Τα 10 σημεία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Το κλείσιμο της αξιολόγησης και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Οι ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα και το επιχειρηματικό τοπίο. Υπέρ Δραγασάκη για χρέος. Προανήγγειλε νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Τι είπε για το μέλλον των συντάξεων και τους μισθούς του δημοσίου. Για τον Καραμανλή και το 2009. Ο Στουρνάρας και η «εποχή Κοσκωτά»
- 19 Σεπτεμβρίου 2016 06:08
Ικανοποίηση εκφράζουν στη ΝΔ για την τριήμερη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, εκτιμώντας ότι το βασικό μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήταν η «αναγκαιότητα» της «πολιτικής αλλαγής» για την απομάκρυνση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία πέρασε. «Ο κόσμος είδε, άκουσε και τώρα μπορεί να συγκρίνει» λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς που είχαν θέσει ως ορόσημο την παρουσία του κυβερνητικού τους προγράμματος στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε τόσο με την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς το Σάββατο όσο και με τη συνέντευξη τύπου την Κυριακή να συνδέσει το αίτημα των εκλογών όχι μόνο με την πορεία της οικονομίας αλλά και με τα ζητήματα θεσμικής λειτουργίας του πολιτεύματος σε μια προσπάθεια να διευρύνει την κοινωνική απήχηση του μηνύματός του.
Στη ΝΔ θεωρούν ότι το τρίπτυχο «λιγότεροι φόροι-μικρότερες δαπάνες-λιγότερο και αποτελεσματικότερο κράτος» με τα συγκεκριμένα «κοστολογημένα» και «ισόποσα» μέτρα που εξήγγειλε αποτελούν έναν «σαφή» και «αξιόπιστο» οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση. Ταυτόχρονα εκτιμούν ότι και τα ζητήματα της ασφάλειας που συνέδεσε με την ανάπτυξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας λειτουργούν συμπληρωματικά ώστε να επιτυγχάνεται το ταυτόχρονο άνοιγμα της παράταξης και προς το μετριοπαθές φιλελεύθερο και μεταρρυθμιστικό κέντρο και προς τα δεξιά της ΝΔ.
• Άμεσο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Στην ερώτηση του News247 για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά έδωσε και το στίγμα της αντιπολιτευτικής του γραμμής στο εξής. Διόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά του για «εσωτερικές συγκρούσεις στην κυβέρνηση μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Σκουρλέτη» που καθυστερούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά υπονοούσε ότι η εκκρεμότητες της τρέχουσας αξιολόγησης δεν κλείνουν γιατί αντιδρά ο υπουργός ενέργειας στην ιδιωτικοποίηση ενός ποσοστού της ΔΕΗ. Γι’ αυτό μάλιστα και έκανε λόγο για «παρεμβάσεις που έχουν συγκεκριμένο ιδεολογικό στίγμα» και δεν υλοποιεί η κυβέρνηση. Ουσιαστικά μέσω αυτής της κριτικής θα υποστηρίζει ότι δημοσιονομικά μέτρα είναι αποτέλεσμα των «ιδεοληψιών» της κυβέρνησης και ως εκ τούτου στη ΝΔ θεωρούν ότι θα αποτελεί πλεονέκτημά τους το γεγονός ότι «πιστεύουμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» του τρίτου μνημονίου.
• Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και η ρύθμιση του χρέους
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης διεκδίκησε την πατρότητα της θέσης για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, θυμίζοντας ότι πρώτος αυτός διατύπωσε αυτή τη θέση, ότι συνέχεια τον ακολούθησε ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας και «ασθμαίνοντας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τον ακολούθησε ο πρωθυπουργός. Το ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «ρεαλιστική την προσέγγιση Δραγασάκη» για τις παρεμβάσεις που χρειάζονται μετά το 2018. Συνέδεσε πάντως και τα δύο θέματα με την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά και με ένα μέρος των φοροελαφρύνσεων που προτείνει και υποστήριξε ότι ο ίδιος, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, έχει την «αξιοπιστία» να τα διαπραγματευτεί.
• Νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση και πάγωμα των συντάξεων
Μία από τις πιο σημαντικές ειδήσεις που έβγαλε ο κ. Μητσοτάκης ήταν ότι προτείνει μια νέα συνολική μεταρρυθμιστική παρέμβαση στο ασφαλιστικό, κάνοντας λόγο για αδιέξοδο σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί και να υποσχεθεί «αποκατάσταση των αδικιών στις συντάξεις».
• Όχι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά αναστολή μισθολογικών αυξήσεων
Η αναστολή των μισθολογικών αυξήσεων των δημοσίων υπαλλήλων ήταν ένα από τα ισόποσα, με τις φορολογικές ελαφρύνσεις, μέτρα περικοπής δαπανών. Πάντως τάχθηκε κατά τον απολύσεων αλλά και των «αθρόων προσλήψεων» και αντέτεινε την κινητικότητα και την αξιολόγηση ως μέτρα εξορθολογισμού του δημοσίου σε μια προσπάθεια να απευθυνθεί τόσο στην κοινωνία όσο και στους δημοσίους υπαλλήλους των οποίων δεν έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη όπως συμβαίνει με άλλες κοινωνικές ομάδες.
• Μειώσεις φόρων. ΈΝΦΙΑ, επιχειρηματικά κέρδη και αγρότες
Για πολλούς ήταν έκπληξη η τόσο μεγάλη συγκεκριμενοποίηση στη μείωση των φόρων. Ωστόσο πέραν του ΕΝΦΙΑ, των επιχειρηματικών κερδών και το ΦΠΑ που αφορά σε κάποιους τομείς του αγροτικού χώρου για τα οποία είπε πως είναι άμεσης εφαρμογής, για τις υπόλοιπες εξαγγελίες του ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι θα έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα και κυρίως θα μπορούν να επιτευχθούν μέσα από μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές για τη φορολογική πολιτική αλλά και την πορεία της οικονομίας. Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί την επαναπροσέγγιση με παραδοσιακά τμήματα της κοινωνικής βάσης της ΝΔ (ακίνητη περιουσία, επιχειρήσεις, αγροτικός κόσμος).
• Χωρίς ρύθμιση των κόκκινων δανείων δεν υπάρχει χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας
Από τα σημεία που ξεχώρισαν στην παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η άποψη που εξέφρασε ότι χωρίς της ρύθμιση των κόκκινων δανείων δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι παρά τα όσα καταγγέλλει για τη χρήση της Τράπεζας Αττικής από την κυβέρνηση, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στον Γιάννη Στουρνάρα που δεν συμφωνεί με το νέο (ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης) ΔΣ της τράπεζας Τράπεζα Αττικής, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης μη συστημικών τραπεζών δίπλα στις μεγάλες συστημικές τράπεζες συνδέοντας το θέμα αυτό με την «αναδιάταξη του επιχειρηματικού τοπίου».
• Τηλεοπτικές άδειες και «εποχή Κοσκωτά»
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ για την αναδιάταξη του τηλεοπτικού τοπίου, έκανε λόγο για «εποχή Κοσκωτά και τράπεζας Κρήτης» από πλευράς κυβέρνησης και επανέλαβε τη θέση της ΝΔ στο τρίπτυχο κατάργηση του νόμου Παππά, επαναφορά του ελέγχου και των αδειών στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ και απεριόριστο αριθμό αδειών, αποφεύγοντας λεπτομέρειες που το προηγούμενο διάστημα είχαν δημιουργήσει σύγχυση γύρω από τη θέση της ΝΔ.
• Δεν είναι δεξιά ατζέντα το «νόμος και τάξη»
Υπέρμαχος του δόγματος «νόμος και τάξη» εμφανίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί δεξιά ατζέντα αλλά ατζέντα της «κοινής λογικής».
• Ο Καραμανλής είπε πάγωμα μισθών και ο Γιώργος Παπανδρέου λεφτά υπάρχουν
Αποφεύγοντας να επεκταθεί στην υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ και το έλλειμμα του 2009 ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τον Κώστα Καραμανλή θυμίζοντας ότι παρά τις ευθύνες όλων των παρατάξεων για την κρίση, το 2009 ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για δύσκολα μέτρα ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου αντέτασσε το «λεφτά υπάρχουν» και μας οδήγησε στο μνημόνιο.
• Η «γενναία» ανανέωση της κοινοβουλευτικής ομάδας
Σαφές μήνυμα αποστράτευσης προς τις παλιές καραβάνες –και όχι μόνο- της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ουσιαστικά προεξόφλησε πολλά νέα πρόσωπα στα επόμενα ψηφοδέλτια του κόμματος και την εκλογή τους στην επόμενη βουλή, κάνοντας λόγο για «γενναία ανανέωση της κοινοβουλευτικής ομάδας».