Ο αγχωμένος γείτονας

Ο αγχωμένος γείτονας
ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΙΜΙΑ EUROKINISSI

Οτιδήποτε αυτή την περίοδο αμφισβητεί τον πολυδιαφημισμένο “τσαμπουκά” του Τούρκου προέδρου, μπορεί να προκαλέσει σπασμωδικές αντιδράσεις. Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι

H νέα τουρκική πρόκληση στα Ίμια, με την “επίσκεψη¨ πυραυλάκατου, παρουσία του Τούρκου ΑΓΕΕΘΑ, είχε διττό στόχο. Αφενός να υπογραμμισθεί η θεωρία περί δήθεν “γκρίζων ζωνών” και αφετέρου να δείξει το καθεστώς Ερντογάν πυγμή, μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.

Το καθεστώς βρίσκεται εδώ και καιρό υπό μεγάλη πίεση και λόγω των προβλημάτων ασφαλείας στο εσωτερικό της Τουρκίας και λόγω των εξελίξεων στη Συρία. Το ότι θα υπήρχε κάποιο ξέσπασμα, ήταν αναμενόμενο, όπως και το ότι θα ήταν κάποια πρόκληση στον φαινομενικά εύκολο στόχο. Η απόφαση για τους 8, ήταν η αφορμή, όπως και οτιδήποτε αυτή την περίοδο αμφισβητεί τον πολυδιαφημισμένο “τσαμπουκά” του Τούρκου προέδρου.

Η εμπειρία της κρίσης του 1996, επιτρέπει στην ελληνική πλευρά να έχει ψύχραιμη αντίδραση και να μην παρασυρθεί ούτε από τις σπασμωδικές κινήσεις της γείτονος, ούτε από τις κραυγές των ΜΜΕ στην Τουρκία.

Ψυχραιμία φυσικά δεν σημαίνει εφησυχασμός. Χρειάζεται εγρήγορση σε όλο το ανατολικό Αιγαίο, χρειάζεται σχέδιο και ομοψυχία (κάτι που όλα τα κόμματα έδειξαν να το αντιλαμβάνονται) και κυρίως συνειδητοποίηση, ότι ακόμα και σε περίοδο οξύτατης κρίσης, η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ και επομένως υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα, απέναντι σε ένα κράτος, που παζαρεύει και διαρκώς ζητά από την Ευρώπη.

Αυτό το τελευταίο πρέπει να το θυμόμαστε και να το θυμίζουμε σε όσους κάνουν τα στραβά μάτια.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα