Νίκη Αμόν στη Γαλλία. Κόλαφος για Βαλς και αποδοκιμασία της διακυβέρνησης Ολάντ

Νίκη Αμόν στη Γαλλία. Κόλαφος για Βαλς και αποδοκιμασία της διακυβέρνησης Ολάντ

Τα πρώτα αποτελέσματα του β' γύρου δίνουν ξεκάθαρο νικητή σε αυτή την μάχη στο εσωτερικό των σοσιαλιστών, ο οποίος και θα μπει στον αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του Απρίλη. Προβάδισμα 17 μονάδων στον Μπενουά Αμόν

Ηχηρή ήττα Μανουέλ Βαλς στο β’ γύρο των προκριματικών της αριστεράς στη Γαλλία. Ο Μπενουά Αμόν αναλαμβάνει το χρίσμα να εκπροσωπήσει το σοσιαλιστικό κόμμα ως τις προεδρικές εκλογές, σε μια από τις πιο δύσκολες πολιτικά περιόδους για το ιστορικό γαλλικό κόμμα. Το αποτέλεσμα δείχνει πως οι ψηφοφόροι που αισθάνονται ακόμη στην κεντροαριστερά, αισθάνονται προδομένοι από την πολιτική Μανουέλ Βαλς, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη θέση του πρωθυπουργού. Αντίστοιχη απογοήτευση υπάρχει φυσικά και απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Εντυπωσιακή και η κινητοποίηση των ψηφοφόρων, που σημείωσε αύξηση 22,8% σε σχέση με την περασμένη Κυριακή και η οποία όπως όλα δείχνουν λειτούργησε υπέρ του υποψηφίου προέδρου πλέον, Μπενουά Αμόν.

Στα 4322 εκλογικά κέντρα, ο Μπενουά Αμόν λαμβάνει ποσοστό 58,65%, έναντι 41,35% για τον Μανουέλ Βαλς. Οι οπαδοί του Αμόν πανηγύρισαν όταν ο υπεύθυνος της επιτροπής ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα. Κατήφεια και περισυλλογή στο στρατόπεδο Βαλς.

Θέλω να ενώσω του Γάλλους, όλους τους Γάλλους

“Θέλω να ενώσω του Γάλλους, όλους τους Γάλλους για ένα επιθυμητό μέλλον. Είμαστε 66 εκατ. καρδιές που χτυπούν μαζί, κάνοντας έτσι την καρδιά της Γαλλίας να χτυπήσει” σημείωσε στην ομιλία του αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο νικητής της βραδιάς.

“Η αριστερά σηκώνει το κεφάλι” είπε πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να γραφτεί μια νέα σελίδα στην ιστορία της Γαλλία. “Από τη Δευτέρα θα προτείνω σε όλους τους υποψηφίους αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, αλλά και σε εκείνους που αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους στην αριστερά και την οικολογία, να σκεφτούν το συμφέρον των Γάλλων πριν από το προσωπικό” είπε κάνοντας δημόσια έκκληση για συμπόρευση με υποψηφίους όπως ο Ζαν Λουκ Μελανσόν, πρώην επικεφαλής του κόμματος της αριστεράς και τον Γιανίκ Ζαντό, από το χώρο των Γάλλων οικολόγων.

Προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα

Από πολύ νωρίς, πριν ακόμη ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, τα γαλλικά ΜΜΕ, αλλά και τα στρατηγεία των δύο υποψηφίων δεν έκρυβαν το αποτέλεσμα, που όπως αποδείχθηκε ήταν ξεκάθαρη με ευρεία διαφορά ανάμεσα στους Μανουέλ Βαλς και Μπενουά Αμόν.

Οι σοσιαλιστές επιχαίρουν στη Γαλλία καθώς η συμμετοχή σε αυτό τον β’ γύρο είναι αυξημένη σχετικά με την περασμένη Κυριακή. Σύμφωνα με την επιτροπή του κόμματος, σημειώθηκε αύξηση 22,8% σε σχέση με τον α’ γύρο, όπου θυμίζουμε πως ο Μπενουά Αμόν είχε κόψει πρώτος το νήμα, με τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να ακολουθεί.

Ο Μπενουά Αμόν κέρδιζε ξεκάθαρα και τον συγχαίρω εγκάρδια

“Ο Μπενουά Αμόν κέρδιζε ξεκάθαρα και τον συγχαίρω εγκάρδια” είπε ο Βαλς στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. “Είναι τώρα ο υποψήφιος της πολιτικής μας οικογένειας και πρέπει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους” σημείωσε και ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που κατέβηκαν στις προκριματικές, όποια και  αν ήταν η επιλογή τους. Ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να κάνει και έναν απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας, εμμένοντας στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της βελτίωσης των οικονομικών δεικτών και σχολιάζοντας μεταξύ άλλων και το νόμο για το γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στη χώρα.

Έκπληξη αποτελεί το γεγονός πως σύμφωνα με τη γαλλική τηλεόραση, ο Φρανσουά Ολάντ δεν ψήφισε υπέρ κανενός από τους δύο υποψηφίους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα