LIVE εικόνα: Η συνάντηση Τσίπρα-Σουλτς

LIVE εικόνα: Η συνάντηση Τσίπρα-Σουλτς

Στην Αθήνα ο Μάρτιν Σουλτς για πρώτη συνάντηση με τον Αλ.Τσίπρα. Δείτε live εικόνα (Vid)

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έχει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα συναντηθεί, επίσης, με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά (στις 16:30) στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (στις 18:00) και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο (στις 19:00) στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την επομένη της συνάντησης με τη νέα ελληνική ηγεσία ο Μάρτιν Σουλτς θα κατευθυνθεί στο Στρασβούργο για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ στην Αθήνα θα βρίσκεται την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Μάρτιν Σουλτς επισήμανε στο πρώτο του σχόλιο μετά την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει σε μια “αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση”.

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα έχει δηλώσει ότι «είναι πραγματιστής», επισημαίνοντας πως “ξέρει καλά ότι πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και με τους εταίρους στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ”.

Τη θέση της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίζεται στο εξής ως ισότιμος εταίρος, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, ενόψει της συνάντησης Τσίπρα -Σουλτς

Δεν μπορεί να υπάρξει ομοφωνία χωρίς διάλογο και τη σύμφωνη γνώμη των κρατών-μελών, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας με ιδιαίτερη ενόχληση, στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη γερμανική τηλεόραση σχετικά με τη διαφοροποίηση της Αθήνας στο θέμα της ανακοίνωσης για τη Ρωσία.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι κακώς ο κ. Σουλτς συνδέει το θέμα αυτό με τα οικονομικά ζητήματα και σημειώνουν ότι το θέμα της Ρωσίας είναι ανοιχτό καθώς συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή η νέα ελληνική κυβέρνηση προέταξε την αυτονόητη θέση της ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος και να λαμβάνεται υπόψη η θέση της.

Ως προς την επίσκεψη του κ. Σουλτς και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό σε λίγη ώρα, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι από την πλευρά του κ. Τσίπρα θα τεθούν τα θέματα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, η βιωσιμότητα του χρέους και η ανάγκη προώθησης μιας αμοιβαία επωφελούς πολιτικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Μήνυμα Σουλτς πριν από την άφιξη στην Αθήνα

“Δεν μπορείς από τη μια πλευρά να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει ενότητα όταν πρόκειται για τη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και μετά, ως πρώτη επίσημη ενέργεια, να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Αυτό κατά την άποψή μου μακροπρόθεσμα δεν θα λειτουργήσει”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στην διαφοροποίηση της κυβέρνησης από την ανακοίνωση της ΕΕ για την Ρωσία.

“Θέλω να το πω ανοιχτά, είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε σήμερα την κοινή θέση της ΕΕ για την Ρωσία. Πραγματικά εξεπλάγην”, δήλωσε ο κ. Σουλτς στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα μποϋκοτάρει στο Συμβούλιο τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δήλωσε:

“Πιστεύω ότι αυτό δεν γίνεται. Θα πρέπει να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και αυτό θα κάνω αύριο και πιστεύω ότι θα το κάνουν και άλλοι τις επόμενες μέρες. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει εδώ και δύο μέρες, δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ακόμη ‘στις ράγες’, αλλά ακόμη ψάχνεται. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ταξιδεύω εκεί. Θέλω να μιλήσω με τον Αλέξη Τσίπρα και για το τι περιμένει εκείνος από την ΕΕ. Αλλά θα του πω επίσης τι περιμένουμε και εμείς από εκείνον. Και θα του πω αύριο ότι μοναχικοί δρόμοι στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα