Κόμμα Μελανσόν: Η σημαία της Ευρώπης συμβολίζει την Παναγία και τα αστέρια της τους 12 αποστόλους

Κόμμα Μελανσόν: Η σημαία της Ευρώπης συμβολίζει την Παναγία και τα αστέρια της τους 12 αποστόλους
FILE - In this May 9, 2011 file photo, EU flags fly outside the European Commission headquarters in Brussels. Kathy Brison of the Belgian food safety agency said Sunday Aug. 6, 2017, that Belgian food safety authorities began investigating possible pesticide contamination in eggs in early June, several weeks before the public was made aware of a food safety scare now affecting several European countries. (AP Photo/Yves Logghe, FILE) AP Photo/Virginia Mayo

Αναστάτωση στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, καθώς ο ηγέτης της αριστερής "ανυπότακτης Γαλλίας" ζητά την απομάκρυνση της σημαίας της Ευρώπης από το γαλλικό κοινοβούλιο - Γιατί ισχυρίζεται πως αυτή αντιτίθεται στην κοσμικότητα του γαλλικού κράτους

Τροπολογία στη γαλλική βουλή για την καθαίρεση της ευρωπαϊκής σημαίας από την αίθουσα της ολομέλειας κατέθεσαν στις αρχές του μήνα οι 17 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι με το κόμμα του Ζαν Λουκ Μελανσόν, “Ανυπότακτη Γαλλία”, με την αιτιολογία πως αυτή έχει θρησκευτική χροιά και αντιτίθεται στην κοσμικότητα της γαλλικής δημοκρατίας. Σύμφωνα με την τροπολογία, οι μόνες σημαίες που θα μπορούσαν να βρίσκονται στο χώρο, είναι η γαλλική και εκείνη των Ηνωμένων Εθνών.

Η κοινοβουλευτική ομάδα επανήλθε στο θέμα την Παρασκευή δια στόματος της βουλευτή Σεν-Σαν-Ντενί Κλεμαντίν Οτέν, που μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, εκτίμησε πως το ζήτημα της σημαίας έχει θρησκευτική χροιά. “Η ευρωπαϊκή σημαία είναι η Παρθένος Μαρία. Και τα 12 αστέρα, συμβολίζουν τους 12 αποστόλους” εκτίμησε, βασιζόμενη στα λεγόμενα του δημιουργού της σημαίας Αρζέν Χέιτζ.

“Δεν είναι και η μητέρα όλων των μαχών. Αλλά το σημαντικό είναι τι συμβολίζει; Πώς έχει δημιουργηθεί; Η έμπνευση για αυτή είναι η Παρθένος Μαρία” σχολίασε η Κλεμαντίν Οτέν στην εκπομπή του BFM TV.

Ο ζωγράφος από το Στρασβούργο, Αρζέν Χέιτζ, γεννήθηκε το 1908 και ήταν εκείνος στον οποίο ανατέθηκε η δημιουργία της σημαίας της Ευρώπης. το 1950. Χρόνια αργότερα, ο καλλιτέχνης θα αποκαλύψει πως την έμπνευση για τη σημαία θα την συλλάβει από την ανάγνωση του Απολυτίκιου της Θεοτόκου και το απόσπασμα της Αποκάλυψης του Ιωάννη, που αναφέρει: “Ύστερα φάνηκε ένα μεγάλο θαυμαστό σημάδι στον ουρανό: Μια γυναίκα ντυμένη τον ήλιο, με το φεγγάρι κάτω απ’ τα πόδια της, και στο κεφάλι της στεφάνι με δώδεκα αστέρια”. Ήταν άλλωστε κοινό μυστικό πως ο ζωγράφος υπήρξε ιδιαίτερα πιστός στο ρωμαιοκαθολικό δόγμα.

Κυβέρνηση: Είστε ξεκάθαρα αντι-ευρωπαϊστές

“Δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτή την τροπολογία προκειμένου να κάνουμε θόρυβο, πρόκειται για σοβαρά ζητήματα” απαντούσε στην τροπολογία της Ανυπότακτης Γαλλίας, ο βουλευτής της συμπολίτευσης, Ερβάν Μπαλανάντ. “Είστε ξεκάθαρα αντι-ευρωπαϊστές και αυτό φαίνεται. Είναι ευτυχές, γιατί τουλάχιστον συντάσσεστε με το Εθνικό Μέτωπο (το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν)” πρόσθεσε.

Η αντιπαράθεση αναφορικά με το σύμβολο της ενωμένης Ευρώπης χρονολογείται από τον περασμένο Ιούνιο και τις πρώτες αναφορές του Ζαν Λουκ Μελανσόν στην σημαία που κοσμεί το κοινοβούλιο μαζί με την αντίστοιχη γαλλική. Και τότε ο Μελανσόν είχε καταγγείλει το γεγονός λέγοντας: “Ειλικρινά, είμαστε υποχρεωμένοι να υφιστάμεθα όλο αυτό; Εδώ είναι η γαλλική δημοκρατία, όχι η Παρθένος Μαρία” σχολίαζε.

AP Photo/Virginia Mayo

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα