Η πρόσκληση Τσίπρα για συναίνεση, το νέο πεδίο διχασμού της Νέας Δημοκρατίας

Η πρόσκληση Τσίπρα για συναίνεση, το νέο πεδίο διχασμού της Νέας Δημοκρατίας
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Μετά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών η σύγκληση της ΚΟ της ΝΔ απαντά στους Άδωνι Γεωργιάδη, Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Γιατί ο Μάκης Βορίδης ζήτησε επαναφορά του Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία. Μεϊμαράκης: κάποιοι θέλουν τη διάλυση της ΝΔ και την πολυδιάσπαση του πολιτικού συστήματος

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μετατόπισε το πεδίο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στη ΝΔ και έφερε στην επιφάνεια τις διαφορετικές γραμμές και τις πραγματικές πολιτικές διαφορές που διχάζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ουσιαστικά τα ίδια τα στελέχη του το εμφανίζουν ως σαν να είναι ακέφαλο παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από τρεις ημέρες η κοινοβουλευτική ομάδα αποδέχτηκε ομόφωνα ως νέο μεταβατικό πρόεδρο του της ΝΔ το Γιάννη Πλακιωτάκη.

Το αίτημα της κυβέρνησης για συναίνεση ενόψει της ψήφισης του ασφαλιστικού και η προοπτική διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας αρχικά δημιούργησε αμηχανία στη ΝΔ και στη συνέχεια διαμορφώθηκε μια εικόνα Βαβέλ έφτασε μέχρι του σημείου να τίθεται και ενστάσεις για τα όρια της δικαιοδοσίας του νέου μεταβατικού προέδρου Γιάννη Πλακιωτάκη.

Άδωνις Γεωργιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας τάχθηκαν υπέρ της σύγκλησης της κοινοβουλευτικής ομάδας πριν από τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, θέτοντας με διαφορετικό τρόπο ο καθένας θέμα νομιμοποίησης του Γιάννη Πλακιωτάκη να χειριστεί ως πρόεδρος του κόμματος τις συνομιλίες με την κυβέρνηση και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.  Παράλληλα προεξόφλησαν σε ότι αφορά τη στάση του ο καθένας ότι δεν τίθεται κανένα θέμα συναίνεσης της ΝΔ με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα αυτές τις απόψεις τις μετέφεραν και στις επαφές που είχε μαζί τους ο Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος επίσης επικοινώνησε και με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη που δεν έχει τοποθετήθηκε δημόσια όπως έκαναν οι τρεις συνυποψήφιοί του.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης είχε επίσης συναντήσεις με τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή, Κώστα Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά και αν και ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε πως τους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την «επιτυχή έκβαση των εσωκομματικών εκλογών» είναι βέβαιο ότι συζητήθηκαν και οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Πλακιωτάκης που σήμερα αναμένεται να έχει επίσημη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, θα συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα της μετά τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών όπου θα προσέλθει αλλά θα αποφύγει να δεσμευτεί πριν υπάρξει συλλογική απόφαση προκειμένου να κινηθεί και «θεσμικά» αλλά και «συνθετικά».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές επιβεβαιώνεται και το ρεπορτάζ του News247 πως «είναι στο τραπέζι» και η θέση η οποία φέρεται ως επικρατούσα προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση της ΝΔ σ’ αυτή τη φάση με αποχή από την ψηφοφορία για το ασφαλιστικό.

Διαίρεση και διάλυση της ΝΔ…

Ουσιαστικά η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα φέρνει εκ των πραγμάτων στην επιφάνεια με πιο ανάγλυφο τρόπο το διχασμό της ΝΔ ανάμεσα σε μια μετριοπαθή και περισσότερο συναινετική πτέρυγα και σε μια πτέρυγα που τάσσεται υπέρ της «δομικής αντιπολίτευσης» στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν αφήνει κανένα περιθώριο συνεννόησης με την κυβέρνηση, γεγονός που βάζει σε δοκιμασία την οργανωτική συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Ήδη η πρώτη τροχιοδεικτική βολή  στάλθηκε από βήματος της βουλής χτες από το Μάκη Βορίδη, ο οποίος απαντώντας στην πρόσκληση Τσίπρα για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών σημείωσε πως «αν υπάρχει χρεία συναίνεσης να παραιτηθείτε, να στηρίξετε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και να συνεχίσουμε από εκεί που το έχουμε αφήσει». Η αναφορά του κ. Βορίδη στον κ. Σαμαρά κατά πολλούς δεν είναι κυριολεκτική αλλά απευθύνεται και στέλνει τα δικά της μηνύματα τόσο προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που έχει ανοιχτό μέτωπο με τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και προς την Ντόρα Μπακογιάννη η οποία έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την παροχή συναίνεσης από τη ΝΔ προς το ΣΥΡΙΖΑ το να ζητήσει το κυβερνών κόμμα «συγγνώμη» και όχι την αλλαγή πρωθυπουργού.

Την ίδια στιγμή ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και αφού έχει ανοίξει μέτωπο με τους Απόστολο Τζιτζικώστα, Αντώνη Σαμαρά, Μάκη Βορίδη και δευτερευόντως με τους Άδωνι Γεωργιάδη και Κυριάκο Μητσοτάκη, σε non paper που εξέδωσε με αφορμή το φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών σημειώνει με νόημα ότι «σε μια περίοδο επικίνδυνων διεθνών ανακατατάξεων, είναι σαφές ότι κάποιοι επιδιώκουν την πολυδιάσπαση του ελληνικού πολιτικού συστήματος και τη διάλυση του μοναδικού μεγάλου κόμματος, της ΝΔ, που αποτελεί την εγγύηση για τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας . Η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αποτελεί εγγύηση για την ΕΝΟΤΗΤΑ και την προοπτική της Νέας  Δημοκρατίας. Δεν πρέπει επουδενί ατομικές φιλοδοξίες, απωθημένα και πάθη του παρελθόντος και συμφέροντα, να αποτελέσουν εργαλεία για τη διαίρεση ή την διάλυση της μεγάλης παράταξης» .

Το Σάββατο οι οριστικές ανακοινώσεις της ΚΕΦΕ για τις εσωκομματικές εκλογές

Εν τω μεταξύ το Σάββατο αναμένεται η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να ανακοινώσει την οριστική της απόφαση για την εταιρεία που θα αναλάβει την οργάνωση των εσωκομματικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν «δύο οριστικοποιημένες καλές προτάσεις», μία που ακόμα εξετάζεται ενώ σήμερα θα επιδιωχθεί να συζητηθούν άλλες δύο προτάσεις με αντίστοιχες εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση οι 3 προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην ΚΕΦΕ έχουν ως προϋπόθεση την διενέργεια εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου.

Πάντως κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ υπό την προεδρία του Φίλιππου Ταυρή εκφράστηκε ομόθυμα η δυσφορία των μελών της επιτροπής για το γεγονός ότι το σύνολο των βουλευτών μελών της απουσίαζε, συμπεριλαμβανομένου και του Γιάννη Τραγάκη που αν συμμετείχε θα ασκούσε τα καθήκοντα του προέδρου, μετά την παραίτηση Παπαμιμίκου. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ήταν τέτοια η αγανάκτηση των μελών της ΚΕΦΕ για τη στάση των βουλευτών και εξαιτίας της κριτικής που έχει ασκήσει η κοινοβουλευτική ομάδα στην ΚΕΦΕ, που συζητήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο η Εφορευτική Επιτροπή να εκδώσει ανακοίνωση που θα στηλιτεύει την απουσία των βουλευτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα