Διεθνής Αμνηστία και Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον Μέι
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας τόνισε ότι οι δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού περί ενδεχόμενων αλλαγών στην νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν ένα "δώρο" στους ηγέτες αυταρχικών καθεστώτων
- 08 Ιουνίου 2017 07:52
Η δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι είναι διατεθειμένη να εξετάσει αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εάν αυτό χρειάζεται για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Μετά την τρίτη τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία μέσα σε διάστημα τριών μηνών, την τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας η Μέι κλιμάκωσε την ρητορική της ενάντια στο ριζοσπαστικό ισλαμισμό. Σημείωσε επίσης ότι η Βρετανία οφείλει να κάνει περισσότερα για να περιορίσει τις κινήσεις φερόμενων ως εξτρεμιστών ακόμη και εάν δεν έχει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να τους ασκεί ποινικές διώξεις.
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σέτι χαρακτήρισε εξοργιστική την τοποθέτηση της Μέι, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις της αποτελούν ένα δώρο στους ηγέτες αυταρχικών καθεστώτων.
«Έχω καταστήσει σαφές αν η νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέτει εμπόδια για να κάνουμε όσα κρίνω αναγκαία ενώ η απειλή εξελίσσεται, τότε θα αλλάξουμε τους αυτούς τους κανόνες», τόνισε η Μέι, λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης των βουλευτικών εκλογών.
Ο Σέτι δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι πολιτισμένες κοινωνίες θα πρέπει να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα για να βελτιώσουν τις συνθήκες ασφάλειας και ότι δεν υπάρχει ζήτημα επιλογής μεταξύ του ενός ή του άλλου.
«Είναι εξοργιστικό, είναι απλά εξοργιστικό η ιδέα ότι (σ.σ.: η Μέι) είναι πρόθυμη να καταπατήσει τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε χαρακτηριστικά.
«Σε διαφορετική περίπτωση δημιουργείς έναν κύκλο βίας. Θα ξεκινήσεις να συμπεριφέρεσαι με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρονται αυτοί οι επονομαζόμενοι τρομοκράτες. Ποια είναι ακριβώς η διαφορά;», αναρωτήθηκε ο γενικός γραμματέας της διεθνούς οργάνωσης.
«Σαν να μην υπήρξε ποτέ ο Τζωρτζ Ουόκερ Μπους, το Ηνωμένο Βασίλειο προωθεί το ψέμα ότι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προστατεύει από την τρομοκρατία», τόνισε με ανάρτησή του στο Twitter ο εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), Κένεθ Ροθ.
Ο Ροθ αναφερόταν στα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που ψηφίστηκαν στις ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση του Τζωρτζ Ουόκερ Μπους, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
Ο Σέτι υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της Μέι έχει ήδη υπονομεύσει τις αξίες του βρετανικού λαού με το σχέδιο της η Βρετανία αποχωρήσει από την δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να το αντικαταστήσει με «συντομεύσεις».
«Αν πιστεύετε ότι πρόκειται να κερδίσετε αυτό τον πόλεμο με βιαστικές λύσεις, πλανάστε οικτρά», τόνισε.
Η μεγαλύτερη ανησυχία του Σέτι είναι η πιθανότητα ότι τέτοιες βιαστικές λύσεις θα επαναληφθούν και σε χώρες όπως η Αίγυπτος, όπου ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι έχει λάβει μέτρα καταστολής ενάντια σε κάθε αντιπολιτευτική φωνή, έπειτα από την ανάληψη της εξουσίας με πραξικόπημα στα μέσα του 2013.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: Andrew Matthews/PA via AP)