Η κυβέρνηση πετάει (ξανά) το γάντι για το χρέος

Η κυβέρνηση πετάει (ξανά) το γάντι για το χρέος
Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Την ώρα που η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ολοένα και δυσκολεύει, η κυβέρνηση σκληραίνει την στάση της προς τους δανειστές και ταυτοχρόνως ετοιμάζεται να πετάξει εκ νέου το γάντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά την “εθνική μάχη” για την απομείωση του ελληνικού χρέους

Πρόκληση-πρόσκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώσουν αν στηρίζουν ή όχι την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης για την μείωση του ελληνικού χρέους αναμένεται να διατυπώσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, ενώ ήδη από χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε το γάντι κυρίως στη ΝΔ, αλλά και στην ελάσσονα αντιπολίτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει στο σημερινό πολιτικό μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που θα διεξαχθεί στη Βουλή από όλα τα κόμματα “να πάρουν καθαρή θέση”. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός θα έχει ενώπιόν του όλους τους πολιτικούς αρχηγούς του δημοκρατικού τόξου και δεν αποκλείεται -αναλόγως και των διαθέσεων των άλλων αρχηγών- να μετατραπεί η αυριανή επιμνημόσυνη εκδήλωση στη Βουλή σε “μίνι-προ ημερησίας” διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Προμηνύματα

Άλλωστε, παρότι το Μαξίμου εμμένει πως “δεν υπάρχει σε αυτή τη φάση πρόθεση για συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών”, αυτό ουδόλως σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να πάρουν όλα τα κόμματα θέση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Το στίγμα των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα, άλλωστε, έδωσε χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της: “Καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να τοποθετηθούν με σαφήνεια για τη ρύθμιση του χρέους, όπως και για την ευθύνη των εταίρων μας να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στην Ελλάδα”.

Τούτου δοθέντος, θεωρείται δεδομένο πως, είτε ο πρωθυπουργός στη σημερινή του παρουσία στη Βουλή, είτε το Μαξίμου κεντρικά σε δεύτερο χρόνο, θα καλέσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να “βάλει πλάτη” στην διαπραγμάτευση και να αποδείξει όσα εύχεται για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Υπενθυμίζεται πως την σχετική πρόσκληση προς τον πρόεδρο της ΝΔ είχε απευθύνει πρώτος, μέσω του “Ραδιοφώνου 24/7” ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας ότι θα ανέμενε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τηλεφωνήσει στην γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και στον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ανήκουν στην δική του πολιτική οικογένεια -της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Απειλές

Πέραν, βεβαίως, του εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση και όλα δείχνουν ότι η θέση της ελληνικής πλευράς δυσκολεύει -αν κρίνει κανείς από την προαναγγελία της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ δε θα… φέρει σε δύσκολη θέση την Γερμανία και θα “πάει πάσο” στις αξιώσεις του για ποσοτικοποίηση των μέτρων για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Με αυτό το δεδομένο, αλλά και εν αναμονή του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταρτίζουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια των διαπραγματεύσεων, που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά ως βάση συζήτησης ή και συμφωνίας. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, πως “δεν απορρίψαμε την πρόταση Σόιμπλε στις 22 Μαΐου για να την αποδεχθούμε στις 15 Ιουνίου”. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά αξιολογεί κάθε σενάριο και “ζυγίζει” τα υπέρ και τα κατά -και, κυρίως, το πόσο κοντά βρίσκεται στον “καθαρό διάδρομο” προς τις αγορές, που επιδιώκει η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε χθες ότι ενόσω διεξάγεται ένας “πόλεμος διαρροών” τώρα που η διαπραγμάτευση φτάνει στην ουσία της συζήτησης, ταυτοχρόνως η κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει κάθε πρόταση που δίνει την δυνατότητα στην ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.  “Εάν υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές που θα λύνουν τα χέρια της ΕΚΤ θα μπορούσαμε να το δούμε”, έλεγαν οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στην “στάση αναμονής” που προανήγγειλε η Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα κρατήσει το ΔΝΤ ως προς το ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως και να έχει, ενόσω οι εκτός συνόρων εμπλεκόμενοι στην διαπραγμάτευση προβαίνουν σε “πόλεμο διαρροών”, η Αθήνα σκληραίνει την δική της στάση, με την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να “απειλεί” χθες ότι τα μέτρα που αξίωσε το ΔΝΤ δε θα εφαρμοστούν, αν το Ταμείο δεν… ξεκαθαρίσει την θέση του. “Στο βαθμό που το ΔΝΤ αναβάλλει την απόφασή του για συμμετοχή και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και εν τέλει δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εφαρμόσει το μίγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση”, υπογράμμισε η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ. Και, όσο κι αν κυβερνητικοί παράγοντες εγγυώνται πως η κυβέρνηση… εννοεί όσα λέει, ουδείς στο Μαξίμου θα ήθελε να φτάσουν οι συζητήσεις σε τόσο οριακό σημείο, ώστε να αρχίσουν να “ξηλώνονται” τα προσφάτως ψηφισμένα μέτρα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα