Οι υπερήρωες των Βαλκανίων: Από την Τουρκάλα γενίτσαρο, στον SuperSerb και τον Shqiponja της Αλβανίας

default image

Superman και Batman μην πλησιάζετε. Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε, και έχουμε τους δικούς μας υπερήρωες να καθαρίζουν όταν έρχονται τα δύσκολα

Ελάχιστες είναι οι χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν τον δικό τους υπερήρωα όπως φαίνεται και από την πολύ καλή δουλειά που έκανε το europeisnotdead. Όπου δεν κυριαρχεί το χιούμορ όπως γίνεται στην Ισπανία, την Φινλανδία και την Βουλγαρία το αποτέλεσμα είναι συνήθως μία φτηνή αντιγραφή των ηρώων της Marvel και της DC Comics.

Εδώ οι Έλληνες κάνουμε πάλι την διαφορά καθώς είχαμε υπερήρωες όταν οι υπόλοιποι λαοί δεν είχαν ακόμη ήρωες. Ο λόγος φυσικά για τον Ηρακλή και τους υπόλοιπους μυθικούς ήρωες που μεγάλωσαν εκατοντάδες γενιές όχι μόνο στην Ελλάδα, πριν ανακαλυφθούν οι νεόκοποι υπερήρωες. Παντοδύναμος και πανέξυπνος, ο γιος του Δία και την Αλκμήνης, κατάφερνε να υπερνικά κάθε εμπόδιο και μυθικό τέρας έβρισκε μπροστά του. Καθώς εκείνη την εποχή κανένας δεν έβγαζε λεφτά από τους Άθλους του Ηρακλή ο υπερήρωας αφού έκανε τον κύκλο του στην Γη, πέθανε αλλά έκανε σίρκουελ καθώς αποθεώθηκε (κοινώς έγινε θεός) και συνέχισε μία πιο ήρεμη καριέρα στον Όλυμπο.

Μετά τον Ηρακλή η δεύτερη πιο διάσημη υπερήρωας των Βαλκανίων είναι η Τουρκάλα Janissary (σ.σ. γενίτσαρος). Το πραγματικό της όνομα είναι Selma Tolon και εργάζονταν ως γιατρός στην Ερυθρά Ημισέληνο. Κατά την διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού στο σημείο που προσέτρεξε θα πέσει σε μία τρύπα που προξένησε ο σεισμός και θα βρεθεί δίπλα στο μαγικό γιαταγάνι του Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπούς και σε ένα βιβλίο με ξόρκια που θα της δώσει τεράστια δύναμη, αντοχή, την δυνατότητα να πετάει και άλλα μυστικά όπλα για να υπηρετεί το καλό. Η Janissary έκανε διεθνή καριέρα ως guest δίπλα σε άλλους υπερήρωες όπως η Wonder Woman.

Ο Αλβανός υπερήρωας, ο Shqiponja (σ.σ. Αλβανονίντζα) με την κατακόκκινη φόρμα και τον δικέφαλο αετό στο στήθος γεννήθηκε το 1997 και κατατρόπωνε – φυσικά – τους Σέρβους. Είναι δημιούργημα του σκιτσογράφου Sorosh τα χρόνια που ο τελευταίος σπούδαζε στην Πρίστινα. Ο Shqiponja γνώρισε δεύτερη καριέρα τα τελευταία χρόνια από το πενάκι του Gani Sanduri ο οποίος τον έβγαλε από τις εθνικιστικές διαμάχες και τον έβαλε να πολεμάει με την μαφία των ναρκωτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χάρτης ανεκδότων: Πιοι γείτονες μας γελάνε με τους Έλληνες

Πριν γίνει Bosman, o Βόσνιος υπερήρωας ήταν ένα αγόρι που ονομάζονταν Μίρσαντ και ήταν γιος στρατηγού του στρατού της Γιουγκοσλαβίας. Με την έναρξη του πολέμου απέκτησε υπερδυνάμεις και έγινε ο Bosman o μαχητής για την δικαιοσύνη και όπως αναφέρει ένας blogger που αναλύει τα βαλκανικά κόμικς την περίοδο του πολέμου “μίας δικαιοσύνης που απαιτεί να σκοτώνονται Σέρβοι”.

Ο SuperSerb των Σέρβων μπορεί να μην είχε καταγράψει κάποια περιπέτεια στον ιστορικό του αλλά αποτελεί την καλύτερη απάντηση- παρωδία  στην ανάπτυξη εθνικιστικών υπερηρώων στην ταραχώδη περίοδο της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας. “Πιο γρήγορος απο την κοινή λογική. Ισχυρότερος από την πεθερά. Πιο έξυπνος από μία ξανθιά. Ναι, είναι ο SuperSerb” αναφέρει η αφίσα του που είχε κυκλοφορήσει εκείνη την εποχή.

Άλλο Super Hero και άλλο Super Spiro. Ο Βούλγαρος υπερήρωας που από το παρουσιαστικό του λες ότι “δεν το ‘χει”, κοιμάται την μέρα για να προστατεύει την Σόφια τα βράδια. Η βουλγάρικη μαφία τα έχει βρει σκούρα από αυτή την καρικατούρα υπερήρωα που έχει δημιουργήσει ο Nedelcho Bogdanov. Δείγμα της δουλειάς του
υπάρχει και στα αγγλικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χάρτης: Σε τι Θεό πισεύουν οι ηγέτες της Ευρώπης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα