Κινδυνεύουν ή όχι οι συντάξεις;

Κινδυνεύουν ή όχι οι συντάξεις;
ΘΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ) MotionTeam

Αναστάτωση στους συνταξιούχους και τεράστιο προβληματισμό στην κυβέρνηση προκάλεσε ο νέος γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς. Τι πραγματικά ισχύει

Μόλις 24 ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Ρωμανιάς, δήλωσε το χθες το πρωί μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «έχω την αίσθηση ότι το Γενάρη και το Φλεβάρη προβλήματα συντάξεων, καταβολής συντάξεων, δεν υπάρχουν. Το Μάρτη τα πράγματα θα είναι λίγο σφιχτά, μέχρι τότε όμως θα βρούμε λύση. Πρόσθεσε δε ότι δεν έχει μιλήσει βεβαίως με τους υπηρεσιακούς παράγοντες. «Θα βρούμε όμως λύση, θα το ρυθμίσουμε», ήταν η κατάληξη της τοποθέτησης του κ. Ρωμανιά.

Πάντως σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, είναι γνωστό ότι τα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και ότι σχεδόν κάθε μήνα προχωρούν σε μια σειρά από… αλχημείες (εσωτερικό δανεισμό, μετατροπή ομολόγων σε repos ή το αντίστροφο), για να βρουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για την καταβολή των συντάξεων. Ας σημειωθεί ότι απαιτούνται κάθε μήνα περίπου 2,3 δισ. ευρώ για να καταβληθούν οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε περισσότερους από 2,6 εκατ. συνταξιούχους. Επίσης, για να διατηρηθούν οι επικουρικές συντάξεις στα ίδια επίπεδα χρειάζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να βρει 360 εκατ. ευρώ. Εάν μάλιστα, τηρηθεί η προεκλογική εξαγγελία για επαναφορά της 13ης σύνταξης (δώρο Χριστουγέννων) στους συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις έως 700 ευρώ, προκύπτει επιπλέον κόστος περίπου 570 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη δήλωση Ρωμανιά προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πολιτικού του προϊστάμενου, του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας, Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος έσπευσε να παρέμβει στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή για να διαβεβαιώσει ότι «οι συντάξεις είναι εγγυημένες. Αυτό σας είπε και ο Γιώργος ο Ρωμανιάς ότι όποια προβλήματα προκύπτουν στο μέλλον θα τα λύνουμε άμεσα γιατί έχουμε σχέδιο και τις επόμενες μέρες θα σας ανακοινώσουμε, όχι εξαγγελίες με λόγια».

Ο καταιγισμός των δηλώσεων όμως συνεχίστηκε με τον κ. Ρωμανιά να επανέρχεται λίγο αργότερα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ομαλή καταβολή των συντάξεων, «ούτε τώρα, ούτε σε κανένα μήνα». Στη νέα τοποθέτησή του, ο γγ Κοινωνικής Ασφάλισης σχολίασε πως «δεν είμαστε θαυματοποιοί να αποκαταστήσουμε από τη μία στιγμή στην άλλη τη ζημιά που έχει γίνει», προσθέτοντας όμως ότι το πρώτο βήμα της κυβέρνησης θα είναι να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη για όσους παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ. Στόχος είναι σύμφωνα με τον κ. Ρωμανιά, όλες οι συντάξεις «σταδιακά να επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα».

Την κατάσταση μπέρδεψε ακόμα περισσότερο ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος δήλωσε σιβυλλικά «οι συντάξεις είναι ασφαλείς στο βαθμό που εκτελεστούν ορθά οι υποχρεώσεις του Γενικού Λογιστηρίου προς τα ασφαλιστικά Ταμεία»

Στο θέμα παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι από την επικοινωνία που είχε με τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στην ομαλή καταβολή των συντάξεων.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika:

Τελευταία ημέρα για το οικογενειακό επίδομα ΟΑΕΔ

Ο Ντάισελμπλουμ βλέπει ως ”φιλοδοξία” την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα