Οδηγούμε το Fiat 500Χ. Ένα crossover με δυνατό χαρακτήρα

Οδηγούμε το Fiat 500Χ. Ένα crossover με δυνατό χαρακτήρα

Είναι κομψό, με δυναμικές γραμμές και  έντονο χαρακτήρα, που εκτός από την κατηγορία των crossover,  απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα αγοραστών.

To ολοκαίνουργιο Fiat 500X αποτελεί την μεγάλη καινοτομία της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας στη γκάμα των μοντέλων με την ονομασία 500. 

Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το νέο 500Χ στην έκδοση με τον κινητήρα βενζίνης των 1.400 κ.ε. και των 140 ίππων και την κίνηση στους εμπρός τροχούς. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι το 500X είναι αναμφισβήτητα έναν …ισχυρός παίκτης στην κατηγορία του και άμεσα ανταγωνιστικό απέναντι στα Nissan Juke,  Renault Captur και MINI Countryman.

 

Κι ενώ το 500L, ένα πολυμορφικό μοντέλο, είναι γενικά αποδεκτό χωρίς να …ξετρελαίνει, το νέο 500Χ δείχνει να επαναφέρει τη Fiat στο προσκήνιο με ένα αξιόπιστο  crossover σε μια κατηγορία που συνεχώς διευρύνεται.

Όπως και να το κάνουμε, εν αρχή είναι η εμφάνιση. Και το στιλ του 500Χ κερδίζει τον υποψήφιο αγοραστή από την πρώτη, κιόλας, στιγμή. Στο μπροστινό μέρος, οι κυκλικοί προβολείς σχήμα δακρύου, η χαρακτηριστικά μάσκα, οι προβολείς ομίχλης και οι λεπτομέρειες χρωμίου παραπέμπουν σε ένα νεανικό αι σπορτίφ όχημα, χωρίς να αφήνουν την παραμικρή αμφισβήτηση για την ταυτότητά του.

Από το πλάι, το 500X έχει μια παρόμοια εικόνα με αυτοκίνητο πόλης αλλά οι μυώδεις θόλοι των τροχών, η κλίση της πίσω πόρτας, και τα  162 χιλιοστά (179 χιλιοστά για all-wheel drive εκδόσεις) της απόστασης του αμαξώματος από το έδαφος είναι στοιχεία που εύκολα σε παραπέμπουν στον ξεχωριστό χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

 

Στο εσωτερικό, η Fiat έχει πραγματοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις με στόχο την άνεση (από πλευράς χώρων) για όλους τους επιβάτες –κάτι στο οποίο τα έχει καταφέρει εξαιρετικά- σε συνδυασμό με την καλή ποιότητα που αποπνέουν τα υλικά αλλά και την χρήση υψηλής τεχνολογίας. Στην κεντρική κονσόλα υπάρχει μία μεγάλη οθόνη πολλαπλών χρήσεων. Οι επιβάτες θα μείνουν πλήρως ικανοποιημένοι από την επάρκεια των χώρων αλλά και τους άφθονους αποθηκευτικούς χώρους για τα μικροαντικείμενά τους. Τέσσερις ενήλικες επιβάτες θα καθίσουν άνετα ενώ θα βολέψουν και τις αποσκευές τους, στο χωρητικότητας 350 λίτρων, του πορτ μπαγκάζ.

Ο κινητήρας του 1.4 λ. με τους 140 ίππους (ένα μοτέρ τούρμπο, γνωστό από τη… σταδιοδρομία του σε άλλα μοντέλα της Fiat και της Alfa Romeo) προσφέρει στο αυτοκίνητο καλές επιδόσεις, με επιτάχυνση από τα 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 9,8 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα στα 190 χλμ./ώρα. Αν μη τι άλλο, ικανοποιητική είναι και η μέση κατανάλωση, με 6 λίτρα στα 100 χλμ., όμως στον αστικό κύκλο φτάνει τα 7,8 λίτρα και αν το δεξί πόδι είναι …εκπαιδευμένο να πατάει βαθιά στο πάτωμα, τότε ανεβαίνει ακόμη ψηλότερα.

Στο δρόμο, το 500Χ με την κίνηση στους εμπρός τροχούς αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Υπακούει χωρίς … αμφισβητήσεις στις απαιτήσεις του οδηγού, είναι σταθερό και προβλέψιμο σε όλες τις καταστάσεις. Στις στροφές, το crossover της Fiat είναι προβλέψιμο και εύκολο στο παρκάρισμα.

Βεβαίως, όποιος αγοράσει ένα τέτοιο αυτοκίνητο, είναι σίγουρο ότι σε κάποια στιγμή θα θελήσει να κινηθεί και εκτός δρόμου. Κι εκεί, το 500Χ, χωρίς να μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι παίρνει άριστα, εν τούτοις δεν βρίσκεται έξω από τα νερά του. Λόγω της μεγάλης απόστασης του αμαξώματος από το έδαφος καταπίνει εύκολα τα χιλιόμετρα στο χωματόδρομο, ενώ δεν λέει ότι σε κακοτράχαλα εδάφη, με ανηφόρες και κατηφόρες αλλά και σε μέρη που απαιτούν… σκαρφάλωμα. Και όλα αυτά λόγω της στιβαρής κατασκευής του και της πολύ καλής ανάρτησης.

Στα αξιοσημείωτα και το πολύ καλό κιβώτιο ταχυτήτων, που συνεργάζεται άψογα με τον τούρμπο κινητήρα.

Οι τιμές για το μοντέλο της δοκιμής αρχίζουν από τα 20.620 ευρώ (με απόσυρση) για την έκδοση POP STAR.

 ΥΠΕΡ

Σχεδίαση

Απόδοση κινητήρα

Κράτημα

Στιβαρή αίσθηση

Ικανοποιητικοί χώροι 

Εξοπλισμός

Κατανάλωση

Πρακτικό αμάξωμα

ΚΑΤΑ

Τσιμπημένη τιμή

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κινητήρας: 1.368 κ.εκ. , τετρακύλινδρος τούρμπο

Ισχύς:         140 ίπποι

Ροπή: 23 κιλά 

Επιτάχυνση:  9,8’’ (0-100 χλμ./ώρα)

Τελική ταχύτητα: 190 χλμ./ώρα

Μετάδοση: στους εμπρός τροχούς, χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων

Κατανάλωση: 6,0 λίτρα/100 χλμ.(μικτή).

Ρύποι CO2: 139 γρ./χλμ.

Χώρος αποσκευών: 330 λτ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα