Σε restart της αξιολόγησης την ερχόμενη εβδομάδα προσβλέπει η Αθήνα
Τι οδήγησε στη διακοπή των διαπραγματεύσεων τη Μεγάλη Τρίτη; Πού συμφώνησαν και που διαφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές; Γολγοθάς χωρίς τέλος για την οικονομία που στενάζει. Οι στόχοι της Αθήνας
- 27 Απριλίου 2016 09:10
Σε τεντωμένο σκοινί κινείται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, με την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να βρίσκεται για μια ακόμη φορά στον αέρα, ιδίως μετά την ακύρωση του Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης και τη μετάθεση του ελληνικού ζητήματος μετά το Πάσχα, την ώρα που “στενάζουν” τα κρατικά ταμεία.
Η επιμονή των δανειστών – και κυρίως του ΔΝΤ – για την άμεση ψήφιση των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και η απάντηση της Αθήνας πως το μόνο στο οποίο μπορεί να συναινέσει είναι ένας μόνιμος μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών έφερε το “ρήγμα” στις διαβουλεύσεις της Μεγάλης Τρίτης και οδήγησε στην απόφαση για διακοπή της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.
Οι δανειστές δεν πείστηκαν από την ελληνική πρόταση περί θεσμόθετησης ενός μόνιμου “κόφτη” δαπανών που θα ενεργοποιείται κάθε φορά που θα διαπιστώνεται απόκλιση από τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018 και έτσι ετοιμάζονται να φύγουν από την Αθήνα, ευχόμενοι “Καλό Πάσχα” στην ελληνική πλευρά.
Με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν και προς αποφυγή εφιαλτικών σεναρίων για την οικονομία και τη χώρα, η Αθήνα, ωστόσο, επιχείρησε να “διασώσει” την πορεία των διαπραγματεύσεων ως την ύστατη στιγμή.
Παρά το χάσμα για το προληπτικό πακέτο μέτρων των 3,6 δισ. ευρώ, οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να “ενέδωσε” ακόμη περισσότερο στις αξιώσεις των δανειστών για το βασικό πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι η Αθήνα αποφάσισε να ρίξει κι άλλο τον πήχη για το ύψος του αφορολόγητου ορίου, προκειμένου να προσεγγίσει λίγο περισσότερο τις θέσεις των θεσμών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται να πρότεινε στους δανειστές χαμηλότερο αφορολόγητο όριο ύψους 8.182 ευρώ έως 9.090 ευρώ, σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των παιδιών του φορολογουμένου. Βάσει της εν λόγω πρότασης, το αφορολόγητο όριο των 9.090 ευρώ θα δικαιούνται όσοι έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά ενώ το χαμηλότερο αφορολόγητο των 8.182 ευρώ θα αφορά τους φορολογουμένους που δεν έχουν παιδιά.
Σημαντική προσέγγιση των δύο πλευρών φέρεται να διαπιστώθηκε – κατά τις ίδιες πληροφορίες – και στο μείζον ζήτημα των κόκκινων δανείων, με την ελληνική πλευρά να εξασφαλίζει την εξαίρεση από τη διαδικασία πώλησης στα ξένα funds για 1,5 χρόνο ακόμη των κόκκινων δανείων που έχουν εγγύηση την πρώτη κατοικία. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πρόταση έκανε λόγο για τριετή εξαίρεση από το καθεστώς πώλησης των κόκκινων δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία.