Τσίπρας – Μητσοτάκης: Το crash test της ΔΕΘ
Με σύνθημα "δίκαιη ανάπτυξη" ο πρωθυπουργός, με σλόγκαν “συμφωνία αλήθειας” ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα βασικά συμπεράσματα από τις ημέρες της Έκθεση. Infographic
- 20 Σεπτεμβρίου 2016 06:24
Καίτοι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει πάψει εκ των μνημονιακών πραγμάτων να αποτελεί βήμα παροχών, παραμένει ορόσημο υποσχέσεων, πολιτικού στίγματος και χάραξης οικονομικής πολιτικής.
Πολλώ δε μάλλον που εφέτος πολιτικά είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον: ‘Ηταν στην πραγματικότητα η πρώτη ΔΕΘ για τον Αλέξη Τσίπρα τυπικά ως πρωθυπουργό (πέρυσι η ΔΕΘ είχε πραγματοποιηθεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει ουσιαστικά ως υποψήφιος) και η πρώτη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρόεδρο της ΝΔ.
Για τον Αλέξη Τσίπρα βασικό όπλο σε αυτή τη ΔΕΘ ήταν ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Όχι μόνο γιατί η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου ήταν -όπως τόνισε φυσικά ο ίδιος- μία εκ των υποσχέσεων του περίφημου προγράμματος της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε, αλλά και γιατί το φτωχικό καλάθι της εφετινής έκθεσης γέμισε κάπως με τα 246 εκ ευρώ της δημοπρασίας, τα οποία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα διατεθούν:
*Για την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. ‘Ετσι το πρόγραμμα θα καλύπτει συνολικά 260.000 μαθητές σε όλη τη χώρα.
*Για την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
*Για την χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και να στηριχθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας: Μέσα στους επόμενους μήνες τα Δημόσια Νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς.
Ο κ.Τσίπρας εκτίμησε ότι καθώς οι δράσεις αυτές είναι έκτακτες, δε θα υπάρξει πρόβλημα με τους θεσμούς, από την κρίση των οποίων περνά κάθε έξοδο πλέον.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε κυρίως στις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε, το πρώτο “πακέτο” εκ των οποίων υποστήριξε ότι μπορεί να προχωρήσει και χωρίς την έγκριση των θεσμών, καθώς παρουσίασε και αντίστοιχη δέσμη περικοπών στο δημόσιο, αλλά χωρίς απολύσεις όπως τόνισε θέλοντας εκ των προτέρων να απαντήσει στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγορεί ότι σχεδιάζει νέες μειώσεις.
Ο κ.Μητσοτάκης το βράδυ του Σαββάτου εξήγγειλε ειδικότερα:
«Μειώνεται μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).Θα ωφεληθεί όλη η κοινωνία και περισσότερο από όλους τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.
Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
Επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.
Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 Ευρώ».
Σε ορίζοντα τετραετίας και με την προϋπόθεση ότι θα πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και θα υπάρχουν ρυθμοί ανάπτυξης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε για:
«Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%.
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%».
Σε αντιστάθμισμα όλων αυτών παρουσίασε ισόποσες περικοπές δαπανών:
-200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.
-400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.
-150 εκατομμύρια ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
-140 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.
-140 εκατομμύρια ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
-100 εκατομμύρια ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.
-150 εκατομμύρια ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.
– 20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.
-75 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.
-100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα».
Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε τη μείωση στο μισό του ειδικού τέλους για την ΕΡΤ λέγοντας ότι «το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων θα αυξηθεί κατά 90 εκατ. ευρώ περίπου και κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει τα 18 από τα 36 ευρώ που πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ»
Ο κ.Τσίπρας έσπευσε μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Κυριακής να αποδομήσει το σχέδιο Μητσοτάκη.
“Από που θα βρεθούν τα χρήματα; Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι θα εξοικονομήσει 150 εκ ευρώ από τις προβλεπόμενες αυξήσεις. Δε μας είπε τι θα σημαίνει αυτό για δασκάλους, νοσηλευτές, γιατρούς, αστυνομικούς, στρατιωτικούς, τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη όχι ως αργόμισθοι του δημοσίου, αλλά για να στηρίξουν την κοινωνία, που έχουν δει τους μισθούς τους να περικόπτονται κατά 40% από το 2010”, είπε.
Υποστήριξε επίσης ότι τα 75 εκ ευρώ που είπε ο κ.Μητσοτάκης ότι θα εξοικονομήσει από την υπάρχουσα σχέση προσλήψεων και απολύσεων, σημαίνουν πως: “Πάνε οι αναγκαίες προσλήψεις που εμείς εξαγγείλαμε σε νοσοκομεία και σχολεία”, καταλήγοντας ότι: “Η εμμονή Μητσοτάκη εναντίον του δημόσιου τομέα θα ήταν γραφική αν δεν ήταν επικίνδυνη”.
Αναρωτήθηκε επίσης εάν τα 20 εκ ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών σημαίνουν νέο κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων.
Υποστήριξε επίσης ότι τα 400 εκ ευρώ από κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και εκχωρήσεις υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, σημαίνουν κατάργηση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης και τους εργολάβους με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας σε νοσοκομεία και υπουργεία, που αποδείχθηκε ότι κοστίζουν περισσότερο στο δημόσιο.
Χαρακτήρισε παγίδα την πρόταση Μητσοτάκη για εξοικονόμηση 100 εκ ευρώ από το συμψηφισμό των οφειλών στον ΟΓΑ με επιδοτήσεις, υποστηρίζοντας ότι σκοπεύει να κόψει κάθε ρευστότητα από τους μικρομεσαίους αγρότες.
Έκανε επίσης λόγο για εμμονή Μητσοτάκη με την ΕΡΤ, υποστηρίζοντας ότι με τη μείωση στο μισό του ανταποδοτικού τέλους θα απολυθούν ξανά εργαζόμενοι και θα γίνει ξανά η ΕΡΤ τηλεόραση με πρόγραμμα “για να κοιμίζει κανείς τα παιδιά του το βράδυ” προς όφελος των καναλαρχών στους οποίους όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιστρέψει τα 246 εκ ευρώ.
Με σύνθημα τη “δίκαιη ανάπτυξη” ο Αλέξης Τσίπρας, με σλόγκαν τη “συμφωνία αλήθειας” ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχείρησαν ο καθένας να δώσει το δικό του στίγμα. Ο μεν πρωθυπουργός εστίασε στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες για να υποστηρίξει ότι “το νταβατζηλίκι τελείωσε” και να δώσει εκ νέου το μήνυμα του αγώνα κατά της διαπλοκής. Ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε την κυβέρνηση τόσο με αφορμή το θέμα των αδειών, αλλά και για το θέμα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλαδας για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, προσθέτοντας στο αίτημα των εκλογών λόγω της οικονομίας και το αίτημα για πολιτική αλλαγή για λόγους θεσμικούς.
Ενδιαφέρον είχαν επίσης οι τοποθετήσεις και των δύο για το θέμα του χρέους και της διαπραγμάτευσης.
Ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα στο Βερολίνο, το οποίο θέλει να καθυστερήσει την όποια λήψη μέτρων μέχρι τις γερμανικές εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017 και μίλησε για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι δε θα υποχωρήσει στα εργασιακά- εκτιμώντας άλλωστε ότι μετά την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο και την ομιλία Γιουνκερ έχει συμμάχους σε αυτό το θέμα. Μάλιστα αναγνώρισε ως μόνο θέμα προς συζήτηση με τους θεσμούς τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τη στιγμή που οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ ζητούν και άλλα μέτρα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την πλευρά του έσπευσε να καταστήσει εκ των προτέρων υπεύθυνη την κυβέρνηση για νέα μέτρα που θα έρθουν όπως είπε ως απόρροια μίας νέας ατερμονης διαπραγμάτευσης. Και παρουσίασε εαυτόν ως το μόνο αξιόπιστο, που μπορεί να διαπραγματευθεί με τους δανειστές νέους όρους κυρίως στη φορολογία. Μάλιστα ενώ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νομου, πήρε θέση κατά των ομαδικών απολύσεων.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει το κύριο θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης τους επόμενους μήνες και ενώ Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν ο καθένας από ένα κομματικό σταθμό μπροστά τους: Ο πρωθυπουργός το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 16 Οκτωβρίου και ο πρόεδρος της ΝΔ το συνέδριο επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ, το οποίο θα μετατεθεί στις 21 Οκτωβρίου.