Ο ΟΟΣΑ ζητά ελάφρυνση χρέους και βλέπει ανάκαμψη

Ο ΟΟΣΑ ζητά ελάφρυνση χρέους και βλέπει ανάκαμψη

Μόνο με περαιτέρω ελάφρυνση χρέους θα μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο την δημοσιονομική της σταθερότητα σημειώνει ο ΟΟΣΑ

Η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και της περιόδου χάριτος θα μειώσει τον κίνδυνο για την Ελληνική οικονομία θα αυξήσει την ανάπτυξη και θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να διαχειριστεί αποτελεσματικά το χρέος της τονίζει ο διεθνής οργανισμός.

Σε αυτή την φάση τονίζει ότι το πολύ υψηλό χρέος το οποίο προβλέπει ότι θα φτάσει το 178,4% του ΑΕΠ φέτος και το 174,1% του ΑΕΠ τοπ 2018 αυξάνει το κίνδυνο χώρας για την Ελλάδα και επηρεάζει αρνητικά την δημοσιονομική σταθερότητα που επιτεύχθηκε με μεγάλη προσπάθεια.

Όπως τονίζεται, η ελάφρυνση του χρέους θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και σε συνδυασμό με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων την υψηλότερη φορολογική συμμόρφωση θα επιτρέψει χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και δημόσιες επενδύσεις που θα κατευθύνονται σε ποιοτικές επενδύσεις σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση του οργανισμού τονίζει ότι η Ελλάδα ξεπέρασε κατά πολύ το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 φτάνοντας σε ένα πλεονασματικό πρωτογενές αποτέλεσμα 3,8% του ΑΕΠ σταθεροποιώντας απολύτως το προϋπολογισμό.

Η ανασκόπηση των δαπανών η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο οικονομικών τονίζεται ότι θα δημιουργήσει τον δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση κοινωνικών πολιτικών για τους οικονομικά πιο ευάλωτους και τους ανέργους.

Μάλιστα επαινεί την ελληνική Κυβέρνηση για επιλογή των κοινωνικών αντίμετρων που αφορούν την αύξηση τω σχολικών γευμάτων , την επιδότηση τέκνων αστέγων συνταξιούχων ( μέσω της μείωσης της συμμετοχής στα φάρμακα.

Θετικός είναι πάντως και στις περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου που ψηφίστηκαν πρόσφατα για το 2019 -2020 θεωρώντας ότι τα μέτρα αυτή σταθεροποιούν την δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας μακροπρόθεσμα.

Βλέπει ανάκαμψη

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από φέτος αν και χαμηλώνει ακόμη περισσότερο την πρόβλεψη της ανάπτυξης η οποία σύμφωνα με τον Οργανισμό δεν θα ξεπεράσει το 1,1% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης του ΥΠΟΙΚ για 1,8% του ΑΕΠ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ στις εαρινές εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν στις αρχές Μαΐου. Σε ότι αφορά στο 2018 προβλέπει ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης 2,8% του ΑΕΠ από ΥΠΟΙΚ και ΕΕ.

Όπως τονίζεται η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης θα προέλθει από την αύξηση της απασχόλησης που αναμένεται να συνεχιστεί και την μείωση της ανεργίας που αναμένεται να μειωθεί στο το 2017 στο 22,2% από 23,6% που ήταν το 2016 με προοπτική να φτάσει το 20,1% στο τέλος του 2018 . Τονίζει επίσης ότι αν προχωρήσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται και μια ραγδαία άνοδος των επενδύσεων οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια έφτασαν σε πολύ χαμηλά επίπεδο. Η αύξηση του ΑΕΠ και το άνοιγμα στις αγορές εκτιμάται ότι θα αυξήσουν και τις εξαγωγές κατά 7,1% το 2017 και 4,5% το 2018.

Τονίζεται ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πολύ κίνδυνοι που απειλούν την ανάκαμψη της οικονομίας . Ενδογενώς η καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις και στην επίτευξη μιας συμφωνίας για το χρέος θα καθυστερήσουν με την σειρά τους την επαναφορά της εμπιστοσύνης των αγορών προς την οικονομία . Εξωγενώς μια συνεχιζόμενη ένταση στις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ένα νέα μεταναστευτικό κύμα θα δημιουργούσε πρόσθετους κινδύνους για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα