Eurovision: To ‘Romexit’ της Ρουμανίας από το διαγωνισμό για χρέη εκατομμυρίων στην EBU

Eurovision: To ‘Romexit’ της Ρουμανίας από το διαγωνισμό για χρέη εκατομμυρίων στην EBU

Τα ατελείωτα χρέη της δημόσιας τηλεόρασης της Ρουμανίας, οδήγησαν την EBU στον αποκλεισμό της χώρας από το διαγωνισμό της Eurovision μόλις λίγες εβδομάδες πριν τον πρώτο ημιτελικό

Οικονομικές οφειλές ύψους 14 εκατ. ευρώ οδήγησαν τους υπεύθυνους της EBU να ανακοινώσουν τον αποκλεισμό της συμμετοχής της Ρουμανίας από το φετινό διαγωνισμό της Eurovision, παρά το γεγονός πως είχε ήδη επιλεγεί το τραγούδι και ο καλλιτέχνης προετοιμαζόταν για το ταξίδι του στη Σουηδία.

Η ευρωπαϊκή ένωση τηλεοπτικής μετάδοσης αποσύρει κάθε παροχή που προβλέπεται για τους δημόσιος ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς μέλη της, όπως τις ανταλλαγές εικόνων αθλητικών διοργανώσεων, το δικαίωμα να μεταδίδουν αθλητικά event, την μετάδοση της Eurovision και άλλες τεχνικές, νομικές και εξειδικευμένες παροχές. 

Το TVR, δημόσιο κανάλι της χώρας, είχε λάβει διορία ως τις 20 Απρίλη ώστε να προσπαθήσει να διευθετήσει το τεράστιο χρέος της, έπειτα από ανάλογες πρωτοβουλίες της ρουμανικής κυβέρνησης, χωρίς κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Το χρέος της δημόσιας τηλεόρασης στον ευρωπαϊκό φορέα, γιγαντώνεται από το 2007, ενώ όπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση της EBU, έχουν γίνει σειρά από προσπάθειες αναδιάρθρωσης του χρέους. Η EBU είχε ζητήσει με επιστολή της στον Ρουμάνο υπουργό Οικονομικών την καταβολή μέρους του χρέους σε λογαριασμό του φορέα, ως την περασμένη Τετάρτη, καθώς και τις απαραίτητες εγγυήσεις για το υπόλοιπο του χρέους. Με το πέρας της διορίας, οι υπεύθυνοι της EBU προέβησαν στον αποκλεισμό της ρουμανικής συμμετοχής.

“Λυπούμαστε πολύ που αναγκαζόμαστε να προβούμε σε μια τέτοια ενέργεια. Είμαστε απογοητευμένοι που όλες μας οι προσπάθειες να λύσουμε το ζήτημα δεν βρήκαν ανταπόκριση στη ρουμανική κυβέρνηση” σημειώνει η Γενικός Διευθυντής της EBU, Ingrid Deltenre. “H EBU είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπροσωπεί 73 δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς σε 56 χώρες. Η συνεχής αθέτηση των υποχρεώσεων του TVR, θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της ίδιας της EBU” συμπληρώνει η σιδηρά κυρία του οργανισμού.

“Είναι απογοητευτικό για τον καλλιτέχνη, τους θαυμαστές και τους τηλεθεατές από τη Ρουμανία και όλη την Ευρώπη να συμβαίνει αυτός ο αποκλεισμός” δηλώνει από την πλευρά του ο επικεφαλής του μουσικού διαγωνισμού Γιαν Ολα Σαντ. “Πρέπει όμως να παραμείνουμε αμετακίνητοι σε ό, τι αφορά την απόφαση αυτή, που πιστεύουμε πως είναι η σωστή. Θα εξετάσουμε το ζήτημα της συμμετοχής για το 2017 και έπειτα” συμπλήρωσε.

Το κομμάτι της Ρουμανίας, ερμήνευε ο Ovidiu Anton, με τίτλο “Moment Of Silence”. Μάλιστα, η συμμετοχή είχε ήδη συμπεριληφθεί στο διπλό CD με όλες τις συμμετοχές του φετινού διαγωνισμού, ενώ οι διοργανωτές αποφάσισαν να κρατήσουν το τραγούδι διαθέσιμο για κατέβασμα και στα iTunes, προς τιμήν των δημιουργών του. Πάντως ο Ovidiu με το “οβιδιακό” του κομμάτι δεν θα ταξιδέψει το Μάιο για την Σουηδία.

ΠΗΓΗ EBU/ EUROVISION.TV

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα