Γαλλικός Τύπος: Η αποτυχία του eurogroup και το πόρισμα της Επιτροπής αληθείας που τα βάζει με τους πιστωτές

default image

Οι γαλλικές εφημερίδες αναπαράγουν τα συμπεράσματα της Επιτροπής Αληθείας του Χρέους της Βουλής και μεταδίδουν δηλώσεις του Ερίκ Τουσάν που μίλησε μαζί με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου

Για μια ακόμη φορά η χώρα μας “παίζει” στα πρώτα θέματα των γαλλικών μέσων ενημέρωσης με επίκεντρο εκτός φυσικά από την “αποτυχία” του χθεσινού eurogroup, όπως περιγράφεται από όλες τις γαλλικές εφημερίδες και το πόρισμα της επιτροπής αληθείας για το χρέος της ελληνικής Βουλής. Η Le Monde στο κεντρικό της άρθρο αναφέρεται στις κινήσεις της ΕΚΤ ώστε να αποτρέψει μαζική φυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες και παράλληλα περιγράφει την αποτυχία της διαπραγμάτευσης στο eurogroup και την έκτακτη Σύνοδο που αποφασίστηκε για την Ελλάδα. Σε άλλο άρθρο, αναφέρεται το πόρισμα της επιτροπής της βουλής για το χρέος που προκρίνει το ελληνικό χρέος ως “παράνομο” και “επαχθές”. Αντίστοιχο δημοσίευμα υπάρχει και στη Liberation που παραθέτει και δηλώσεις του Βέλγου Ερίκ Τουσάν. Η Le Figaro από την πλευρά της τονίζει πως έχουν απομείνει μόλις τέσσερις μέρες για την παρουσίαση ενός προγράμματος που να ταιριάζει στις απαιτήσεις των δανειστών.

Το πόρισμα της επιτροπής στον ξένο Τύπο

Η γαλλική Liberation περιγράφει τα συμπεράσματα της έκθεσης, κάνει σαφή παραλληλισμό της ελληνικής περίπτωση με εκείνη του Ισημερινού, ο οποίος διεκδίκησε και κέρδισε δικαστικά τη διαγραφή μέρους του χρέους του, το οποίο και αναγνωρίστηκε ως “επονείδιστο”. Ο αρθρογράφος αναρωτιέται αν η επιτροπή αυτή θα συνιστούσε στην Ελλάδα να μην πληρώσει το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα. Ο κ. Τουσάν τόνισε πως “αν η Ελλάδα απειλούσε σοβαρά πως δεν θα αποπληρώσει το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ οι δανειστές θα έτρεχαν πίσω της”. Σε κάθε περίπτωση το μέλος της επιτροπής της Βουλής σημείωσε πως “δεν είμαστε εδώ για να πούμε στην ελληνική κυβέρνηση τι θα κάνει”.

Από την πλευρά της η Le Monde παραθέτει τις ειρωνικές όπως τις χαρακτηρίζει τοποθετήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μίλησε για ένα πόρισμα για το τίποτα, αλλά και του καθηγητή εργατικού δικαίου Αριστείδη Καζάκου που θέλει να πιστεύει πως “τα πρώτα αποτελέσματα θα ενδυναμώσουν με αποφασιστικό τρόπο τη θέση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις και θα μπορούσαν να βάλουν τέλος στο τέλμα των συμφωνιών και τα μέτρα λιτότητας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα