Επιχειρηματικότητα, το κλειδί για την ανάπτυξη

Επιχειρηματικότητα, το κλειδί για την ανάπτυξη

Συρρίκνωση δημοσίου τομέα, περιορισμός ρόλου του κοινωνικού κράτους, μείωση πίστης στο πολιτικό σύστημα, αύξηση κοινωνικών ανισοτήτων, ανεργίας και ανασφάλειας για το άμεσο και απώτερο μέλλον είναι ορισμένες από τις παθογένειες της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας.

Απάντηση σε όλα αυτά τα προβλήματα μπορεί να δώσει η επιχειρηματικότητα, δεδομένου ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες επιταχύνουν τις δομικές αλλαγές, βελτιώνουν την ανταγωνιστική θέση ενός έθνους στο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Ποιες, όμως, είναι οι προϋποθέσεις για την υγιή σταδιακή οικονομική ανάπτυξη; Σύμφωνα με το βιβλίο « Καινοτομία και Αλλαγή στο Επιχειρείν », απαραίτητα εφόδια στην προσπάθεια να χαράξετε τον δικό σας δρόμο στο επιχειρείν στέκονται, πέρα από τον δυναμισμό, τη δημιουργικότητα και την εξωστρέφεια, η καινοτομία, η αλλαγή και η σωστή αντίληψη σε θέματα μετασχηματισμών.

Εάν επιθυμείτε να ξεχωρίσετε και να αναδειχθείτε νικητής στον στίβο της επιχειρηματικότητας, δεν αρκεί να εφαρμόζετε επιμελώς τους κανόνες του επιχειρείν. Πρέπει να προχωρήσετε αντίθετα προς το ρεύμα, να αμφισβητήσετε το κατεστημένο και το συμβατικό, να ακολουθήσετε το ένστικτό σας. Με δύο λόγια, πρέπει να επαναστατήσετε! Το βιβλίο-οδηγός « Επανάσταση στο Επιχειρείν » σας προσφέρει εκατό πολύτιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε ευκαιρίες, να αποφύγετε παγίδες και να δημιουργήσετε τη δική σας επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία.

Σύμμαχος σε όλη αυτή την προσπάθεια στέκεται το διαδίκτυο, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την κοινωνική δικτύωση και την επιχειρηματικότητα μέσω της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου και του ηλεκτρονικού επιχειρείν. Η ικανότητα των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τον παγκόσμιο ιστό για τη συλλογή, ανταλλαγή και διάδοση πληροφοριών έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας τους, προσφέρει δε μεγάλες δυνατότητες για την προώθηση και την οικονομική ενδυνάμωση των επιχειρηματιών και την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας.

Τέλος, μία διάσταση της επιχειρηματικότητας που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραβλεφθεί είναι η γυναικεία επιχειρηματικότητα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι για να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία και να αναπτυχθεί η οικονομία, καθίσταται απαραίτητο η κοινωνία να απαλλαγεί από στερεότυπα και παθογένειες. Σύμφωνα με το βιβλίο « Γυναικεία Επιχειρηματικότητα », όταν οι γυναίκες δε συμμετέχουν ισότιμα στην επιχειρηματικότητα, η κοινωνία στερείται της αξίας που μπορεί να δημιουργήσει το μισό του πληθυσμού της.

Η επιχειρηματικότητα γενικά είναι θέμα των πολλών και όχι των λίγων. Είναι θέμα κοινωνικοοικονομικό. Είναι θέμα κατεξοχήν δημιουργικό, είναι θέμα που δημιουργεί προστιθέμενη αξία και απαιτεί «συν»: συνεργασία, συνεταιρισμό, συνασπισμό, συνοχή, συνέπεια, συνδιαλλαγή, συν-ανταγωνισμό, συνύπαρξη, συνεισφορά… από γυναίκες και άνδρες.

Ο εκδοτικός οίκος Rosili υποστηρίζει τον επιχειρηματία δημιουργώντας τη σειρά βιβλίων για το επιχειρείν. Ενημερωθείτε στο www.rosili.gr και στο 2106615050. Δίνουμε εμπειρία στη γνώση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα