ΗΠΑ: Έτοιμο σε δύο χρόνια το τείχος στο Μεξικό

Τι δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κέλι για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Ενθουσιασμένη δηλώνει η βάση των Ρεπουμπλικανών με την πολιτική του Τραμπ
- 02 Φεβρουαρίου 2017 15:15
Το τείχος στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια, εκτιμά ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι.
“Το τείχος θα κατασκευαστεί αρχικά εκεί όπου χρειάζεται, στη συνέχεια συμπληρωθεί σε όλο το μήκος του. Έτσι το βλέπω”, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης (ώρα ΗΠΑ) στο Fox Νews ο απόστρατος στρατηγός. “Ελπίζω πραγματικά ότι αυτό θα γίνει μέσα στα δύο προσεχή έτη”, πρόσθεσε.
Ο νέος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε στις 26 Ιανουαρίου, πέντε ημέρες μετά την ορκωμοσία του, ένα διάταγμα που ορίζει ως στόχο “την προστασία των νότιων συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών με την άμεση κατασκευή ενός τείχους”.
Με τίμημα μια σοβαρή διπλωματική κρίση με το Μεξικό, το οποίο θέλει να υποχρεώσει να πληρώσει την κατασκευή του τείχους, ο Τραμπ έδωσε έτσι μια ώθηση στην πιο εμβληματική υπόσχεση που είχε δώσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του: την κατασκευή αυτού του τείχους μήκους 3.200 χλμ. κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό προκειμένου να αναχαιτίσει την παράνομη μετανάστευση. Φράχτες καλύπτουν ήδη 1.050 χλμ. των συνόρων.
Ο Κέρι, ο οποίος θα επιφορτιστεί με την επίβλεψη του σχεδιασμού και της κατασκευής του τείχους, πρόσθεσε πως η προστασία των νότιων συνόρων θα υλοποιηθεί με “μια προσέγγιση σε πολλά επίπεδα” που θα περιλαμβάνει φυσικά εμπόδια καθώς και αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας και “άλλα τέτοια πράγματα”.
Σύμφωνα με τον Κέλι, οι υφιστάμενοι νόμοι επιτρέπουν ήδη στην κυβέρνηση Τραμπ να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Ο Κέλι δήλωσε επίσης πως είναι αισιόδοξος για “τη χρηματοδοτική πτυχή”.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα που θα κοστίσει από 4 έως “περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια”, αλλά σύμφωνα με τους υπολογισμούς αρχιτεκτόνων και μηχανικών ο λογαριασμός θα ανέβει πολύ περισσότερο. Η επιθεώρηση Technology Review του MIT υπολόγισε για παράδειγμα σε άρθρο της πως η κατασκευή 1.609 χλμ. τείχους θα κόστιζε ανάμεσα στα 27 και 40 δισεκατομμύρια δολάρια.
“Πιστεύω πως η χρηματοδότηση θα έρθει σχετικά γρήγορα”, δήλωσε ο Κέλι, ο οποίος πρόσθεσε πως η κατασκευή μπορεί να αρχίσει σε μερικούς μήνες.
Ο Λευκός Οίκος μπορεί να μεταφέρει στο σχέδιο υφιστάμενα χρήματα, αλλά το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί, αναμένεται να χορηγήσει επιπλέον ποσά.
Η βάση των Ρεπουμπλικάνων δηλώνει ενθουσιασμένη από τις κινήσεις του Τραμπ
Οι οπαδοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν πτοούνται από τις διεθνείς επικρίσεις, τις διαδηλώσεις, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ή τις ομιλίες βουλευτών που έχουν εξοργιστεί από τις πολιτικές αποφάσεις που έχει λάβει μετά την ορκωμοσία του.
«Πετάω στα σύννεφα», λέει η Τζοσέτ Γουάιτ, 44 ετών επιχειρηματίας. «Τηρεί ακριβώς τις υποσχέσεις του, εκτός από τη μήνυση εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον, αλλά αυτό μπορώ να το κατανοήσω».
Τον Μάιο στο Τσάρλεστον της δυτικής Βιρτζίνια, η Τζοσέτ είχε περιμένει στην ουρά για περισσότερες από έξι ώρες προκειμένου να συναντήσει τον Τραμπ. Οι πρώτες αποφάσεις του πρώην επιχειρηματία που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ ενίσχυσαν την πεποίθησή της ότι είναι ο μοναδικός που μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα.
«Οι πολιτικοί υπόσχονται, υπόσχονται, υπόσχονται. Όμως εκείνος δεν αλλάζει. Απευθύνεται στους εργάτες», τονίζει η Τζοσέτ, ο πατέρας και ο παππούς της οποίας εργάζονταν σε ανθρακωρυχεία.
Σε όλες τις ΗΠΑ οι συνεντεύξεις με πολίτες επιβεβαιώνουν αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις: περισσότερο από το 80% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων εγκρίνουν τις αποφάσεις που πήρε στη διάρκεια της πρώτης του εβδομάδας στην προεδρία ο Τραμπ, σύμφωνα με το ινστιτούτο Quinnipiac.
Η υποστήριξη αυτή αφορά και το διάταγμα για το κλείσιμο των συνόρων στους πρόσφυγες και σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών, μεταξύ αυτών το Ιράκ, το Ιράν και η Συρία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, το 73% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων εκτιμά ότι είναι απαραίτητο «να απαγορευθεί (η είσοδος στις ΗΠΑ) στους μουσουλμάνους άλλων χωρών προκειμένου να εμποδιστεί η τρομοκρατία».
Άλλες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν τον διχασμό που επικρατεί στη χώρα: οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων υποστηρίζουν τον Τραμπ, ενώ αυτοί των Δημοκρατικών τον απορρίπτουν.
«Πρέπει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας», δηλώνει ο Μίλαν Ντάβιτς, συνταξιούχος 66 ετών από το Τζονστάουν της Πενσιλβάνιας, μιας πολιτείας που συνέβαλε σημαντικά στη νίκη του Τραμπ.
Θετική άποψη έχει και για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό: «Θα πρέπει να το κάνουν ηλεκτροφόρο και να τοποθετήσουν πολυβόλα», προτείνει ο Ντάβιτς, ο οποίος δηλώνει νοσταλγός της δεκαετίας του 1950.
Σε ό,τι αφορά τους εκατοντάδες διαδηλωτές που έχουν βγει στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων, ο Ντάβιτς σχολιάζει «θα διαμαρτυρηθούν ενάντια σε οτιδήποτε κάνει τα επόμενα τέσσερα χρόνια».
«Τα πάει καλύτερα απ’ ό,τι θα τα κατάφερνε η Χίλαρι», εκτιμά ο Ντον Κρεπς, ένας συνταξιούχος από το Οχάιο. «Μακάρι μόνο οι Δημοκρατικοί και οι άνθρωποι του Χόλιγουντ να μην διαμαρτύρονταν κάθε φορά που κάνει κάτι», προσθέτει.
Τους υποστηρικτές του νέου προέδρου των ΗΠΑ δεν πτοούν ούτε τα ρεπορτάζ του Τύπου εναντίον του.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το CNN και το Fox News δεν του δίνουν καμία ευκαιρία», λέει από την πλευρά του ο Νταν Γουάλας, πρώην μεταφορέας της FedEx στη Νότια Καρολίνα. Ναι, υπογραμμίζει, «και το Fox News επικρίνει τον Τραμπ».
Σύμφωνα πάντως με τον Λάρι Σάμπατο, καθηγητή πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου Virginia, ο Ντόναλντ Τραμπ «είναι ο πρώτος σύγχρονος πρόεδρος που δεν κάνει καμία κίνηση προς το 54% των ανθρώπων που δεν τον ψήφισαν».
«Ενεργεί μόνο για το 46% που τον ψήφισε, ελπίζει ότι αυτό θα αρκέσει για να επανεκλεγεί», εκτιμά. «Ήδη κάνει προεκλογική εκστρατεία».