Το προφίλ του διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλου
Τον αποκαλούσαν "μαχητή της αφίσας". Ο πρώην νομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, στέφεται σήμερα επικεφαλής στο πολιτικό γραφείο του. Λίγα λόγια για το προφίλ του
- 26 Ιανουαρίου 2015 17:14
Αποτελεί ένα από τα πρόσωπα που σχεδίασαν την καμπάνια του “αύριο”, της “ελπίδας” και της υπόσχεσης για “αλλαγή”, ενάντια στην τρομοκρατία και τον φόβο που υπερασπίζονταν η ΝΔ. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε, βρίσκεται στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα σχεδόν νυχθημερόν. Μέχρι πρότινος ως νομικός σύμβουλός του και σήμερα από τη θέση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού ενός από τους νεότερους πρωθυπουργούς στην ιστορία της Ευρώπης, του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αποτελεί έναν από τους 32χρονους “φρουρούς” του νέου πρωθυπουργού που τους συνδέει φιλία ετών, τα κοινά πολιτικά οράματα και οι προσωπικοί αγώνες.
Ο γενικός γραμματέας του απερχόμενου πρωθυπουργού μάλιστα το μεσημέρι της Δευτέρας, Κώστας Μπούρας, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά, ο οποίος τον παρακάλεσε να ενημερώσει τον γραμματέα του νέου πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλο, για τις λειτουργίες του Μεγάρου Μαξίμου και να προχωρήσει στην παράδοση υλικού, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ.
Έτσι, η παράδοση στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε μεταξύ γραμματέων του απερχόμενου και του νέου πρωθυπουργού.
Άλλωστε, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αποτελεί έναν από τους τρεις νέους που θα σηκώσουν το φορτίο της επικοινωνιακής πολιτικής του πρωθυπουργού. Ο 32χρονος τα νομικά, Βαγγέλης Καλπαδάκης τον τομέα των διπλωματικών θεμάτων και ο Ευστάθιος Λιανός – Λιάντης θα παραμείνει αρμόδιος επί των θρησκευτικών ζητημάτων.
Από τη Νεολαία του Συνασπισμού στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου
Ο Δ. Τζανακόπουλος, γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Γνωρίστηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στη Νεολαία του Συνασπισμού, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν γραμματέας της Νεολαίας.
Στη συνέχεια, το 2005 τη σκυτάλη αυτή πήρε ο κ. Τζανακόπουλος και την κράτησε μέχρι το 2010. Χρημάτισε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα.
Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Τελείωσε μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία του Δικαίου στην ίδια σχολή και σήμερα είναι υποψήφιος Διδάκτορας της Θεωρίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Από το 2000 μέχρι το 2004 υπήρξε ενεργό μέλος του Δικτύου Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων. Συμμετείχε στις διαδικασίες ίδρυσης του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ το 2002 στη Φλωρεντία, καθώς και στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα το 2006. Εκλέχτηκε γραμματέας του Κ.Σ της Νεολαίας Συνασπισμού στο 4ο Συνέδριο της Οργάνωσης το 2005 και επανεκλέχτηκε στο 5ο Συνέδριο το 2007.
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας 2005 -2010. Μέλος του Συντονιστικού Τμήματος Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικό τόμο του Ινστιτούτου Πολιτικού Προβληματισμού “Νίκος Πουλαντζάς”, στο περιοδικό “Law and Critique”, στο περιοδικό Θέσεις, στην εφημερίδα “Αυγή” και σε άλλες εφημερίδες.
Ο μαχητής της αφίσας και η δίκη εναντίον του
Μαχητικός, υπερασπιστής των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των πολιτών και των ελεύθερων – ανοιχτών χώρων, τον Φεβρουάριο του 2011 βρέθηκε στα δικαστήρια των Ιωαννίνων για μία αφίσα.
Πιο αναλυτικά, στις 3 Φεβρουαρίου, στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων ασκήθηκε μήνυση εναντίον του (ως πρώην γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού) για αφίσα που τοιχοκολλήθηκε στην πόλη και φερόταν εναντίον επιχειρηματία της περιοχής.
Η υπόθεση είχε την αφετηρία της το 2005, όταν στην πόλη των Ιωαννίνων ξεκινούν διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις πολιτών, οι οποίοι διεκδικούν τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου “ΞΕΝΙΑ”. Η τότε δημοτική αρχή προωθεί και στηρίζει την παραχώρησή του σε ιδιώτη επιχειρηματία, ενώ συγκροτείται Επιτροπή Αγώνα πολιτών για την προάσπιση των ελεύθερων δημόσιων χώρων των Ιωαννίνων.
Κατά τη διάρκεια κινητοποίησης έξω από τον χώρο “ΞΕΝΙΑ”, ο επιχειρηματίας φέρεται να καταδείκνυε στις δυνάμεις των ΜΑΤ συγκεκριμένα πρόσωπα από την Επιτροπή Αγώνα. Αρκετοί συλλαμβάνονται και ξεκίνησ αλυσίδα μηνύσεων και δικών.
“Αυτός ο άνθρωπος από την ώρα που άρχισαν επεισόδια στον ΞΕΝΙΑ ουσιαστικά έβαζε φωτιά και πυροδοτούσε την κατάσταση. Το 2005, τα ΜΑΤ έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στα Γιάννενα ενώ, ο επιχειρηματίας επιδείκνυε άτομα από την Επιτροπή Αγώνα”, υποστήριζει τότε ο Γιάννης Ευθυμίου από τη Νεολαία ΣΥΝ σε τοπικά μέσα ενημέρωσης
Αποτέλεσμα; Ο επιχειρηματίας και μέλη της Επιτροπής Αγώνα αλληλομηνύονταν. Ο επιχειρηματίας κατηγορείται για μία σειρά επιθέσεων σε ανένταχτους αγωνιστές και οργανωμένα μέλη πολιτικών οργανώσεων της αριστεράς.
Στις 31-3-2008, εν όψει της εκδίκασης της υπόθεσης των επιθέσεων, κυκλοφορεί αφίσα, που καλεί τους πολίτες σε παράσταση αλληλεγγύης στο δικαστήριο.
Μία μέρα πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, μέλος της επιτροπής Αγώνα δέχεται επίθεση. “Ο επιχειρηματίας και ο γιος του, τον έριξαν από το μηχανάκι και του έκοψαν το αυτί με το στόμα”, υποστήριζε τότε ο κ. Ευθυμίου.
Συγκροτήθηκε μία συνέλευση συμμετεχόντων στο κίνημα και αποφασίστηκε να βγει μία αφίσα πολιτικής καταγγελίας αυτού του κυρίου και του γιου του. Σε αυτήν αναφερόταν “Έξω οι ρουφιάνοι από τα Γιάννενα” ενώ, είχε φωτογραφία του επιχειρηματία που “δείχνει πολίτες στην Αστυνομία”. Την αφίσα υπέγραφαν διάφορες πολιτικές οργανώσεις και η Νεολαία ΣΥΝ. Ο επιχειρηματίας κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Στην εκδίκαση της μήνυσης κατά του κ. Τζανακόπουλου έδωσαν το παρών μέλη της Νεολαίας ΣΥΝ της Δυτικής Ελλάδας ενώ, σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν πως “απαιτούμε την άμεση άρση των κατηγοριών και την αθώωση Τζανακόπουλου”.
Ο διορισμός και τα παραπολιτικά σύννεφα
Όταν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας διόρισε στο γραφείο του στη Βουλή τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον πρώην γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΝ και υποψήφιο βουλευτή Α’ Αθηνών το 2009, όπως ήταν φυσικό, ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων με τους “κουμπάρους” του Αλέξη Τσίπρα.
Ο διορισμός του νεαρού δικηγόρου σε θέση μετακλητού υπαλλήλου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με κάθε τιμή και τότε τα πρωτοσέλιδα (Ελεύθερος Τύπος) έπαιρναν φωτιά.