Ο Σαμαράς διαμηνύει ότι δεν πάει πουθενά, στη Ν.Δ θα μείνει
Η καθαρή ήττα όμως προκαλεί ήδη συζητήσεις για την επόμενη ημέρα. Προς το παρόν οι γαλάζιες φυλές αναμένουν. Από σήμερα ζυμώσεις. Ζητείται αυτός που θα “σπάσει τη τζαμαρία”. Διαβάστε το ρεπορτάζ του news247
- 26 Ιανουαρίου 2015 06:55
Παρά την καθαρή και ευρεία ήττα της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς κατέστησε σαφές χθες ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και πέταξε το γάντι σε όσους (και δεν είναι λίγοι) θα ήθελαν να τον δουν να αποχωρεί από την ηγεσία.
Προτού καν βγουν τα exit poll στο γαλάζιο παρασκήνιο είχαν πάντως ξεκινήσει οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα, όμως ο κ.Σαμαράς ευελπιστεί ότι μπορεί να κρατήσει την καρέκλα του προέδρου για δύο κυρίως λόγους:
Πρώτον, με το επιχείρημα ότι το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις θα είναι κρίσιμες στον τομέα της οικονομίας και η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις. Επιχείρημα που εμμέσως πλην σαφώς αναφέρεται στη θεωρία της “αριστερής παρένθεσης”.
Δευτέρον, διότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μία διάδοχη κατάσταση. Εκ των φερόμενων ως πιθανών διαδόχων ουδείς μπορεί να ενώσει την υπόλοιπη Ν.Δ και να αμφισβητήσει άμεσα τον κ.Σαμαρά, πλην ενός. Αλλά ο Κώστας Καραμανλής δε δείχνει καμία διάθεση να επιστρέψει και προφανώς ούτε να δώσει δαχτυλίδι.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ επικαλέστηκε στις δηλώσεις του στο Ζάππειο το γεγονός ότι το κόμμα έχασε μόνο δύο μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ενώ και η οριακή μη αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στο σαμαρικό επιτελείο μία γραμμή άμυνας. Με τη διαφορά δε να κυμαίνεται στο 8,6% με καταμετρημένο το 95,07 % των ψήφων της επικράτειας ορισμένοι σαμαρικοί ήδη είχαν αρχίσει αργά χθες τη νύχτα να κάνουν συγκρίσεις με την ήττα του 2009, αγνοώντας βεβαίως ότι η Ν.Δ τότε είχε λάβει σε απόλυτους αριθμούς 2,295,719 ψήφους, ενώ χθες έλαβε 1.632.023 ψήφους από 1.825.497 τον Ιούνιο του 2012.
Το σενάριο έκτακτου συνεδρίου, στο οποίο ο κ.Σαμαράς θα επιχειρούσε να κλείσει τα σενάρια αμφισβήτησης του ή να εκτονώσει την κατάσταση συζητήθηκε χθες εκτεταμένα, όμως ο απερχόμενος πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους σχετικά. Σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας μόλις ορκιστούν οι γαλάζιοι βουλευτές ή συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας (κλειστού και ελεγχόμενου οργάνου) είναι κινήσεις υπό εξέταση σε πιο άμεση φάση.
Το κύριο ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι εάν και ποιος “θα σπάσει τη γαλάζια τζαμαρία”, δηλαδή εάν και ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση αμφισβήτησης του προέδρου, ώστε να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Οι επίδοξοι διάδοχοι και οι ισχυροί εσωκομματικοί παίκτες μοιάζουν σκεπτικοί και το πιθανότερο είναι τον πρώτο λίθο να ρίξουν όχι δελφίνοι, ούτε καν βουλευτές, αλλά στελέχη εκτός Βουλής.
Από σήμερα ξεκινούν οι ζυμώσεις στο γαλάζιο παρασκήνιο, οι οποίες θα ενταθούν από την Τετάρτη, οπότε θα έχει ξεκαθαρίσει ποιοι θα εκλεγούν και κυρίως σε ποια σειρά σε όλες τις περιφέρειες και κυρίως στην Α’ και τη Β’ Αθήνας, όπου πολιτεύονται Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης. Νίκος Δένδιας, αλλά και στο υπόλοιπο Αττικής όπου εκλέγεται ο Μάκης Βορίδης. Από τη νεότερη γενιά των καραμανλικών, στη Ροδόπη εκλέγεται ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ ενδιαφέρον θα έχουν και οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι απαιτείται το ένα τρίτο των μελών είτε της κοινοβουλευτικής ομάδας, είτε της πολιτικής επιτροπής, είτε του συνεδρίου για να αμφισβητηθεί ο πρόεδρος βάσει του καταστατικού της Ν.Δ, όπως αυτό αναθεωρήθηκε το 2013 και εν συνεχεία για να εγκριθεί η πρόταση αμφισβήτησης και να ξεκινήσει η θεσμοθετημένη πλέον διαδικασία εκλογής από τη βάση με ανοιχτούς καταλόγους απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του οργάνου στο οποίο κατατέθηκε η πρόταση.