματα, η Ν.Δ θα έχει κάθε λόγο να θέσει ζήτημα δεδηλωμένης, ελπίζοντας όχι σε εκλογές (καθώς και στο σαμαρικό περιβάλλον διαπιστώνουν πλέον ότι η κάλπη θα συνιστούσε μεγάλο ρίσκο και για τους ίδιους), αλλά σε συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος- με τις υπόλοιπες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και όχι κατ ανάγκην με το ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη και να ψηφιστεί η συμφωνία χωρίς ιδιαίτερες απώλειες από το κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως, οι περισσότεροι γαλάζιοι (και όχι μόνο οι σαμαρικοί) θέτουν το ερώτημα πως θα προχωρήσουν στη συνέχεια οι εφαρμοστικοί νόμοι.
Εκτιμούν δηλαδή ότι στην εφαρμογή της συμφωνίας θα αρχίσει να ξηλώνεται σιγά σιγά το πουλόβερ της κυβέρνησης συνεργασίας, όπως συνέβη με τις προηγούμενες δύο, ενώ ταυτόχρονα θα χάνει την υποστήριξη των ψηφοφόρων όταν αυτοί διαπιστώσουν στη τσέπη τους τις συνέπειες της συμφωνίας.
Μία τέτοια διαδικασία βέβαια δε θα συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη, όμως ο κ.Σαμαράς που δεν παραιτήθηκε την επομένη της ήττας, δε θα καταθέσει τα όπλα ούτε τώρα και θα περιμένει, βέβαιος ότι τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο δε θα υπάρξουν ουσιαστικές κινήσεις εσωκομματικής αμφισβήτησης του.