Blame game αρχηγών για τα σενάρια Grexit, με φόντο τη διαπλοκή

Blame game αρχηγών για τα σενάρια Grexit, με φόντο τη διαπλοκή
Debate in Parliament on loans to parties and media , in Athens, on February. 1, 2017 / & , 1 , 2017 Nikos Libertas / SOOC

Τσίπρας και Μητσοτάκης επιδόθηκαν σε αλληλοκατηγορίες για τα σενάρια Grexit και το ποιος τελικά παίζει το παιχνίδι του Σόιμπλε. Σφοδρή αντιπαράθεση για τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών σε κόμματα και ΜΜΕ. Επίθεση του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της ΝΔ για τον Κήρυκα Χανίων. Η ΝΔ βλέπει διάσταση Τσακαλώτου- Τσίπρα. Όλοι οι διάλογοι (Pics + Vid)

Την πρόταση του Νίκου Ξυδάκη για διεξαγωγή συζήτησης περί Grexit στη Βουλή υλοποίησαν παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί μετατρέποντας την κοινοβουλευτική συνεδρίαση για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ σε ένα σκληρό Blame Game για το ποιος εξυπηρετεί τελικά τις στοχεύσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι αναφορές στο Grexit σχεδόν μονοπώλησαν την μαραθώνια και οξύτατη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής με τους αρχηγούς να ξορκίζουν από τη μία πλευρά τη συζήτηση περί δραχμής ως επικίνδυνη και από την άλλη να την υποδαυλίζουν με τις συνεχείς αναφορές τους. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος χαρακτήρισε μεν «ξαναζεσταμένο φαγητό» τις αναφορές της ΝΔ περί «plan b» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στη συνέχεια κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με την επιμονή του στις εκλογές στη συγκεκριμένη συγκυρία εξυπηρετεί εκείνος τους ακραίους κύκλους που επιθυμούν να αποβάλλουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. «Προσέξτε μήπως εσείς από την πολλή σας αγάπη στον ομοϊδεάτη σας τον κ. Σόιμπλε, ταυτιστείτε στο τέλος με τις απόψεις του και τα σχέδια του. Το να ζητάτε με πάθος εκλογές ενώ δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, ή απερισκεψία είναι ή χρήσιμη ηλιθιότητα κ. Μητσοτάκη» τόνισε.

Είχε προηγηθεί αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η αναφορά του κ. Ξυδάκη δεν αποτελεί «ανοησία» αλλά οι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ «ίσως απεκάλυψε κάποιες από τις εναλλακτικές» του ΣΥΡΙΖΑ. Κατήγγειλε δε τον κ. Τσίπρα ότι αντίθετα με του ισχυρισμούς του τελικά εκείνος είναι που συντάσσεται με την επιθυμία του κ. Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Σαν δε ντρέπεστε λίγο. Τα δικά σας στελέχη ανασύρουν το ζήτημα της δραχμής» είπε ο κ. Μητσοτάκης υψώνοντας από νωρίς τους τόνους.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα του Grexit κινήθηκε και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. «Τώρα παίζετε και το παιχνίδι του Σόιμπλε για το Grexit κ. Τσίπρα;» διερωτήθηκε η Φώφη Γεννηματά. Λίγο νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε καλέσει εμμέσως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου να ακυρώσει τα «σχέδια» του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα ή εκλογές με αντικείμενο το Grexit. Στον πειρασμό της αναφοράς στη δραχμή δεν αντιστάθηκε ούτε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Μην ανοίγετε ξανά κουβέντα για τη δραχμή. Δεν θα ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του ’15…» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης στην κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης είπε ότι δηλώσεις, όπως αυτή του κ. Ξυδάκη περί δραχμής, «δεν ωφελούν την χώρα». Ο κ. Λεβέντης προκάλεσε, όμως, και αίσθηση όταν δήλωσε όταν μίλησε περί «δεξιάς παρένθεσης», προεξοφλώντας ότι η ΝΔ δεν θα μείνει στην εξουσία πάνω από έξι μήνες. O μόνος πολιτικός αρχηγός που απέφυγε να εστιάσει στη δραχμή ήταν ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αμπαλάρει» ήδη τα νέα μέτρα.

Διαξιφισμοί Τσίπρα – Μητσοτάκη για τον Κήρυκα Χανίων και το… Διάστημα

Οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους και για τη διαπλοκή με επίκεντρο τη δανειοδότηση της εφημερίδας Κήρυκας Χανίων όπου είναι μεγαλομέτοχος ο κ. Μητσοτάκης. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «Κήρυκα Δανείων» την εφημερίδα επισημαίνοντας ότι επί 11,5 χρόνια δεν είχε αποπληρωθεί ούτε μισό ευρώ και καταγγέλλοντας ότι η Τράπεζα Πειραιώς ασχολήθηκε με τα οφειλόμενα μόνο όταν συγκροτήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. «Όταν συζητάω με τον κ. Μητσοτάκη για ζητήματα διαπλοκής έχω αίσθηση ότι κλέβω εκκλησία…» είπε ο κ. Τσίπρας και καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι έλαβε τηλεφωνικό κέντρο – δώρο από τη Siemens, αξίας 130.000 ευρώ κάτι που εμπίπτει όπως είπε στις «διαστημικές» αρμοδιότητες του Νίκου Παππά. Υπενθύμισε δε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οφείλουν συνολικά 400 εκ. ευρώ στις τράπεζες.

Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έγινε το «κούφιο μεγάφωνο» του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη και διαβεβαίωσε ότι τα δάνεια του Κήρυκα πληρώνονται κανονικά. Καταλόγισε, επίσης στην κυβέρνηση ότι εκβίαζε εκδότες όπως ο Σταύρος Ψυχάρης. «Φροντίσατε να στείλετε και σαφές μήνυμα: Αν δεν τα βρουν μαζί σας, θα έχουν την τύχη του κ. Ψυχάρη και του ΔΟΛ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε ότι η το μόνο κόμμα που έχει πετύχει κούρεμα δανείων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ζήτημα της διαπλοκής αναφέρθηκε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ο οποίος τόνισε ότι με βάση το πόρισμα της εξεταστικής «από αύριο θα πρέπει να παρέμβουν 15 εισαγγελείς διαφθοράς και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος να πάρουν τους φακέλους και να αρχίσουν τις διώξεις».

Επεισόδιο Βούτση – Τσακαλώτου

Αίσθηση προκάλεσε, όμως, και η εσωκομματική αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στον Νίκο Βούτση και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όταν ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έδωσε τον λόγο στον υπουργό Οικονομικών για ολιγόλεπτη παρέμβαση επικαλούμενης τον κανονισμό. Η απόφαση του κ. Βούτση προκάλεσε την έκρηξη του κ. Τσακαλώτου που φώναξε «Όχι !». «Τα “όχι”, όχι σε μένα…» απάντησε ο κ. Βούτσης για να συνεχίσει ο κ. Τσακαλώτος χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτα» τα λεχθέντα. «Τα απαράδεκτα δεν θα τα λέτε εδώ» επέμεινε ο κ. Βούτσης. Τελικά ο κ. Τσακαλώτος επέλεξε να μην μιλήσει φανερά εκνευρισμένος.

Το επεισόδιο μεταξύ των δύο ανδρών αξιοποίησε η ΝΔ με κύκλους της Πειραιώς να μιλάνε για διάσταση στην κυβέρνηση μεταξύ Τσίπρα και Τσακαλώτου. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διέψευσαν όμως αυτό τον ισχυρισμό χαρακτηρίζοντας άριστες τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών.

Συμμαχία για ‘όχι’ σε νέα μέτρα ζητά ο Τσίπρας

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Συντάσσεστε με Σόιμπλε στο Grexit

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση ‘αμπαλάρει’ το επόμενο πακέτο μέτρων με παραμύθια

Παρέμβαση Γεννηματά για ανακωχή στη Δημοκρατική Συμπαράταξη

‘Διαστημική’ κόντρα Τσίπρα- Μητσοτάκη

O Ξυδάκης καλεί τον Μητσοτάκη να δει Monty Python

ΝΔ: Εμφανής η διάσταση Τσίπρα – Τσακαλώτου

Θεοδωράκης σε Τσίπρα: Εγκλημα αν η αξιολόγηση πάει το Μάιο

Μητσοτάκης σε Βούτση: Δεν θα μου κάνετε εμένα μαθήματα

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα