Ένα “κανόνι” για να σωθούν τα μεταναστευτικά ψάρια

Ένα “κανόνι” για να σωθούν τα μεταναστευτικά ψάρια

Δείτε πως λειτουργεί το "κανόνι" που αντιμετωπίζει τα πρόβλημα μετανάστευσης των ψαριών (Vids)

Ο σολομός περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη θάλασσα. Όταν όμως έρθει η εποχή που θα γεννήσει, μεταναστεύει στις πηγές των ποταμών και μόνο στο ορισμένο μέρος του ποταμού όπου γεννήθηκε. Η κίνηση αυτή γίνεται κατά κοπάδια που αποτελούνται από άτομα του ίδιου φύλου, από το τέλος του φθινοπώρου και όλο το χειμώνα μέχρι την άνοιξη. Στην πορεία αυτή, ο πληθυσμός αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια και κινδύνους.

Συνήθως, αποδεκατίζεται από την εξάντληση, τις πληγές, τη σύλληψη από διάφορα ζώα, π.χ. αρκούδες και το ψάρεμα από τον άνθρωπο σε λίμνες και ποτάμια.

Τα ψάρια που φθάνουν στα οξυγονωμένα νερά των ρυακιών αναπαράγονται και έπειτα, πεθαίνουν ή μένουν αδρανή, παρασυρόμενα από τα νερά. Το ταξίδι αυτό μπορεί να επαναληφθεί περισσότερες από μια φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του ψαριού.

Η εταιρία Whooshh Innovations  δημιούργησε ένα κανόνι με το οποίο μεταφέρονται οι σολομοί χωρίς να υπάρξει κίνδυνος να τραυματιστούν. Τοποθετώντας τα ψάρια στο ένα άκρο του σωλήνα που είναι κατασκευασμένος από ύφασμα μεταφέρονται εύκολα, γρήγορα και χωρίς ρίσκο τραυματισμού από την μια πλευρά στην άλλη ώστε να αναπαραχθούν.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δοκιμές στο Kalama Falls, στοColumbia River Gorge και στο  Roza Dam στην Πολιτεία της  Washington

Πηγή: cnet

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα