Θρησκευτικά: ΑΝΕΛ κατά Φίλη, ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ

Θρησκευτικά: ΑΝΕΛ κατά Φίλη, ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ
Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων "Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις", την Τετάρτη 31 Αυγούστου. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Η νεολαία του κυβερνητικού εταίρου καλεί τον υπουργό Παιδείας να ακούσει τον Ιερώνυμο και η Κουμουνδούρου υπερασπίζεται το Φίλη, στον οποίο επιτέθηκε νωρίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση

“Ιερές μάχες” για το μάθημα των θρησκευτικών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και τελείως διαφορετικές “γραμμές” από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Μετά την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας και την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας που τάχθηκε με την Εκκλησία απέναντι στο Νίκο Φίλη, τα δύο κυβερνώντα κόμματα απάντησαν το καθένα με το δικό του τρόπο.

Η μεν νεολαία των ΑΝΕΛ κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να ακούσει τον κ.Ιερώνυμο, προκειμένου να μη χάσει τις εντυπώσεις από τη ΝΔ. Η δε Κουμουνδούρου υπερασπίστηκε τον κ.Φίλη και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υποχωρεί από τη δημόσια δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αλλαγή του μαθήματος των θρησκευτικών, χαρακτηρίζοντας όμως με νόημα ευσεβείς πόθους τα περί σύγκρουσης κυβέρνησης- Εκκλησίας.

Ειδικότερα η νεολαία των ΑΝΕΛ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση, απευθυνόμενη στον κ.Φίλη:

“Όσο επιμένει ο κ. Υπουργός Παιδείας, βασισμένος σε προσωπικές εμμονές, ιδεοληψίες και στείρες προκαταλήψεις, στην αλλαγή του μαθήματος των Θρησκευτικών, τόσο θα του υπενθυμίζουμε το ρόλο του να υπηρετεί και να σέβεται τη βούληση των Ελλήνων πολιτών.

Η επιταγή του Συντάγματος (άρθρο 16, παρ. 2) για ανάπτυξη της Εθνικής και Θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων δεν δύναται να αμφισβητείται, πολλώ δε μάλλον να προσβάλλεται η Ορθόδοξη πίστη και παράδοση, που αποτελεί βίωμα του Ελληνικού λαού.

Καλά θα κάνει ο κ. Υπουργός να ακούσει αυτά που λέει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.”

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του με ανακοίνωση του απάντησε στη ΝΔ:

“Με μικροκομματικό και αντιπαιδαγωγικό τρόπο, η ΝΔ παρεμβαίνει στο θέμα της αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών. Δέσμια των πιο συντηρητικών, ακόμα και φονταμενταλιστικών, αντιλήψεων, υποχωρεί ακόμα και από τη δημόσια δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, ότι πρέπει να αλλάξει το μάθημα. Επιχειρεί να μετατρέψει ένα θέμα αμιγώς παιδαγωγικό, σε θέμα θρησκευτικής διαφοράς, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, κατά τη συνήθειά της, και σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της Εκκλησίας. Ευσεβείς πόθοι!

Σε μια δημοκρατική πολιτεία, οι ρόλοι των θεσμών είναι σαφείς. Την ευθύνη για την Εκπαίδευση την έχει η Πολιτεία, η οποία διαλέγεται με όλους τους αρμόδιους φορείς. Για την αλλαγή του μαθήματος των Θρησκευτικών υπήρξε τριετές πιλοτικό πρόγραμμα διδασκαλίας σε πολλά σχολεία, αλλά και πολύμηνος διάλογος του αρμόδιου φορέα, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με την Εκκλησία.

Θα περίμενε κανείς η ΝΔ να μην κατασκευάζει αφορμές για να δημιουργήσει άγονες και διχαστικές αντιπαραθέσεις εις βάρος της Εκπαίδευσης, αλλά και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την επιλογή του Υπουργείου Παιδείας για αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικών, ώστε από μάθημα Ομολογιακό να γίνει μάθημα γνώσης όλων των θρησκειών, και βεβαίως της Ορθοδοξίας. Υποστηρίζει την ανάγκη του ουδετερόθρησκου σχολείου, που απορρέει από τη συνταγματική αρχή της ανεξιθρησκείας στη χώρα μας.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα