Συμμαχία για ‘όχι’ σε νέα μέτρα ζητά ο Τσίπρας

Συμμαχία για ‘όχι’ σε νέα μέτρα ζητά ο Τσίπρας
Debate in Parliament on loans to parties and media , in Athens, on February. 1, 2017 / & , 1 , 2017 Nikos Libertas / SOOC

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να πει εάν συμφωνεί με προληπτικά μέτρα και τον κατηγόρησε εμμέσως ότι οι εκλογές που ζητά θα φέρουν το Grexit, που θέλει ο Σόιμπλε. "Κληρονόμος της διαπλοκής ο Μητσοτάκης", δήλωσε. Βολές και κατά του ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση ζητά τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης μόνο για να αρνηθεί νέα μέτρα και όχι για να τα ψηφίσει με διευρυμένη πλειοψηφία, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, στο οποίο εξαπέλυσε σκληρή προσωπική επίθεση τόσο για τη στάση του στη διαπραγμάτευση και το αίτημα του για εκλογές, αλλά και για το “τρίγωνο της διαπλοκής”.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως “κληρονόμο της διαπλοκής” και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του για την υπόθεση του Κήρυκα Χανίων, ενώ κλείνοντας την πρωτολογία του είπε ότι με την εξεταστική δεν τελειώνει η μάχη με τη διαπλοκή, αντίθετα το λόγο έχει τώρα η δικαιοσύνη.

“Μέχρι τώρα είχα την αίσθηση ότι είστε κήρυκας θαλασσοδανείων και σήμερα διαπιστώνω ότι είστε κήρυκας ανευθυνοτητας”, είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του, η οποια ακολούθησε την τοποθέτηση Μητσοτάκη. Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι υιοθετεί την επιχειρηματολογία των δανειστών περί καθυστέρησης στην αξιολόγηση με κυβερνητική ευθύνη. “Η αξιολόγηση δεν κλείνει επειδή το ΔΝΤ ζητά αναίτια μέτρα 2% του ΑΕΠ”, είπε και ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με την απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα και εάν θεωρεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αριστερή ιδεοληψία.

“Εμείς δίνουμε μάχη, δεν ψάχνουμε πρόθυμους να ψηφίσουν μέτρα. Διότι εσείς με τη στάση σας δηλώνετε προθυμία να δεχθείτε όσα σας ζητήσουν”, συνέχισε ο κ.Τσιπρας, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων τη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη “αυτά και άλλα τόσα θα κάνουμε”  και είπε στον κ.Μητσοτάκη: “Σπεύδετε να απαντήσετε σε κατασκευασμένα δημοσιεύματα ότι δε θα δεχθείτε αυξημένη πλειοψηφία για νέα μέτρα. Μα ποιος σας το ζήτησε; Εάν αναζητούμε κοινή εθνική γραμμή δεν είναι για να ψηφίσουμε νέα μέτρα, αλλά για να τα αρνηθούμε”.

Σε υψηλούς τόνους, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Μητσοτάκη και τα στελέχη της ΝΔ: “Στοιχειωμένοι από το πάθος σας να γυρίσετε στις καρέκλες της εξουσίας. Αλλά θα την πατήσετε ξανά όπως την πατήσατε και με την πρώτη αξιολόγηση. Διότι η Ελλάδα σε πείσμα των μικροκομματικών επιδιώξεων σας κ.Μητσοτάκη θα κλείσει την αξιολόγηση. Διότι η Ευρώπη δεν αντέχει άλλη κρίση, διότι η απόδοση της ελληνικής οικονομίας το επιβάλλει”.

Ο κ.Τσιπρας απάντησε και στην κατηγορία που είχε εκφράσει νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ πως ο ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με το Σόιμπλε στο Grexit με αφορμή τις δηλώσεις Ξυδάκη για τη δραχμή. “Μη χαλάτε χρόνο σερβίροντας ξαναζεσταμένο φαγητό. Αποδείξαμε τότε , που τα πράγματα δεν ήταν αστεία, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό, την ευρωπαϊκή μας επιλογή με μεγάλο κόστος”.

Στο σημείο αυτό μάλιστα προειδοποίησε τον κ.Μητσοτάκη: “Προσέξτε εσείς μήπως από την πολύ αγάπη στον ομοιδεάτη σας Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ταυτιστείτε στο τέλος με τις απόψεις και με τα σχέδια του. Γιατί το να ζητάτε με πάθος εκλογές ενώ δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση ή απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα είναι. Εκτός εάν δε γνωρίζετ που θα οδηγήσει τον τόπο μία τετοια επιλογή.” Υπονοησε έτσι ότι πρόωρες εκλογές αυτή τη στιγμή που εκκρεμεί η αξιολόγηση, θα οδηγούσαν σε Grexit.

Κατηγόρησε συνεπώς τον πρόεδρο της ΝΔ ότι θέλει εκλογές για να παραδώσει τη χώρα και το λαό έρμαιο στα χέρια των δανειστών. “Ε λοιπόν δε θα σας κάνουμε τη χάρη, δε θα εγκατελείψουμε τη χώρα στους πρόθυμους. Θα διαπραγματευθουμε και θα πετύχουμε ό,τι καλύτερο “, δήλωσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι ” ο λαός θα μας κρίνει στην ώρα του το φθινόπωρο του 2019, όταν θα έχει τελειώσει οριστικά αυτή η περιπέτεια”.

Ο κ.Τσίπρας αφιέρωσε το δεύτερο μισό της ομιλίας του στο πόρισμα της εξεταστικής για τα θαλασσοδάνεια απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης πως ήταν ¨άνθρακες ο θησαυρός” και συνιστώντας να περιμένουν την έρευνα της δικαιοσύνης για να φανεί εάν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

Υπενθύμισε ότι από το πόρισμα της εξεταστικής προκύπτει ότι τα ΜΜΕ χρωστάνε συνολικά στις τράπεζες, τις οποιες όπως τόνισε ανακεφαλαιώνει ο ελληνικός λαός, 1,3 δισ ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος εκ των οποίων είναι δανεικά κι αγύριστα.

“Γιατί συνέβη αυτό; ‘Οπως είπε ο υιός Ψυχάρη -όχι ο βουλευτής της ΝΔ, ο άλλος- στην εξεταστική, τα δάνεια αυτά δόθηκαν με αέρα και δε χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη των ομίλων, αλλού πήγαν σε βίλες, κότερα, θέρετρα και φορολογικούς παραδείσους. Όσο βαθύτερα μπαίναμε στην κρίση, ο δανεισμός αυτού του είδους γινόταν ευκολότερος ενώ οι ισολογισμοί των εταιρειών γέμιζαν με παθητικά. Δε το λές και υγιή επιχειρηματικότητα αυτό κ.Μητσοτάκη. Ο χαριστικός δανεισμός κορυφώθηκε στην εποχή της κρίσης, ενώ οι υγιείς επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να δανειστούν ευρώ τσακιστό. Οι τράπεζες πετούσαν λεφ΄τα από το παράθυρο σε χρεωκοποημένα ΜΜΕ για να στηρίζουν τις πολιτικές τους. Ετσι αυξάνεται το χρέος της χώρας, όχι με το δάνειο που πήραμε για να αποπληρώσουμε τα δικά σας σπασμένα. Τα θαλασσοδάνεια φέσωσαν τη χώρα.”

Ο κ.Τσίπρας συνεχισε λέγοντας: “Η φούσκα έχει σκάσει και πολλοί εκδοτικοί όμιλοι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, ενώ πολλοί εργαζόμενοι θα βρεθούν στον δρόμο, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας. την ίδια στιγμή τα μεγάλα αφεντικά και τα “βαριά” δημοσιογραφικά ονόματα έχουν βρει χρήματα για “δέκα ζωές”.”

Αναρωτήθηκε “Πόσα εκατομμύρια έβαλαν στα μαύρα ταμεία τους Ν.Δ., και ΠΑΣΟΚ και που κατέληξαν αυτά;” και αναφέρθηκε στις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων και στις υποθέσεις Siemens και Novartis. “Ήρθε η ώρα των απαντήσεων” τόνισε.

Κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι: “Το 2013 περάσατε μια τροπολογία που έδινε ασυλία στους τραπεζίτες για τα εκατομμύρια που σας είχαν δώσει. Περάσατε την τροπολογία γιατί αν δεν βρίσκατε τρόπο να εξουδετερώσετε το πόρισμα Καλούδη, κινδυνεύατε με ηθική αυτουργία.”

“Η κρίση στον Τύπο είναι τα απόνερα της πολιτικής κρίσης είπε αναφερόμενος στην υπόθεση του ΔΟΛ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως ” θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει καινούργιος ιδιοκτήτης και ρύθμιση των χρεών . Σας κάλεσα να βρούμε λύση για να σωθούν οι θέσεις εργασίας και αρνηθήκατε. Δημιουργείτε την εντύπωση ότι προτιμάτε να κλείσει το συγκρότημα παρά να βρεθεί νέος ιδιοκτήτης που δεν θα μας τεμαχίζει κάθε μέρα και δεν θα ζητά από τους δανειστές να σκληρύνουν τη στάση τους. Θέλω εκ νέου να σας καλέσω αν έχετε κάποια λύση να την προτείνετε. Εμείς θα είμαστε εδώ”.

Στη συνέχεια επιτέθηκε προσωπικά στον κ.Μητσοτάκη για τον Κήρυκα Χανίων. Ανέφερε ότι πήρε δάνειο 300.000 ευρώ ένα μήν πριν αναστείλει την έκδοση της. “Οταν πιεστήκατε κ.Μητσοτάκη είπατε ότι είναι ιστορική εφημερίδα και εσείς ο δισέγγονος του Ελευθερίου Βενιζέλου. Δεν είστε όμως κληρονόμος της παρακαταθήκης του, είστε κληρονόμος της διαπλοκής”, είπε ο κ.Τσίπρας. Σχολίασε μάλιστα ότι οι εισπρακτικές δεν έπαιρναν πρωί βράδυ τον πρόεδρο της ΝΔ όπως έπαιρναν τους απλούς πολίτες δανειολήπτες, ενώ υποστήριξε ότι έγινε μία σκανδαλώδης ρύθμιση του δανείου η οποία προβλέπει ότι το 2018 μπορεί να κάνει νέα ρύθμιση. “Σας καλώ να βρουμε μαζί ένα συμπολίτη μας που έχει στεγαστικό και πήγε σε ρύθμιση, επειδή εσείς του κόψατε το μισθό, να ρωτήσουμε έαν του δίνουν δικαίωμα να πάει σε νέα ρύθμιση. Για να μην κοροιδευόμαστε ποιος είναι διαπλοκή και ποιος όχι”, είπε και αναρωτήθηκε: “Τι φασαρία θα είχε γίνει στα ΜΜΕ εάν εγώ έπαιρνα δάνειο για μία εφημερίδα του χωριού μου”.

Φωτό: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα